Pressmeddelande -
Flytande bibliotek i skärgården i sommar
I sommar hittar du som reser kollektivt i skärgården barnböcker att läsa ombord. Satsningen med bokbåtarna syftar till att fler ska läsa för sina barn tidigt i livet och är en del i Göteborgs Stads arbete att bli en mer jämlik stad.
- Man får en lugn stund tillsammans, förälder och barn, och det finns så många positiva effekter av att läsa högt tillsammans. Bland annat ökar barnens kreativitet, koncentrationsförmåga, och läsförståelse, säger Karin Vikhoff Valestrand, bibliotekarie på Södra Skärgårdens bibliotek.
Satsningen av böcker på båtarna är ett samarbete mellan Styrsöbolaget och Södra skärgårdens bibliotek (Styrsö och Donsö bibliotek), Göteborgs Stad. Styrsöbolaget står för lokalerna, det vill säga båtarna, och biblioteket står för böckerna och spridningen av böckerna till båtarna.
I tio år har det funnits möjlighet för boende i skärgården att läsa böcker tillsammans med sina barn när de åker båt.
-Vanligtvis brukar vi ta bort böckerna ungefär samtidigt som båtarna går över till sommartrafik och det blir mycket turister i skärgården. I år har vi fått 5000 kronor från projektet "Staden där vi läser för våra barn"* för att rusta upp och utvidga satsningen över sommaren, vilket gör att många fler gynnas än bara de som bor i skärgården, berättar Karin.
* Längst ner i nyheten kan du läsa mer om ”Staden där vi läser för våra barn”
Böckerna - invånarnas önskemål
Idén till böcker på båtarna kommer ursprungligen från skärgårdsinvånarna själva och började som ett glesbygdsprojekt. Det är många som pendlar, och man åker med sina barn exempelvis till och från Vrångö och Donsö.
-Det handlar kanske om 20 minuter som barn och föräldrar sitter ner tillsammans på båten, värdefull tid som kan vara svår att hitta i vardagen. Det finns flera barn som har lärt sig att läsa på båtarna, säger Karin.
Biblioteken har en lång tradition med att lyfta högläsning som en mysig och viktig stund som barnen får tillsammans med sina föräldrar. Förskolan är också en viktig plats för högläsning.
-Även om personalen på förskolan läser för barnen så är det extra viktigt att föräldrar eller mor- och farföräldrar eller annan vuxen läser med barnen, förklarar Karin.
Böckerna som Karin och hennes kollega väljer ut riktar sig till barn mellan 1-6 år och byts ut tre gånger om året. Vanligen är det fem båtar som åker i Södra skärgården, och nu till sommaren är det ytterligare två båtar. Sammanlagt ser de till att sju båtar får tio utvalda böcker till varje båt.
-Vi tänker på att det ska vara ett varierat utbud, exempelvis en klassiker och något nytt och så försöker vi att anpassa till årstiden. Vår förhoppning är att föräldrar och barn hittar böcker som de kanske annars inte skulle hitta eller välja, avslutar Karin.
”Staden där vi läser för våra barn”
Staden där vi läser för våra barn är en fråga som mobiliserar hela Göteborg. På bibliotek finns färdiga bokpåsar och bokmärken med högläsningstips, det genomförs hembesök hos barnfamiljer för att prata högläsning och flera av stadens förskolor har fått kapprumsbibliotek.
Satsningens syfte är att främja läsning för och med barn tidigt i livet och är en del i Göteborgs Stads arbete att skapa en mer jämlik stad. Arbetet görs som en del av fokusområdet att varje barn ska ha en god start i livet. I arbetet ska vi uppmärksamma och öka kunskapen om vikten av högläsning med målet att barns ordförråd, läslust och läsförmåga ska öka.
Här kan du läsa mer om Staden där vi läser för våra barn - en mobilisering
För mer information
Karin Vikhoff Valestrand
Bibliotekarie, Södra Skärgårdens bibliotek
Göteborgs Stad
Stadsdelsförvaltningen Västra Göteborg
Telefon: 031 366 57 81
E-post: karin.vikhoff-valestrand@vastra.goteborg.se
Susanne Alfjord
Områdeschef Kultur och Fritid
Göteborgs Stad
Stadsdelsförvaltningen Västra Göteborg
Telefon: 031 366 15 53