Pressmeddelande -
UngÖst fördjupar sin metodutveckling med hjälp från EU
Sedan 2016 har Europeiska socialfondens (ESF) projekt UngÖst varit verksamma i stadsdelen Östra Göteborg. I somras avslutades projektet och implementerades i Östra Göteborg som ordinarie verksamhet. Nu får UngÖst pengar från ESF för att vidareutveckla metoder med extra fokus inom områdena psykisk ohälsa och hedersrelaterat våld och förtryck.
UngÖst är ett team med ungdomshandledare som jobbar för unga i åldern 15–24 år. Teamet arbetar tillsammans med ungdomar med ett arbetssätt som kombinerar behandlande insatser med sysselsättningsinsatser. Teamet ger stöttning i ungdomens process att kunna fungera i skola eller annan verksamhet, att hitta boende, planera för sysselsättning och arbete. De stöttar också ungdomen att avhålla sig från droger, kriminalitet och i kontakter med vården.
Det treåriga ESF-projektet tog slut i somras och slututvärderingen pekade på att metodutveckling behövs inom områdena psykisk ohälsa och hedersrelaterat våld och förtryck.
- För oss i UngÖst är det verkligen ett bra läge att kunna förstärka arbetet ytterligare och ESF-medel skapar en möjlighet vi i stadsdelen inte har resurser till på egen hand. På både lång och kort sikt är detta en investering som ger ökad livskvalité och sparar pengar till stadsdelen, säger Dan Larsson, enhetschef för UngÖst
Nya ESF-medel för metodutveckling
13 december blev det klart att UngÖst får pengar från ESF för att vidareutveckla sina metoder. Anna Byström som är projektledare för UngÖst tycker det är bra och viktigt att ha beviljats nya medel.
- Vi ser ett behov av att vidareutveckla vårt arbete. Det här innebär en jättefin möjlighet att hitta fler vägar till samverkan och arbetssätt för att stödja unga vidare i livet. Möjligheten att fördjupa kunskaper kring bland annat hedersrelaterat våld och psykisk ohälsa är viktigt. Vi ser ett stort behov av fördjupad kunskap inom dessa områden, säger Anna Byström.
De kommande två åren ska UngÖst öka den samlade kompetensen om hur ungdomars utsatthet påverkar deras etablering i samhället. UngÖst ska fortsätta att samverka med andra för att utveckla teamets kompetens och stödinsatser.
- Jag ser en möjlighet att få djupare kunskap och bättre samverkansvägar för att stödja målgruppen. Vi får även möjligheten att formalisera en metodbeskrivning och arbetsmodell vilket känns viktigt för att kvalitetssäkra UngÖst, fortsätter Anna Byström.
Ska sprida modellen till andra
Stadsdelsförvaltningen i Östra Göteborg har redan implementerat UngÖst i sin ordinarie verksamhet. Men med hjälp av ESF-medlen ska UngÖst även arbeta för att informera och sprida sin arbetsmetod.
- Kommande år kommer att bli spännande och givande och förhoppningen är att vi kommer att kunna erbjuda ännu bättre stöd för unga. Vi vill också sprida vår modell till andra stadsdelar och kommuner, säger Anna Byström.
Kontakt
Anna Byström, projektledare
telefon: 031-365 44 32
e-post: anna.bystrom@ostra.goteborg.se
Dan Larsson, enhetschef
telefon: 031-365 43 79
e-post: dan.larsson@ostra.goteborg.se