Gå direkt till innehåll
Ann Jäderlund fick uppdraget att skriva en dikt med inspiration från regn. Dikten har nu gjutits in i ett brunnslock som ska placeras ut i staden. Foto: privat
Ann Jäderlund fick uppdraget att skriva en dikt med inspiration från regn. Dikten har nu gjutits in i ett brunnslock som ska placeras ut i staden. Foto: privat

Pressmeddelande -

Var med när årets brunnslockspoesi avtäcks på bokmässan i Göteborg!

Välkommen att vara med när 2023 års brunnslockspoet Ann Jäderlund läser upp sin nyskrivna dikt under Rum för poesi torsdagen den 28 september klockan 17. Brunnslockspoesi är en del i Göteborgs Stads jubileumssatsning Rain Gothenburg.

Den prisade poeten och författaren Ann Jäderlund blev tidigare i år vald till 2023 års brunnslockspoet. Hennes dikt har nu gjutits in i brunnslock som kommer att läggas ut på gator och torg runt om i Sverige för att upptäckas och läsas i generationer framåt.

- Jag är väldigt glad för detta uppdrag. Det känns så mänskligt fint, som om jag får ett uppdrag att tillskriva den här jorden någonting, kanske? Att skriva något på ett lock som ska vila direkt på marken, säger Ann Jäderlund.

Samtal om konst och stadsutveckling
Under Rum för poesi på Bokmässan i Göteborg kommer årets poesilock att avtäckas och Ann läsa upp sin nyskrivna dikt. Det blir också samtal om vad det innebär att skapa en dikt som gjuts in i brunnslock och hur man kan nyttja konst i stadsutveckling och dra uppmärksamhet till regn och klimatanpassning.

Det är femte året som en brunnslockspoet utses för att skriva en dikt där inspirationen är kopplad till regn. Tidigare Brunnslockspoeter är Lina Ekdahl (2019), Gunnar D Hansson (2020) som valde att kliva åt sidan för att lyfta fram Anna Greta Wide, Malte Persson (2021) och Mariam Naraghi (2022).

Brunnslockspoesin del av Rain Gothenburg
Idén med brunnslockspoesi föddes 2018 då Göteborgs Stads jubileumssatsning Rain Gothenburg fick möjligheten att göra något på de brunnslock som gjuts och läggs ut i staden.

Brunnslockspoesi tar poesin till gatan och skapar samtidigt medvetenhet om den dolda infrastrukturen under mark. En infrastruktur som ger oss rent vatten och som transporterar bort både regnvatten och avloppsvatten för att renas och slutligen hamna i våra sjöar och hav.

Brunnslockspoesin har nu etablerat sig och sprids vidare ut i Sverige. Förutom Göteborg anslöt sig under 2021 även VA SYD – som omfattar kommunerna Burlöv, Eslöv, Lomma, Lund och Malmö i Skåne. 2022 gick Vakin i Umeå och även Uppsala kommun med som partners i Brunnslockspoesin.

FAKTA

Om Rain Gothenburg
Det regnar ungefär var tredje dag i Göteborg, och på grund av klimatförändringarna kommer det regna ännu mer. Vad skulle hända om man vänder regn till möjligheter med visionen att bli Världens bästa stad när det regnar? Detta arbete samlas under det gemensamma namnet Rain Gothenburg, en jubileumssatsning med anledning av Göteborgs 400-årsfirande. Rain Gothenburg drivs av projektägaren Kretslopp och vatten i nära samverkan med Göteborg & Co.

Om Ann Jäderlund
Ann Jäderlund är född 1955 och bosatt i Stockholm. Hon debuterade 1985 med diktsamlingen Vimpelstaden och har sedan dess givit ut nio diktsamlingar och två barnböcker. 2022 kom samlingsvolymen Dikter 1985-2019. Hon har även översatt dikter av Emily Dickinson. Hon är flerfaldigt prisbelönt och har bland annat fått De nios stora pris, Aftonbladets kulturpris, Gerard Bonniers lyrikpris, Bellmanpriset och Sveriges Radios lyrikpris.

Juryns motivering: Ända sedan debuten 1985 har Ann Jäderlund mutat in en helt egen plats i den svenska poesin. Från de tidiga diktsamlingarnas ängar och trädgårdar till det senaste ensamtalet med Paul Celan är tonen omisskännlig, och kursiver och spärrningar får läsaren att skärpa sin blick på orden och sidan. Med titlar som I en cylinder i vattnet av vattengråt och Vad hjälper det en människa om hon häller rent vatten över sig i alla sina dagar finns det få poeter som är bättre lämpade att fylla ett brunnslocks koncentrerade format med en dikt över vilken strålar av både regn och sol snart kommer att flöda. Vi är mycket stolta över att i år presentera en nyskriven Brunnslocksdikt av en av Sveriges mest älskade, betydelsefulla och tongivande poeter.

Organisationer som jobbar med brunnslockspoesi
Kretslopp och vatten ser till att göteborgarna varje dag får rent och gott vatten i kranen, att soporna tas om hand på ett miljövänligt sätt och att avloppsvattnet leds bort till reningsverket. Förutom att se till att vardagen fungerar är vi med och utvecklar ett Göteborg som växer som aldrig förr.

VA SYD VA-huvudman i fem kommuner i sydvästra Skåne, är med för tredje året i rad. För VA SYD är poesilocken en möjlighet att på ett annorlunda sätt sätta fokus på den dolda men livsviktiga infrastrukturen som får staden att fungera.

Vakin arbetar för ett hållbart samhälle och förser invånarna i Umeå, Vindelns och Nordmalings kommuner med friskt dricksvatten, renar avloppsvattnet och arbetar för en cirkulär hantering av våra resurser. Brunnslockspoesin är för oss en hyllning till dikten, vattnet och de osynliga ledningarna under marken, som sällan får uppmärksamhet men som är livsviktiga för att våra städer och samhällen ska fungera.

Uppsala kommun ser att Brunnslockspoesin bidrar till ett mer lustfyllt Uppsala och är en del i Uppsalas process mot en ansökan om att bli europeisk kulturhuvudstad 2029. Projektet genomförs i samarbete mellan Uppsala kommuns kulturnämnd och gatu- och samhällsmiljönämnd samt Uppsala Vatten och Avfall AB.

Kontaktinformation:
Andreas Severinsson, chef för avdelningen för stadsutveckling, Kretslopp och vatten, Göteborgs Stad, 031-3682702

Jens Thoms Ivarsson, konstnärlig ledare, 0708-84 26 89

Lina Ekdahl, ordförande för Brunnslockspoesijuryn 0707-71 21 96, linaekdahl@gmail.com

Magnus Mott, projektledare, 0706-350 380

Ämnen

Regioner

Kontakter

Kretslopp och vatten - Ulrika Naezer

Kretslopp och vatten - Ulrika Naezer

Presskontakt Pressansvarig kommunikatör Kretslopp och vatten, Göteborgs Stad 031-3682780 0767-990501