Pressmeddelande -
Revisionskritik riktas till grundskolenämnden och inköps- och upphandlingsnämnden
Stadsrevisionen har avslutat 2024 års granskning av grundskolenämnden och inköps- och upphandlingsnämnden. Granskningarna visar att båda nämnderna under året har agerat i strid med lagen. Grundskolenämnden har inte tilldelat de fristående skolorna resurser på lika villkor som de kommunala och inköps- och upphandlingsnämnden har bojkottat varor i strid med kommunallagen. Stadsrevisionen riktar nu kritik i form av anmärkningar till båda nämnderna.
Grundskolenämnden tilldelade inte resurser på lika villkor
Grundskolenämnden har brustit i sitt ansvar att följa både skollagen och kommunallagen. När nämnden beslutade om kompletteringsbudgeten tilldelade den inte de fristående skolorna motsvarande resurser vid samma tillfälle som de kommunala. Högsta förvaltningsdomstolen har tidigare prövat frågan och slagit fast i en prejudicerande dom att fristående skolor ska få motsvarande tillskott samtidigt. Senare motiverade nämnden beslutet med att det var en kritik mot sättet att reglera bidrag och att de ville belysa behovet av reformer.
- En kommunal nämnd ska självklart följa lagen. Det handlar både om göteborgarnas rättssäkerhet och om förtroendet för kommunen, säger Jonas Ransgård, ordförande för stadsrevisionen i Göteborgs Stad.
Nämnden beslutade sedan att verkställa utbetalningen till de kommunala skolorna innan beslutet hade vunnit laga kraft, trots att det fanns särskilda skäl att inte göra det. Förvaltningsrätten bedömde till slut att båda besluten var olagliga och skulle hävas.
Inköps- och upphandlingsnämnden bojkottade varor i strid med kommunallagen
I stadsrevisionens granskning av inköps- och upphandlingsnämnden framkommer även där allvarliga brister när det gäller följsamheten mot kommunallagen. Nämnden beslutade att bojkotta varor från länder som bedriver illegal ockupation av andra stater, vilket enligt förvaltningsrätten är i strid med kommunallagen. Även inom detta område finns det prejudicerande domar.
- Överträdelsen är tydlig i och med förvaltningsrättens dom och därmed också allvarlig. Nämnden har brustit i sitt ansvar att se till att verksamheten bedrivs enligt gällande lagar, säger Jonas Ransgård.
Nämnden har dessutom brustit i sitt ansvar att fatta ett välberett och rättssäkert beslut.
- Eftersom bristerna ligger inom kärnuppdraget, inköp och upphandling, ser stadsrevisionen särskilt allvarligt på detta.
Kritik i form av anmärkningar
Mot bakgrund av de brister som har framkommit i årets granskningar riktar stadsrevisionen nu kritik till grundskolenämnden och inköps- och upphandlingsnämnden i form av anmärkningar. De ledamöter som reserverade sig mot nämndernas beslut eller var frånvarande vid beslutstillfället undantas från kritiken.
Fakta
Den kommunala revisionens uppdrag är att granska den verksamhet som bedrivs i kommunen. Revisorerna granskar om verksamheten sköts på ett ändamålsenligt och från ekonomisk synpunkt tillfredsställande sätt, om räkenskaperna är rättvisande och om den interna kontrollen som görs inom nämnderna och bolagen är tillräcklig.
Revisorerna är förtroendevalda och utses av kommunfullmäktige. I granskningen använder de förtroendevalda revisorerna så kallade sakkunniga biträden, det vill säga yrkesrevisorer.
Vid frågor, vänligen kontakta:
- Jonas Ransgård, ordförande, 0707-31 16 80
- Torbjörn Rigemar, vice ordförande, 0706-30 92 73