Pressmeddelande -
Två år med Göteborgsförslaget
Trafik, stadsutveckling, träningsmöjligheter och cykelfrågor – det är sådant som hittills engagerat flest personer att skicka in ett Göteborgsförslag. De två första åren med Göteborgsförslaget har genererat en mängd förslag av olika karaktär, liksom såväl glada som kritiska reaktioner. Inriktningen framåt är att fler ska hitta in till Göteborgsförslaget, men även att beslutsprocesserna i kommunen och återkopplingen ska bli tydligare för den som lämnar ett förslag.
Göteborgsförslaget heter den digitala förslagslåda, där vem som helst, har en idé om hur Göteborg kan bli bättre, kan skicka in sitt förslag till kommunen. Andra kan sedan gå in och kommentera och rösta på förslaget. Får förslaget 200 röster eller fler, skickas det till politikerna i den nämnd eller styrelse i Göteborgs Stad, som berörs av förslaget. De ska då ta ställning till förslaget och meddela sitt beslut till förslagslämnaren. Såväl förslag som kommentarer och beslut publiceras och finns tillgängligt på webbsidan www.goteborg.se/goteborgsforslaget.
Nu har Göteborgsförslaget funnits i två år och engagemanget har varit stort:
– Syftet med att införa Göteborgsförslaget var att ge ökade möjligheter för medborgarna att göra sin röst hörd och delta i utvecklingen av Göteborg – och det har verkligen många tagit chansen och gjort, menar Stefan Lydén, utvecklingsledare demokrati på förvaltningen för konsument- och medborgarservice. Hittills har Göteborgsförslaget 26 200 användare registrerade.
Stor bredd på förslagen
Möjligheten att lämna förslag på det här sättet har lockat såväl 15-åringar som 85-åringar. Bredden på förslagen är stor. Det har handlat om allt från gatubelysning och hundrastgårdar till fjäderförbud och etablering av en solcellspark.
– Vem som helst får ju skicka in förslag, säger Stefan Lydén – unga som gamla, göteborgare och icke-göteborgare. Men det är också många som ännu inte hittat in till Göteborgsförslaget, eller som tycker att det är för svårt att använda. Det är sådant som vi jobbar med att förbättra kontinuerligt, för tanken är ju att Göteborgsförslaget ska vara till för alla.
Ingen genväg
Av drygt 550 publicerade förslag är det som fått 200 röster eller mer och därmed skickats vidare till politiker i någon ansvarig nämnd. En dryg tredjedel av dessa ligger just nu hos ansvarig nämnd för behandling och beslut. Övriga har redan passerat beslutsprocessen och av dessa är det 18 förslag som politikerna beslutat genomföra helt eller delvis.
– Det resultatet kan man se på olika sätt. En del kan tycka att det låter lite, men vid jämförelse exempelvis med andelen motioner i riksdagen som går igenom – mindre än 2 procent – är det en hög siffra, menar Stefan Lydén.
– Men vi i Göteborgs Stad behöver bli bättre på att förklara hur det demokratiska arbetet i kommunen går till. Bland annat behöver vi bli bättre på att berätta för den som skickar in ett förslag om vad som händer med det, hur processen ser ut och varför. Göteborgsförslaget är ju inte en tänkt som en genväg för att få igenom beslut, utan som en av flera möjligheter för medborgarna att dela med sig av sina förslag – och samtidigt ett bra sätt för politikerna att få större kunskap om vad som engagerar människor. Sedan är det ju till sist våra demokratiskt valda beslutsfattare som måste ta ställning till det enskilda förslaget.
FAKTA
Göteborgsförslaget lanserades den 16 januari 2017, efter kommunfullmäktigebeslut om införande av så kallade e-förslag i Göteborgs Stad. Göteborgsförslag skickas in digitalt på www.goteborg.se/goteborgsforslaget och alla som vill får lämna förslag, kommentera och rösta – det enda som krävs är ett registrerat konto. Förslaget är möjligt att rösta på under 90 dagar. Om ett förslag under den tiden får 200 röster eller fler skickas det till berörd nämnd eller styrelse i Göteborgs Stad, för ställningstagande och beslut
Göteborgsförslaget är inte detsamma som medborgarförslag, vilket är något som kommuner kan välja att tillämpa och som regleras i kommunallagen.
Förvaltningen för konsument- och medborgarservice ansvarar för administration och utveckling av Göteborgsförslaget.