Pressmeddelande -
Så fördelas pengarna till Göteborgs grundskolor
Nu är det klart hur pengarna till stadens skolor kommer att fördelas. På gårdagens möte i den intermistiska grundskolenämnden beslutade politikerna om hur mycket pengar varje skola kommer att få under hösten 2018. Man bestämde även att den socioekonomiska viktningen av elevpengen ska vara 19 procent. Den nya detaljbudgeten innebär dessutom att de kommunala grundskolorna i Göteborg tillsammans får drygt 80 miljoner mer än tidigare.
På dagens möte bestämde man även om de övergångsregler som ska gälla vid införandet inte blir så kännbart för de skolor som drabbas negativt av förändringarna.
Redan på sitt möte i mars beslutade nämnden om den så kallade resursfördelningsmodellen, det vill säga de regler som styr hur stor elevpengen blir för eleverna som går i skolorna samt vilka regler som ska gälla vid fördelningen. Grundprincipen är att fördelningen ska baseras på varje elevs förutsättningar och inte som tidigare på i vilken stadsdel eleven bor och går i skolan.
Elevers bakgrund påverkar beloppet i den nya resursfördelningsmodellen
Större delen av elevpengen består av ett grundbelopp som är lika stort för alla elever oavsett bakgrund. Utöver grundbeloppet finns även en del som bestäms av elevernas bakgrund till exempel föräldrarnas utbildningsbakgrund och utländsk bakgrund. Den socioekonomiska viktningen mellan så kallade lågindexskolor, skolor där eleverna har en bakgrund som ger goda förutsättningar att klara skolan och högindexskolor, skolor där elevernas bakgrund är sådan att de har mindre goda förutsättningar att klara skolan, är 19 procent för grundskolor och 10 procent för fritidshem.
De pengar som skolorna får för till exempel nyanlända elever får skolan utöver pengarna i fördelningsmodellen.
- Syftet med införandet av en ny organisation för grundskolorna i Göteborg är att vi ska höja kvaliteten i stadens skolor, skapa ökad likvärdighet mellan skolorna samt en förbättrad ledning och styrning av verksamheten. Arbetet är långsiktigt och både resursfördelningsmodellen och detaljbudgeten är en del i detta arbete, förklarar Bengt Randén, grundskoledirektör.
Övergångsregler mildrar effekterna
Den största förändringen som uppstår i och med att den nya modellen införs består i att Göteborgs Stad nu väljer att ha en modell för fördelningen av pengar till skolorna, istället för som tidigare tio olika modeller. Vissa skolor kommer att få mer pengar och andra mindre. De skolor som påverkas mest negativt kommer att få ekonomisk kompensation, så att effekterna mildras och rektorerna får möjlighet att göra nödvändiga anpassningar.
M, L och KD reserverade sig
Politikerna från Moderaterna och Liberalerna valde att rösta på förvaltningens förslag som innebar en socioekonomisk omfördelning på 17 procent. Politikerna från Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet valde att rösta för sitt egna förslag om 19 procent socioekonomisk omfördelning.
Politikerna från Moderaterna och Liberalerna valde att reservera sig mot beslutet. Kristdemokraterna instämde med yttrandet och reservationen från Moderaterna och Liberalerna.
För ytterligare information, kontakta:
Karin Pleijel (MP), ordförande
Tel: 0725-359978, e-post: karin.pleijel@stadshuset.goteborg.se
Kristina Tharing (M) 2:e vice ordf
Tel: 0730-30 59 85, e-post: kristina.tharing@stadshuset.goteborg.se
Ingrid Andreae (S)1:e vice ordförande
Tel: 031-368 00 83 (arbete), e-post: ingrid.andreae@stadshuset.goteborg.se
Bengt Randén, förvaltningschef
Tel: 072-255 77 07, e-post:bengt.randen@stadshuset.goteborg.se