Pressmeddelande -
Stadsrevisionens granskning av rekryteringsprocessen för förvaltnings- och bolagschefer är klar
Stadsrevisionen har granskat om nämnder och styrelser hanterar rekryteringar av förvaltnings- och bolagschefer på ett ändamålsenligt sätt. Resultatet visar att det finns brister i rekryteringsprocessen, revisorerna har identifierat tre områden som bör utvecklas. Dessa områden är:
- Roller och ansvar behöver förtydligas
- Rekryteringsprocessen behöver bli mer transparent
- Allmänhetens möjlighet till insyn i rekryteringsprocessen behöver stärkas
De nämnder som omfattas av granskningen är Angereds stadsdelsnämnd, Askim- Frölunda- Högsbo stadsdelsnämnd, fastighetsnämnden, lokalnämnden och styrelserna för Förvaltnings AB Framtiden och Higab AB. Även kommunstyrelsen omfattas av granskningen utifrån sin stödjande roll.
Iakttagelser och bedömningar
Granskningen visar att det inom Göteborgs Stad finns en etablerad process för rekrytering av förvaltnings- och bolagschefer. Stadsrevisionen ser positivt på kommunstyrelsens stödjande och vägledande roll i samband med rekryteringen då detta ger förutsättningar för ett strukturerat och professionellt arbetssätt inom staden som helhet.
Revisorernas samlade bedömning är att nämnder och styrelser till viss del hanterar rekryteringar av förvaltnings- och bolagschefer på ett ändamålsenligt sätt. Revisorerna har i granskningen identifierat tre områden där de ser ett behov av att utveckla rekryteringsprocessen:
Roller och ansvar behöver förtydligas
Revisorerna har i granskningen funnit att ansvars- och rollfördelningen inte fullt ut är tydliggjord mellan parterna. Revisorerna bedömer att nämndernas och styrelsernas beslutande roll är tydlig när rekryteringsprocessen startar och slutar. Under genomförandet behöver rollerna tydliggöras och ansvaret preciseras för vem som gör vad och vem som är ansvarig för de olika momenten i processen.
Rekryteringsprocessen behöver bli mer öppen och transparent
Granskningen visar att det till viss del går att spåra och värdera på vilka sakliga grunder en förvaltnings- eller bolagschef har rekryterats. Revisorerna konstaterar att centrala moment i rekryteringsprocessen sker muntligt. Revisorerna konstaterar även att resultatet från momenten förmedlas muntligt mellan såväl rekryteringskonsult och kommunstyrelsen som mellan kommunstyrelsen och presidierna, men även mellan presidierna och respektive nämnd eller styrelse.
Revisorernas uppfattning är att skälen till att rekryteringsprocessen i huvudsak sker muntligt är för att värna om de sökandes integritet. Revisorerna gör bedömningen att då det saknas dokumentation är det svårt följa centrala moment och ställningstaganden i rekryteringen, inte heller presidiernas beredning av rekryteringsärendet. Enligt revisorernas bedömning går det därför inte att i efterhand fullt ut spåra och värdera på vilka sakliga grunder rekryteringen sker.
Allmänhetens möjlighet till insyn i rekryteringsprocessen behöver stärkas
Av granskningen framkommer att ett antal olika handlingar har upprättats. Granskningen visar även att handlingarna är utspridda hos kommunstyrelsen, respektive nämnd/styrelse, nämnden för intraservice och anlitad rekryteringskonsult. Revisorernas uppfattning är att varken kommunstyrelsen eller respektive nämnd/styrelse har tagit ställning till handlingarnas status i förhållande till offentlighetsprincipen. Det vill säga om de är allmänna eller inte. Revisorerna bedömer därför att allmänhetens möjlighet till insyn försvåras då det inte är klarlagt vilka handlingar i en rekrytering som utgör allmänna handlingar eftersom handlingarna inte förvaras samlat. Revisorerna bedömer även att det finns risk för att en begäran från allmänheten om att få ut handlingar i samband med en rekrytering inte kan tillgodoses fullt ut.
Revisorerna konstaterar avslutningsvis att rekryteringsprocessen, i hög grad, har utformats för att skydda de sökandes integritet. Revisorerna bedömer mot denna bakgrund att det finns risk för att stadens strävan mot att skydda de sökandes integritet inte är fullt ut förenligt med offentlighetsprincipen.
Rekommendationer
I samband med granskningar kan revisorerna lämna rekommendationer till de granskade nämnderna och bolagen utifrån de eventuella brister som framkommit i granskningen. I samband med den aktuella granskningen lämnar revisorerna följande rekommendationer till kommunstyrelsen:
Stadsrevisionen rekommenderar kommunstyrelsen att, utifrån sin stödjande och vägledande roll, stärka processen för rekrytering av förvaltnings- och bolagschefer så att legala krav på insyn, saklighet och opartiskhet säkerställs.
Bakgrund
Rekrytering av förvaltnings- och bolagschefer i Göteborgs Stad sker i en särskild rekryteringsprocess som regleras i riktlinjer från kommunfullmäktige. Det är respektive nämnd eller bolagsstyrelse som har huvudansvaret för rekryteringen av förvaltnings-/bolagschef till sin verksamhet. Kommunstyrelsen har en stödjande och vägledande roll i rekryteringsprocessen och nämnden för intraservice ansvarar för att genomföra personbedömningar.
Vid frågor, vänligen kontakta:
Bengt Bivall, ordförande, 0708- 31 17 94
Sven R Andersson, vice ordförande, 0707- 88 29 59
Anna Magnusson, kommunikationsansvarig stadsrevisionen, 0707- 62 20 41