Pressmeddelande -
Största satsningen på att utbilda timvikarier till stödassistenter
Det behövs 300 nyanställda stödassistenter till personer med funktionsnedsättning varje år. För att säkra personal i framtiden görs nu den största satsningen på att utbilda timvikarier till stödassistenter och undersköterskor inom förvaltningen för funktionsstöd i Göteborgs Stad.
– Det finns alltså en stor möjlighet att göra karriär och få fast jobb om man jobbar som timvikarie i förvaltningen för funktionsstöd, säger Marc Olofsson, enhetschef bemannings- och rekryteringsenheten Centrum på förvaltningen för funktionsstöd.
Förvaltningen för funktionsstöd har aldrig tidigare gjort en större satsning på att utbilda stödassistenter och undersköterskor.
– Vi har insett att den bästa resursen är de timvikarier som redan jobbar hos oss. De som anställs kommer framför allt från vikariat. Cheferna vill anställa många guldkorn, men ofta saknar de utbildning. Därför vill vi erbjuda dem som redan är timvikarier hos oss att få en utbildning, säger Marc Olofsson.
Utbildningen av timvikarierna är ett sätt att säkra kompetensförsörjningen i framtiden. Kompetensförsörjningen står inför stora utmaningar i framtiden.
– Det är redan idag svårt att få tag på personal på ett sätt som vi inte har varit med om tidigare. Vi har stora pensionsavgångar framför oss och konkurrerar med äldreomsorgen, vården och förskolan. Men vi kan inte ta kompetens från dem. Alla står inför samma utmaning, säger Marc Olofsson.
Nästa klass startar i början av januari. Totalt kommer det att finnas 180 utbildningsplatser varje år, fördelat på fem klassuppstarter.
– Vi har cirka 2000 timvikarier i vår förvaltning att välja mellan. Vi kommer att se på prestation och deras önskemål om framtiden. De som passar för jobbet kommer att erbjudas utbildning, säger han.
En utbildning tar cirka två år att genomföra. Den som har ett års erfarenhet kan gå en kortare utbildning. Utbildningstakten är cirka 70 procent av en heltid.
– Man är i skolan en dag i veckan. Utbildningen är gratis, men man får inte lön när man pluggar. Utbildningen är framtagen för att man ska kunna jobba på lediga dagar och göra del av praktik i tjänst, samtidigt som man studerar, säger han.
Den som går utbildningen har rätt att ansöka om studiemedel. Kursen är en arbetsmarknadsåtgärd som finansieras av arbetsmarknads- och vuxenförvaltningen i Göteborgs Stad.