Pressmeddelande -
Skillnader i den palliativa vården inom Göteborgs Stad
Stadsrevisionen har granskat Göteborgs Stads arbete med palliativ vård och omsorg samt det stöd som ges till närstående. I granskningen framkommer att det palliativa perspektivet ofta saknas i rutiner och processer. Det finns dessutom skillnader i tillgång till palliativ kompetens beroende på var den sjuke vårdas. Granskningen visar också att dokumentationen under den sista levnadsveckan inte genomförs i tillräcklig omfattning.
Fokus på botande behandling snarare än palliativ vård
Granskningen, som har omfattat äldre samt vård- och omsorgsnämnden, nämnden för funktionsstöd samt socialnämnd Nordost visar på brister.
Ledningssystemet för hälso- och sjukvården har ett tydligt botande perspektiv men i stora delar saknas det palliativa perspektivet, det vill säga ett förhållningsätt där vården syftar till att lindra symptom och smärta i livets slutskede. Rutiner och stödmaterial för palliativ vård finns inte i tillräcklig utsträckning.
– Det här riskerar att leda till att lämpliga insatser uteblir eller att de inte sätts in i tid, säger Sven Andersson, vice ordförande på stadsrevisionen i Göteborgs Stad.
Brister i dokumentationen den sista levnadsveckan
Av granskningen framgår också att det finns brister i dokumentationen för patienterna den sista tiden i livet. Många avlider till exempel utan att en dokumenterad smärtskattning eller munhälsobedömning har gjorts under den sista levnadsveckan.
Samtidigt kan stadsrevisionen konstatera att många dödsfall inte rapporteras till nationella kvalitetsregistret, som ska ge kunskap om hur vården och omsorgen fungerar och kan förbättras.
– Det försvårar möjligheten både för stadsrevisionen och förvaltningarna att dra allt för långtgående slutsatser kring kvalitén i den palliativa vården, säger Sven.
Kompetensen varierar – fysioterapi och arbetsterapi uteblir ofta
Det är också tydligt att den palliativa kompetensen varierar mellan verksamheter och geografiskt över staden. Störst utmaningar finns på korttidsboenden, inom personlig assistans och i hemtjänsten. Där finns stora variationer i utbildning, kunskaper i rehabilitering och särskild kompetens inom palliativ vård.
– Fysioterapi och arbetsterapi uteblir ofta och det är ju viktiga delar för att öka livskvaliteten och motverka smärta, förklarar Sven och fortsätter:
– Men, nämnderna har själva uppmärksammat detta. Dessutom är förutsättningarna på kommunens särskilda boenden bättre.
När det gäller stödet till anhöriga bedömer stadsrevisionen att det i huvudsak fungerar väl. Det varierar dock även i detta fall och det finns därför risk för att anhöriga bemöts på olika sätt beroende på var vården sker.
Ytterligare granskning klar
Rapporten om Göteborgs Stads palliativa vård beslutades den 31 januari. Samtidigt beslutade stadsrevisionen om ytterligare en rapport – Granskning av informationssäkerhet i skolsystemet IST administration. Du hittar båda rapporterna på stadsrevisionens webbplats.
Fakta
Den kommunala revisionens uppdrag är att granska den verksamhet som bedrivs i kommunen. Revisorerna granskar om verksamheten sköts på ett ändamålsenligt och från ekonomisk synpunkt tillfredsställande sätt, om räkenskaperna är rättvisande och om den interna kontrollen som görs inom nämnderna och bolagen är tillräcklig.
Revisorerna är förtroendevalda och utses av kommunfullmäktige. I granskningen använder de förtroendevalda revisorerna så kallade sakkunniga biträden, det vill säga yrkesrevisorer.