Gå direkt till innehåll
Målet med ”Skola som arena” är bland annat att skolan ska bli en mötesplats där elever kan få en aktiv fritid. Något som ska leda till ökad trygghet, bättre studiero och fler elever som går ut skolan med godkända betyg. Foto: Lo Birgersson.
Målet med ”Skola som arena” är bland annat att skolan ska bli en mötesplats där elever kan få en aktiv fritid. Något som ska leda till ökad trygghet, bättre studiero och fler elever som går ut skolan med godkända betyg. Foto: Lo Birgersson.

Pressmeddelande -

Stort intresse för “Skola som arena” - ett arbetssätt för mer jämlika uppväxtvillkor

22 kommunala grundskolor i Göteborg ingår idag i satsningen ”Skola som arena”. Det är ett arbetssätt som ska bidra till att barn och unga får en mer aktiv fritid och mer jämlika uppväxtvillkor. Intresset för arbetssättet är stort och nästa vecka kommer 300 representanter från ett femtontal kommuner, akademin, näringsliv, civilsamhälle, politik, regionala och statliga myndigheter, delta i en fullsatt konferens om ”Skola som arena”.

Tid: 12-13 november
Plats: Uni3 Pumpgatan 1

Media är välkomna att delta i hela eller delar av konferensen, men kan även kontakta Anna Grunander för att boka intervju med någon av talarna.
Kontaktuppgifter Anna Grunander:
anna.grunander@grundskola.goteborg.se
0739-10 22 23

-”Skola som arena” bygger på att skola samverkar med civilsamhälle, näringsliv, föreningsliv och kommun. Mer konkret blir skolan en mötesplats där alla som bor eller verkar i området kan komma och delta i eller leda olika kostnadsfria aktiviteter utanför lektionstid. Genom att ge barn möjlighet till en aktiv fritid i närheten av viktiga vuxna, bidrar vi till trygga sammanhang som kan ha stor betydelse för hur barnen lyckas i skolan och för hur det går för dem senare i livet, säger Anna Grunander, utvecklingsledare på grundskoleförvaltningen.

Trygghet och studiero har ökat på Frejaskolan
”Skola som arena” finns på 22 skolor i Göteborg som ligger i områden där barns uppväxtvillkor är utmanande. Till exempel på grund av trångboddhet, låga inkomster eller få fritidsaktiviteter i området. En av skolorna som jobbar enligt ”Skola som arenas” arbetssätt är Frejaskolan, vars rektor kommer att tala vid konferensen.

-Vi har sett att eleverna har ett stort behov av en aktiv fritid och därför ingår vi sedan 2021 i denna satsning. Trygghet och studiero på skolan har förändrats mycket sedan starten. Genom att vi öppnar upp Frejaskolan på eftermiddagar och kvällar för elever och boende i området rör sig fler vuxna i och runt om skolan. Dessa vuxna kan stötta barn och ungdomar från olika perspektiv, vilket ökar tryggheten och bidrar till att eleverna kan fokusera på sina studier, säger Frejaskolans rektor Lena Gustafsson.

Läs gärna mer om arbetet på Frejaskolan här: Skola som arena - Göteborgs Stad

Skolan som arena väcker stort intresse
-Förfrågningarna om att få komma på studiebesök, få veta mer eller få en egen föreläsning kommer såväl från kommuner runt om i landet som från andra EU-länder. Det man framför allt är nyfiken på är hur Göteborg möter samhällsutmaningar genom ett långsiktigt fokus på samverkan mellan olika aktörer. Med vår konferens vill vi därför möta det stora intresset för "Skola som arena". Och inte minst dela med oss av hur man trots olikheter, friktion och frustration kan lyckas med samverkan, säger David Nilsson, samordnare "Skola som arena" socialförvaltning Nordost.

Läs gärna mer om konferensen här: Välkommen på konferensen - Göteborgs Stad

Mer om vilka andra skolor som ingår i ”Skola som arena” kan du läsa om här: Här finns Skola som arena - Göteborgs Stad

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Grundskoleförvaltningen - Lina Hultén

Grundskoleförvaltningen - Lina Hultén

Presskontakt Pressansvarig Grundskoleförvaltningen 031-367 60 46