Pressmeddelande -
Vinterjobb ska motverka arbetslöshet
Göteborgs Stad satsar på ett nytt koncept för ungdomsjobb, som på sikt ska motverka ungdomsarbetslösheten i staden.
- Vinterjobben stärker ungas möjligheter att få ett jobb på den öppna arbetsmarknaden. De ger erfarenheter, referenser och kunskaper som kan vara avgörande för framtiden, säger Linda Högbacka, ansvarig chef på Arbetsmarknad och vuxenutbildning.
Unga särskilt utsatta
Vinterjobben riktar sig till unga utan arbete som nyligen lämnat gymnasiet eller som är inskrivna i det kommunala aktivitetsansvaret. De unga är särskilt utsatta nu när Coronapandemin skapar negativa effekter på arbetsmarknaden, vilket leder till att det blir svårare att komma in på arbetsmarknaden för de utan tidigare arbetslivserfarenhet. För att motverka att ungdomar blir fast i långvarig arbetslöshet satsar både regering och staden nu på insatser som stöttar ungdomar.
- Vinterjobben är statligt finansierade, men ligger helt i linje med vår egen satsning på unga. De är en prioriterad grupp, när vi nu mobiliserar för att motverka en ökande arbetslöshet i Göteborg, säger Linda Högbacka.
- Under den närmsta tiden kommer vi, tillsammans med Arbetsförmedlingen, skapa flera insatser för arbetslösa personer som nyligen lämnat gymnasiet. Samtidigt dubblar vi också vårt arbete för unga arbetslösa som är i riskzonen för kriminalitet.
Studie- och yrkesvägledning ökar möjligheterna
200-400 vinterjobb kommer att erbjudas och flertalet av jobben finns inom vaktmästeri och utomhusarbete, även om erbjudande om arbete med entreprenörskap och utveckling finns. Vinterjobben kommer anordnas under november och december och varje ungdom som blir erbjuden jobb får arbeta tre veckor. Men först inleds vinterjobbet med en vecka tillsammans med studie- och yrkesvägledare. Linda Högbacka berättar:
- Vi har den spetskompetensen inom förvaltningen och har därför valt att koppla in den på denna insats. Det gör att vinterjobben inte enbart ger ungdomarna erfarenheter och referenser, utan också fördjupade kunskaper om hur arbetsmarknaden fungerar och möjlighet att reflektera över vilket typ av yrke som kan passa just dem, säger Linda Högbacka.
Stort intresse för ungdomsjobb
Vinterjobben liknar till stor del de sommarjobb som staden erbjuder ungdomar varje år, som trots Coronarestriktioner blev en stor framgång i år. Sammanlagt erbjöd staden 2240 gymnasieungdomar och 1950 grundskoleelever sommarjobb 2020, vilket är en ökning sedan 2019, då 1850 gymnasieungdomar och 1730 grundskoleelever sommarjobbade i Göteborgs Stad.
- Precis som gällande sommarjobben förväntar vi oss ett högt söktryck på dessa tjänster. Inte minst eftersom vi vet att många ungdomar som planerat arbeta inom branscher där det idag inte finns jobb att få på grund av Covid-19, plötsligt går sysslolösa.
Ansökningsperioden till Vinterjobben pågår mellan 5-11 oktober. Mer information om vinterjobben.