Gå direkt till innehåll
Tillsammans skapar vi en jämlik skola – vi ses på Frihamnsdagarna

Pressmeddelande -

Tillsammans skapar vi en jämlik skola – vi ses på Frihamnsdagarna

Göteborgs grundskolor har stora utmaningar. Elevernas resultat varierar kraftigt mellan skolor och delar av staden, och glappet mellan skolorna ökar.

Fredagen 30 augusti finns grundskoleförvaltningen på plats på Frihamnsdagarnas scen Ingrid kl 15:20-16:00. Då utforskar vi hur verkligheten ser ut och vad vi gör för att alla barn och unga ska få en bra skolgång, som förvaltning och tillsammans med andra.

Förvaltningsdirektör Maria Andersson och forskaren Åsa Karlsson Pérez från Göteborgs universitet är på plats för att diskutera Göteborgs grundskolors utmaningar.

– Idag har vi mycket kunskap om betydelsen av fullföljda studier och hur det på olika sätt utgör en skyddsfaktor mot framtida utanförskap och ohälsa. I det perspektivet kan utbildning ytterst sägas vara en fråga om social rättvisa – en fråga om individens möjligheter och vårt gemensamma ansvar, säger Åsa Karlsson Pérez.

    Initiativ för att minska den pedagogiska segregationen
    På plats deltar också utbildningschef Lotta Lekander, tillsammans med Jonas Forsberg, rektor på Nytorpsskolan och biträdande rektor Rasmus Rosander från Lövgärdesskolan, vilka ska berätta om utvecklingsprojektet Pilotskolor Nordost, som ska minska den pedagogiska segregationen.

    – I pilotprojektet testar vi olika förslag för att öka likvärdigheten i stort och för skolans del att öka måluppfyllelsen för eleverna. Därför behöver vi attrahera duktiga lärare till skolan och behålla lärare bland annat genom en bra arbetsmiljö och goda förutsättningar för att kompetensutveckla sig för att utveckla undervisningen, säger Jonas Forsberg.

    – Pilotprojektet har skapat en positiv kraft hos våra pedagoger, vårdnadshavare och elever. Men även andra aktörer har visat intresse för att vara del i detta, säger Rasmus Rosander.

      Läs mer om pilotskolorna på goteborg.se

      Satsning för att fler elever ska ha en aktiv fritid
      På scen finns även Skola som arena. Det är ett samarbete mellan grundskoleförvaltningen, andra offentliga verksamheter, näringsliv och göteborgare - för att skapa en meningsfull fritid för unga.

      – Jag är så glad och stolt över att detta samarbete med frivilligorganisationer och näringslivsaktörer, där vi tillsammans samlar kraft för att alla elever ska lyckas i skolan, säger grundskoledirektör Maria Andersson.

      David Olsson kommer också berätta om varför Volvo har valt att samarbeta med Skola som Arena.

      – Vi vill vara en aktiv part i det samhälle där vi verkar och vi i staden behöver ta ett gemensamt ansvar. Vi ser att vi kan göra en insats i Biskopsgården för att motivera och ge viktiga erfarenheter till unga. Volvo vill stärka möjligheterna till jobb, skola och fritid och där blir Skola som arena en naturlig samverkanspartner, säger David Olsson.

      Läs mer om Skola som arena på goteborg.se

      Under Frihamnsdagarna kommer grundskoleförvaltningen också berätta om nya former för prao och hoppas att inspirera besökarna att ta emot elever på sina arbetsplatser.

      Under fredag eftermiddag hittar du grundskoleförvaltningen på utställarytan Framtidsbara staden (320-322) - Frihamnsdagarna

      Läs mer om grundskoleförvaltningens program på Frihamnsdagarna.

      Kontakt:
      Maria Andersson, Förvaltningsdirektör Grundskoleförvaltningen
      Telefon: 031-367 33 07
      E-post: maria.5.andersson@grundskola.goteborg.se


      Ämnen

      Regioner

      Kontakter

      Grundskoleförvaltningen - Lina Hultén

      Grundskoleförvaltningen - Lina Hultén

      Presskontakt Pressansvarig Grundskoleförvaltningen 031-367 60 46