Pressmeddelande -
Så ska Göteborgs Stad få fler att använda sin röst i valet 2018
Den 9 september är det val i Sverige. Fram till dess genomför Göteborgs Stad en mängd aktiviteter för att få fler göteborgare att gå och rösta.
Valdeltagandet i Göteborgs Stad är lägre än genomsnittet för Sverige. Men framför allt skiljer sig antalet människor som nyttjar sin rösträtt markant åt mellan olika delar av Göteborg: hela 55 procentenheter mellan det område där flest röstar och det område där valdeltagandet var som lägst 2014, i valet till kommunfullmäktige. Det här vill Göteborgs Stads styrande politiker ändra på: skillnaderna ska minska och antalet som röstar ska bli fler.
– Göteborgs Stad kommer att arbeta brett med information och aktiviteter för få fler att använda sin röst i valet, berättar Stefan Lydén, demokratiutvecklare på konsument- och medborgarservice i Göteborgs Stad, som har i särskilt uppdrag att arbeta för ett ökat valdeltagande. Det blir aktiviteter både i mindre format för specifika grupper – och vid större evenemang som exempelvis Hammarkullekarnevalen, Volvo Ocean Race och kulturkalaset/Europride.
– Forskning visar att om det är fler som röstar, blir valdeltagandet också mer jämlikt – fler människor får sin vilja representerad, menar Stefan Lydén.
Unga väljare ska bli fler
Unga göteborgare som får rösta för första gången i år kommer att få särskilt uppvaktning av Göteborgs Stad.
– Går du och röstar som ung ökar chansen att du fortsätter med det även längre fram i livet, säger Stefan Lydén. Därför kommer vi att satsa extra på de unga förstagångsväljarna. De kommer att få ett vykort hem i augusti med uppmuntran till att gå och rösta, och på valdagen skickar vi ut en sms-påminnelse. Det låter kanske inte så märkligt, men studier från Danmark visar att en påminnelse genom vykort- och sms kan höja valdeltagandet med flera procentenheter.
Särskilt fokus på områden med lågt valdeltagande
Sedan ett par år tillbaka arbetar de tre stadsdelsförvaltningarna med lägst valdeltagande i staden – Angered, Västra Hisingen och Östra Göteborg – med särskilda insatser för att stärka demokratin, med stöd från nämnden för konsument- och medborgarservice. I år ska insatserna fokusera på att öka kunskapen om rösträtt och motivera invånarna till att rösta. För att verkligen nå fram till dem som behöver det mest tar stadsdelsförvaltningarna hjälp av så kallade demokratiambassadörer (eller demokratiguider, som de kallas i Västra Hisingen) –personer som själva brinner för demokrati och jämlikhet, och som rekryterats av stadsdelsförvaltningarna för att informera och uppmuntra andra till att göra sin röst hörd på valdagen.
– I vissa områden finns det människor som inte vet om att de får rösta i valet till kommun- och landstingsfullmäktige, berättar Stefan Lydén. Här är demokratiambassadörerna nyckeln för att nå fram. De har sina egna nätverk i området, och har förtroende och tillträde bland grupper där vi som jobbar i Göteborgs Stad inte alls har samma förutsättningar att komma in.
Norra Hisingen är en fjärde stadsdelsförvaltning som använder sig av demokratiambassadörer i vissa av stadsdelens områden. Ambassadörerna är själva med och skapar aktiviteter utifrån område och behov.
Aktiviteter för att öka valdeltagandet
Utöver anpassade, mindre och lokala aktiviteter i respektive stadsdel, kommer demokratiambassadörerna och tjänstepersoner från Göteborgs Stad också att medverka vid ett flertal större arrangemang under sommarhalvåret, till exempel:
- Hammarkullekarnevalen, 25-27 maj
- Biskopsgårdens dag, 17 juni
- Volvo Ocean Race, 14-21 juni
- Euro Pride / Kulturkalaset, 14-19 augusti
- Tellus kultur- och demokratifestival på Rymdtorget, 1 september
Se www.kalendarium.goteborg.se för fler aktiviteter inför valet.
Dessutom genomför Studieförbundet Vuxenskolan, med stöd av Göteborgs Stad, minst sju studiecirklar om demokrati och betydelsen av att rösta, på olika platser i staden. Studiecirklarna hålls på lätt svenska och riktar sig till personer med intellektuell funktionsnedsättning.
FAKTA
Nämnden för konsument- och medborgarservice (KoM) är processägare för kommunfullmäktiges mål om att göteborgarnas möjligheter till delaktighet och inflytande ska öka. Ett uppdrag inom ramen för målet handlar om att genomföra insatser för att öka valdeltagandet, särskilt bland unga och i områden där valdeltagandet är lågt. Arbetet sker i samarbete med stadsdelsförvaltningarna och en mängd andra aktörer i staden.
Valnämnden är Göteborgs Stads lokala valmyndighet. Valnämndens kansli planerar och genomför valet, och ser till att valet går rätt till.
Kontakt:
För mer information om det övergripande arbetet och aktiviteterna för ett ökat och mer jämlikt valdeltagandet, kontakta: Stefan Lydén, telefon: 031-365 09 38, e-post: stefan.lyden@kom.goteborg.se