Pressmeddelande -
Social hänsyn i upphandling ger jobb
90 personer har fått arbete och 52 personer har fått praktikplats, tack vare sysselsättningskrav i upphandlingar. Det är resultatet när Göteborgs Stads stödfunktion för social hänsyn summerar år 2022.
Social hänsyn i upphandling
Social hänsyn i upphandling innebär att Göteborgs Stad använder upphandlingar som ett arbetsmarknadsverktyg och skriver in särskilda kontraktsvillkor om sysselsättning. Under 2022 har 125 upphandlingar haft krav om social hänsyn, det vill säga att leverantören förbinder sig att skapa arbetstillfällen. Syftet är att med leverantörens hjälp stötta fler personer att bli självförsörjande. Ofta rör det personer långt från arbetsmarknaden, som långtidsarbetslösa personer med försörjningsstöd.
Stödfunktion för social hänsyn
För att stötta både leverantörer och arbetssökande personer finns en stödfunktion för social hänsyn i Göteborgs Stad, med medarbetare från både förvaltningen för inköp och upphandling och från förvaltningen arbetsmarknad och vuxenutbildning.
– Att få stadens leverantörer att vilja samarbeta med oss är inte den stora utmaningen. Utmaningen är att matcha leverantörernas behov och kompetensen hos de arbetslösa, säger Anna Jansson, specialist på social hänsyn på förvaltningen för inköp och upphandling och en av fyra personer som ingår i stödfunktionen för social hänsyn i Göteborgs Stad.
Fler i arbete med modellen för social hänsyn
Årets resultat med över hundra arbetslösa i sysselsättning är en rejäl ökning från förra året, då 84 personer fick sysselsättning tack vare social hänsyn i upphandling.
– Vi har under de senare åren skrivit in fler krav i ramavtal än vad vi gjort tidigare, detta har nu börjat ge utfall, säger Anna Jansson.
Till exempel läser 17 deltagare just nu en skräddarsydd utbildning på arbetsmarknad och vuxenutbildning, med målet att bli c-körkortschaufförer till återvinningsbilar. I juni 2023 väntar tre leverantörer på att få anställa dem. Ett annat exempel är två byggleverantörer som anställt personer som gått SFI med skräddarsydd byggutbildning.
Samhällsekonomiska vinster i miljonbelopp
Anna Jansson har räknat på vilka samhällsekonomiska vinster sysselsättningskrav i upphandling ger, med hjälp av en beräkningsmodell som Upphandlingsmyndigheten tagit fram för just social hänsyn i upphandling. Beräkningsmodellen visar att de 75 personer som fick sysselsättning i minst sex månader under 2021, tillsammans gav samhällsekonomiska vinster på över 16 miljoner kronor.
– Det är en vinn-vinn-vinn-modell, säger Anna Jansson. Social hänsyn är bra för både individ, leverantör och offentlig sektor.
Det är första gången beräkningsmodellen används i denna storlek, och inte bara på enstaka case. Enligt Sami Thuresson, planeringsledare på arbetsmarknad och vuxenutbildning som ingår i stödfunktionen för social hänsyn, visar beräkningen tydligt att det alltid lönar sig att gå från arbetslöshet till arbete.
– Det som varit framgångsfaktorn under året har varit samverkan. Vi har lyckats få till bra samarbeten med aktörer som arbetar med att hjälpa arbetssökande som ingår i vår målgrupp. Vi arbetar alla mot samma sak, det viktiga är att hjälpa personer att komma tillbaka in på arbetsmarknaden, säger Sami Thuresson.
Talespersoner
Anna Jansson
Specialist- Social hållbarhet
förvaltningen för inköp och upphandling, Göteborgs Stad
Telefon: 031-366 37 97
E-post: anna.jansson@ink.goteborg.se
Andreas Lökholm
Förvaltningsdirektör
förvaltningen arbetsmarknad och vuxenutbildning, Göteborgs Stad
Telefon: 031-368 60 39
E-post: andreas.lokholm@arbvux.goteborg.se