Pressmeddelande -
Svartedalsskolan 4–9 måste spara in.
Svartedalsskolan måste vidta åtgärder för att få en budget i balans. I storleksordning handlar det om en besparing på cirka 3,6 miljoner kronor på helårsbasis. Anledningar till att budget inte är i balans är framförallt ett elevtapp på 23 elever från juni till augusti samt att skolan vidtagit andra personalkrävande åtgärder inför läsårets organisation, såsom att ha dubbel bemanning på vissa lektioner, ha egna fasta vikarier och behålla egna studiestödjare på modersmål samt modersmålslärare.
För att få skolans budget i balans drar man in på fyra tjänster, 3 lärare och en elevassistent. Konsekvensen för eleverna blir att fyra klasser i åk 7 blir till tre i januari 2018.
- När skolan tappar elever tappar de intäkter och då måste de spara, och här gäller det att spara på rätt saker. Elevernas trygghet och undervisning är viktigast så den kommer även fortsättningsvis att vara hög. Dubbel bemanning i svenska, studiestöd och modersmålsundervisning kommer även fortsättningsvis kunna bedrivas av skolans medarbetare. Det de valt att göra är att de från januari 2017 drar ner på två lärartjänster och ytterligare två lärartjänster i augusti. För eleverna innebär det att de nu blir ett snitt på 22 elever i varje klass i 7:an istället för 14 till 19 elever som det är idag. Självklart är det tråkigt men i uppdraget som ansvarig för skolan ingår det att hålla budget, säger Peter Johansson, Sektorchef Utbildning i Västra Hisingen.
Alla ska klara skolan
Det är en fin balansgång som ledningen på Svartedalsskolan måste gå. Idag har skolan 78 procent elever med utländsk bakgrund vilket gör att de behöver satsa extra mycket på språkundervisning i svenska och modersmål, något som inte får bli sämre när budget ska i balans. Efter tuff kritik från Skolverket 2016 där man pekade på att endast 29 % elever som gick ut nian hade godkända betyg har ledningen på Svartedalsskolan prioriterat att arbeta med att vända situationen. Trenden och senare betygsstatistik visar att skolan arbetar åt rätt håll. Till sin hjälp har man Skolverket och Linnéuniversitetet i Växjö som tillsammans med Svartedalsskolan ingått i en samverkan ”Språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt”. Syftet är att öka måluppfyllelsen för skolans elever.
- Har du förståelse för ämnesspråkens många olika begrepp, ord och insikt i vad resonemang och analyser innebär och delvis har med dig dessa är det lättare att förstå, följa och ta till sig undervisningen i alla skolans ämnen. Det blir mycket svårare för de elever som har annat modersmål. På Svartedalsskolan har merparten av eleverna en tuff uppförsbacke utifrån språkkunskapen. Därför är det viktigt att man här satsar på att språkutvecklingen och kunskapsinhämtningen ska gå hand i hand, säger Peter Johansson.
Skolans framtagna och pågående fortbildningsinsatser inom språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt har tagits fram av lärare och skolledning i samverkan med Skolverket.
Fakta om nytt arbetssätt
Språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt är en fortbildningsinsats där lärare från Svartedalsskolan tillsammans med forskare från Linnéuniversitetet i Växjö deltar i föreläsningar och i olika workshops. Lärare prövar nyvunnen kunskap i undervisningssammanhang och delar med sig av sina erfarenheter med kolleger. Fortbildningen pågår under hela läsåret 17/18 och kommer efter utvärdering förhoppningsvis att ingå som ordinarie arbetssätt med spridning av konceptet till andra skolor.
Har du ytterligare pressfrågor, kontakta:
Peter Johansson, Sektorchef Utbildning Västra Hisingen
Tele: 031- 366 61 23
E-post: peter.johansson@vastrahisingen.goteborg.se