Gå direkt till innehåll
Måndag 26 augusti startar Farligt avfall-bilen sin hösttur tillsammans med Återbruksbilen.
Måndag 26 augusti startar Farligt avfall-bilen sin hösttur tillsammans med Återbruksbilen.

Pressmeddelande -

Välkommen till Farligt avfall-bilen och Återbruksbilen - start 26 augusti

Måndag 26 augusti är det dags igen! Då kör farligt avfallbilen och återbruksbilen i gång. Samla ihop färgrester, kemikalier, trasig småelektronik, lampor och annat farligt avfall. Användbara saker i bra skick kan du lämna till Lindras återbruksbil som nu är med på varje stopp.

För schema med adresser och tider, eller för att registrera dig för att få sms: goteborg.se/farligtavfallbilen

Farligt avfall är avfall som är en risk för hälsa och miljö. Det kan vara frätande, toxiskt, explosivt, brandfarligt, cancerogent, fosterskadande med mera. Förutom skadliga vätskor som färg, lösningsmedel och andra kemikalier räknas även lampor, batterier, elektronik med mera till farligt avfall.

- Farligt avfall-bilen kom till 2006 för att underlätta för göteborgare som har svårt att ta sig till en återvinningscentral, säger Anders Lisle, ansvarig för farligt avfall på Kretslopp och vatten, Göteborgs Stad.

    Farligt avfallbilen kan dock bara ta emot mindre mängder farligt avfall, sådant besökarna kan bära till lastbilen. Vitvaror, TV-apparater, impregnerat trä och annat måste lämnas in på en återvinningscentral.

    Återbruksbilen från lindra är numera med på varje stopp. Lindra är Human Bridges ideella förening för försäljning av second hand-varor. Överskottet som genereras av Lindra stöttar Human Bridges biståndsinsatser. För de ska få så mycket överskott som möjligt är det viktigt att de samlar in prylar och textiler som de kan sedan sälja. Till exempel är hem- och hushållsprodukter, leksaker och fungerande elektronik uppskattat. Tänk på att sakerna du lämnar in ska var hela, rena och i bra skick.

    Farligt avfall:

    Batterier, brandvarnare, starka rengöringsmedel, frätande ämnen, fotokemikalier, lösningsmedel, färg, lack, lim, bekämpningsmedel, gifter, lysrör, kvicksilvertermometrar, oljeprodukter och bränslen. Små el- och elektronikprodukter: lågenergilampor, lysrör, hårtorkar, strykjärn, rakapparater, handverktyg, mobiltelefoner, batteridrivna leksaker.

    Flytande avfall som inte är i sin originalförpackning ska märkas tydligt så att personalen vet vad det är de tar emot.

    Saker till återbruk:

    Du kan också skänka användbara prylar, böcker, textilier, leksaker, fungerande hemelektronik och mindre möbler till Återbruksbilen.

    Farligt avfall-bilen tar inte:

    • Vitvaror, kyl och frys
    • Större elapparater (till exempel tv-apparater)
    • Ammunition
    • Fyrverkerier
    • Omärkta kemikalier
    • Asbest
    • Läkemedel
    • Smittförande avfall
    • Bildäck
    • Grovavfall (till exempel möbler)
    • Avfall från företag och verksamheter

    Farligt avfallbilen och återbruksbilen börjar köra 26 augusti och fortsätter hela hösten. Schemat och karta finner du här: www.goteborg.se/farligtavfallbilen

    Du kan också registrera dig för sms och få avisering om bilarnas ankomst till ditt närområde här: goteborg.se/fabilensms

    Kontakt: Anders Lisle, anders.lisle@kretsloppochvatten.goteborg.se

    Relaterade länkar

    Ämnen

    Regioner

    Kontakter

    Kretslopp och vatten - Ulrika Naezer

    Kretslopp och vatten - Ulrika Naezer

    Presskontakt Pressansvarig kommunikatör Kretslopp och vatten, Göteborgs Stad 031-3682780 0767-990501