Pressmeddelande -
Satsning för att få fler barn till förskolan
I Bergsjön finns det ungefär 100 barn i åldern 3–5 år som inte går i förskola. Även i andra områden finns många barn som är hemma med sina vårdnadshavare, men vars lärande och utveckling skulle gynnas av att gå i förskola. Nu pågår en satsning för att få fler barn att bli inskrivna i förskolan.
Orsakerna till att barnen inte skrivs in i förskolan varierar och ibland beror det på kunskapsbrist. Pilotprojektet Fler barn i förskola i Bergsjön har påbörjat ett arbete för att öka kunskapen och stödet för familjer som behöver det. Projektet ska visa vägen för hur staden kan arbeta för att fler barn ska få ta del av förskolans utbildning.
Förskolan rustar barnen för skolan
Många av barnen som är hemma med sina vårdnadshavare har ett annat modersmål än svenska. Förskolan är bra för barnens språkutveckling och kan göra dem bättre rustade för att börja skolan.
– Det finns vårdnadshavare som inte vet om att de kan få plats för sina treåringar på avgiftsfri förskola 15 timmar per vecka, även om de är hemma. Många föräldrar frågar också efter ett praktiskt stöd och information om hur de söker till förskola, säger Nina Åkeson, processledare Skapa god start i livet och goda uppväxtvillkor, Jämlik Stad, som leder projektet.
Upplysa och lotsa rätt
Under hösten har personal som möter vårdnadshavare i sitt arbete fått information om förskolan, till exempel på barnavårdscentraler, medborgarkontoret, bibliotek och integrationscentrum. Nyckelpersoner har utbildats i processen för att söka förskoleplats, för att kunna hjälpa till.
– De som möter vårdnadshavare behöver kunna upplysa och lotsa rätt. Det viktigaste är att prata med familjen för att förstå deras situation och vilket stöd de har behov av. Vi behöver också visa på vilka vinster det kan ge barnet att gå i förskolan och hur familjen kan få hjälp att ansöka, säger Gabriella Bissette, koordinator för familjecentrerat arbetssätt, socialförvaltningen Nordost och samordnare för familjecentralen i Bergsjön.
Planen var också att satsa på mer uppsökande verksamhet. Pandemin har satt stopp för det nu, men projektet hoppas komma igång med ett uppsökande arbetssätt längre fram.
Till hjälp för de som möter föräldrar finns nu tryckt material och filmer på 11 språk.
FAKTA OM PROJEKTET
I budget för 2020 gav förskolenämnden i uppdrag till förskoleförvaltningen att göra insatser för att öka andelen förskolebarn i prioriterade områden. En satsning som startade var pilotprojektet Fler barn i förskola i Bergsjön – ett samarbete mellan förskoleförvaltningen, socialförvaltningen Nordost och målområde 1, Jämlik Stad.
Projektgruppen har arbetat fram ett koncept för att nå ut till vårdnadshavare som inte har sina barn i förskola. Informationen ska förmedlas muntligt till vårdnadshavarna på ställen där de befinner sig, exempelvis familjecentraler och medborgarkontor, men också med hjälp av tryckt material och filmer på olika språk. Materialet är framtaget för att spridas även i andra områden i staden där det bor barn som inte går i förskolan.
Insatser i projektet
- Dialoger med samverkansparter som till exempel familjecentraler, medborgarkontor, bibliotek och Integrationscentrum för att stärka kontakterna, samsyn och samverkan kring vårdnadshavare.
- Utbildning av nyckelpersoner kring barn och familj i Bergsjön, så att de kan hjälpa till med ansökningsprocessen till förskola.
- Spridning av tryckt informationsmaterial och filmer som ska upplysa om vad förskola är, vikten av att gå i förskola, vilka som har rätt till plats i förskola och hur det går till att söka plats.
- Kontakt med föreningar och andra verksamheter i området för att sprida information om förskolan och varför den är viktig och för att förmedla informationsmaterialet.
Var ska informationsmaterial finnas?
Materialet har skickats till Integrationscentrum, stadens medborgarkontor, kompetenscenter och personal inom staden som arbetar uppsökande, till exempel Bokstart och utökade hembesök. Koordinatorer för det familjecentrerade arbetssättet som finns i varje stadsområde, hjälper till att sprida. Materialet kommer exempelvis finnas på:
- Familjecentraler, barnavårdscentraler och öppna förskolor
- Vårdcentraler, folktandvården
- Lokala föreningar, bostadsbolag
- Medborgarkontoren, försörjningsstödsenheterna
- Andra aktörer i närområdet som möter barn och familj i målgruppen
Kontakt
Nina Åkeson, processledare Skapa god start i livet och goda uppväxtvillkor, Jämlik stad:
T. 031-365 52 85, nina.akeson@forskola.goteborg.se
Gabriella Bissette, koordinator för familjecentrerat arbetssätt, socialförvaltningen Nordost och samordnare för familjecentralen i Bergsjön:
T. 031-365 32 39, gabriella.bissette@socialnordost.goteborg.se