Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Utmaningar i Göteborgs Stads arbete mot våld i nära relationer

Stadsrevisionen har granskat Göteborgs Stads arbete mot våld i nära relationer. Granskningen visar att arbetet måste stärkas när det kommer till äldre och personer med funktionsnedsättning. Dessa behöver få bättre stöd utifrån sina behov. Arbetet med att upptäcka våldsutövare behöver också stärkas så att fler kan få insatser för att ändra sitt beteende.

Behöver bli bättre på att upptäcka och förebygga våld

Enligt Socialstyrelsen ska det finnas rutiner för när och hur personal ska ställa frågor om våld för att upptäcka utsatta eller våldsutövare. Flera nämnder har rutiner för att upptäcka utsatta men när det kommer till att upptäcka våldsutövare, för att ändra deras beteende, är arbetet inte lika strukturerat. Det upplevs ofta som svårt, inte minst på grund av att våldsutövare sällan självmant söker stöd.

- Nämnderna behöver ha rutiner på plats och se till att de följs. Socialnämnden Centrum och Hisingen måste utveckla arbetet med att verka för att våldsutövare ska ändra sitt beteende, säger Jonas Ransgård, ordförande för stadsrevisionen.

Personalen behöver fördjupad utbildning

Mörkertalet för de som utsätts för våld i nära relationer och samtidigt har en funktionsnedsättning eller är äldre anses vara stort. Det gör att personalen som arbetar med dessa frågor behöver kunskap om våld i nära relationer för att upptäcka utsatta.

- Här har både nämnden för funktionsstöd och äldre samt vård- och omsorgsnämnden ett arbete att göra för att säkerställa att personalen har rätt utbildning, säger Jonas Ransgård.

Personer som är äldre eller personer som har en funktionsnedsättning är ofta i behov av särskilda anpassningar om de till exempel behöver ett skyddat boende. Granskningen visar dock att bristande kunskap inom stadens förvaltningar om vilka typer av skyddade boenden som finns att tillgå kan leda till att utsatta inte får det stöd de skulle behöva.

Gemensamt stöd riskerar stå outnyttjat

Bristen på kunskap visar sig också genom att det gemensamma stödet vid psykologenheten på socialnämnden Hisingen inte är känt hos alla. Detta innebär en risk för att stödet som erbjuds via enheten inte når alla som skulle kunna vara i behov av det.

- Nämnderna behöver både höja kunskapsnivån och samverka bättre för att säkerställa att stadens gemensamma stöd är kända så att de utsatta kan nås av dem, oavsett var de bor, ålder eller behov av anpassningar, säger Jonas Ransgård.

Ytterligare en granskning klar

Rapporten Arbetet mot våld i nära relationer beslutades den 17 december. Den inkluderade nämnden för funktionsstöd, socialnämnden Centrum, socialnämnden Hisingen och äldre samt vård- och omsorgsnämnden.

Samtidigt beslutade stadsrevisionen om ytterligare en rapport, Granskning av personsäkerhet för förtroendevalda, som inkluderade flertalet nämnder och bolag och finns beskriven i ett separat pressmeddelande.

Du hittar båda rapporterna på stadsrevisionens webbplats.

Fakta

Den kommunala revisionens uppdrag är att granska den verksamhet som bedrivs i kommunen. Revisorerna granskar om verksamheten sköts på ett ändamålsenligt och från ekonomisk synpunkt tillfredsställande sätt, om räkenskaperna är rättvisande och om den interna kontrollen som görs inom nämnderna och bolagen är tillräcklig.

Revisorerna är förtroendevalda och utses av kommunfullmäktige. I granskningen använder de förtroendevalda revisorerna så kallade sakkunniga biträden, det vill säga yrkesrevisorer.

Vid frågor, vänligen kontakta:

  • Jonas Ransgård, ordförande, 0707-31 16 80
  • Torbjörn Rigemar, vice ordförande, 0706-30 92 73

Ämnen

Regioner

Kontakter

Stadsrevisionen – Sven Lindström

Stadsrevisionen – Sven Lindström

Presskontakt Kommunikationsansvarig 0707-62 20 41