Pressmeddelande -
Stadsrevisionens granskning av Göteborgs Stads arbete med stöd till personer som utsätts för våld i nära relation är nu klar
- att upptäcka våld
- kvaliteten på de utredningar som genomförs
- utbudet av de insatser som ges på kort och lång sikt
- kvalitetssäkringen och uppföljningen av insatsen skyddat boende.
- ser till att inleda utredning av barns behov av stöd och hjälp när nämnden får kännedom om att ett barn kan ha utsatts för eller bevittnat vål
- ser till att kunna erbjuda insatser till vuxna och barn som utsatts för våld i nära relation, samt barn som bevittnat våld, utifrån målgruppens behov
- har rutiner för hur barn ska tas om hand och stödjas av personal med adekvat kompetens om en förälder har avlidit till följd av våld
- fastställer ansvaret för den interna och externa samverkan
- har mål för arbetet med våldsutsatta och barn som bevittnat våld.
Stadsrevisionen har granskat Göteborgs Stads arbete med stöd till vuxna som utsatts för våld i nära relation eller till barn som kan ha utsatts för eller bevittnat våld. När det gäller barnen har granskningen framför allt handlat om barn som bevittnat våld. De nämnder som omfattas av granskningen är stadsdelsnämnderna Angered och Lundby samt social resursnämnd. Granskningen visar att det finns brister i alla tre nämnder. Bristerna är dock mer omfattande i Lundby stadsdelsnämnd än i övriga två.
Syftet med granskningen har varit att bedöma om arbetet är ändamålsenligt. Med ändamålsenligt menas att arbetet bedrivs enligt de krav och mål som gäller för verksamheten enligt lagar, föreskrifter och riktlinjer.
Iakttagelser och bedömningar
Granskningen visar att nämnderna tar ett grundläggande ansvar i den akuta situationen genom att erbjuda våldsutsatta personer boendelösningar. Samtidigt visar granskningen att det finns brister. Bristernas omfattning och karaktär varierar dock mellan de granskade nämnderna. Bristerna i Lundby stadsdelsnämnd är mer allvarliga än i de övriga två.
Vi har bland annat sett brister i nämndernas arbete med
Stadsrevisionens samlade bedömning är att de granskade nämndernas arbete inte fullt ut är ändamålsenligt. Sammantaget menar vi att det finns risk för att gruppen inte får tillräckligt med stöd och hjälp för att bli fria från våldet och dess konsekvenser.
Rekommendationer
I samband med granskningar kan revisorerna lämna rekommendationer till de granskade nämnderna utifrån de eventuella brister som framkommit i granskningen. I samband med med den aktuella granskningenlämnar revisorerna följande rekommendationer till de granskade nämnderna:
Stadsrevisionen rekommenderar Lundby stadsdelsnämnd att säkerställa att nämndens arbete med stöd till personer som utsätts för våld i nära relation och barn som bevittnat våld lever upp till gällande regelverk.
Detta avser bland annat att nämnden
Stadsrevisionen rekommenderar Angereds stadsdelsnämnd att säkerställa att det finns ett fastställt ansvar för den externa samverkan.
Stadsrevisionen rekommenderar social resursnämnd att analysera om utbudet av insatser som erbjuds våldsutsatta och barn som bevittnat våld svarar mot behoven inom socialjourens verksamhet.
Stadsrevisionen rekommenderar Angereds stadsdelsnämnd och social resursnämnd att fastställa rutiner för hur barn ska tas om hand och stödjas av personal med adekvat kompetens om en förälder har avlidit till följd av våld.
Vid frågor, vänligen kontakta:
- Lars Bergsten, ordförande, 031-368 07 23
- Hans Aronsson, vice ordförande, 0705-31 32 01
- Nina Wiklander, kommunikationsansvarig, 031-368 07 14