Pressmeddelande -
Teckenspråkets dag ökar kunskapen om dövas modersmål
Den 14 maj firas Teckenspråkets dag för att uppmärksamma dövas modersmål, teckenspråket. Varje år arrangeras dagen av Teckenspråksforum i Göteborgs Stad för att lyfta fram vikten av tillgänglighet och öka kunskapen om döva och teckenspråk – i år med fokus på teckenspråkstolkning, översättning och vanliga missförstånd mellan döva och hörande.
Sedan år 1981 firas den 14 maj Teckenspråkets dag, det datum när riksdagen godkände teckenspråk som dövas modersmål. I Göteborg i år uppmärksammas dagen dessutom i dagarna tre – med barnaktiviteter, tyst teater och teckenspråkstolkade visningar av de starka utställningarna av konstnärerna Chiharu Shiota och Jone Kvie på Göteborgs konstmuseum.
På konstmuseet arrangeras även en kunskapsdag med föreläsningar om tolkens roll, om att översätta mellan teckenspråk och svenska och om vilka vanliga missförstånd som kan uppstå mellan döva och hörande.
- Vi vill göra teckenspråket mer synligt och visa varför det är så viktigt att få information på det egna modersmålet, säger Annika Heidlund på Teckenspråksforum, som tillsammans med Göteborgs Konstmuseum arrangerar Teckenspråkets dag i Göteborg.
Teckenspråkets dag intar kulturarenor
Arenor för Teckenspråkets dag i Göteborg är främst Göteborgs konstmuseum, Stadsbiblioteket, Stadsmuseet och Alfons Åberg kulturhus.
Mer ur programmet 13 - 15 maj:
- Tyst teater på Stadsbiblioteket - en sagoberättare plockar sagor och berättelser ur sin kappsäck.
- Alfons Åbergs kulturhus teater, mimföreställning och teckendans.
- Teckenspråkstolkad visning av Stadsbiblioteket.
- Stadsmuseet har flera fasta utställningar med texter översatta till teckenspråk: Värdefullt, Göteborgs födelse och Urbanum.
- Teckenspråkstolkade konstvandringar och föreläsningar på Göteborgs konstmuseum
Här är länk till programmet för Teckenspråkets dag 13-15 maj
Kort om Teckenspråkets dag
Teckenspråkets dag 2018 arrangeras av Teckenspråksforum i Göteborgs Stad tillsammans med Göteborgs konstmuseum. Syftet är bland annat att öka tillgängligheten och kunskapen kring teckenspråk och dövas villkor, synliggöra teckenspråk på stadens arenor och öppna upp för delaktighet.
Teckenspråksforum är ett informations- och kunskapscenter som arbetar med att öka möjligheten till delaktighet och integration för den teckenspråkiga medborgaren. Läs mer om Teckenspråksforum här
Kontakt för media
Annika Heidlund, informatör Teckenspråksforum
Marie Rosberg, informatör Teckenspråksforum
Telefon: 031-367 90 77, mobil: 0735-09 91 51