Pressmeddelande -
”Resandefolkets dag är ett viktigt erkännande”
Den 29 september uppmärksammar Göteborgs Stad Resandefolkets högtidsdag genom föreläsningar och filmvisning på Röhsska museet.
En av föreläsarna är Eva Magnusson, från Kulturgruppen för resandefolket. Hon har tillsammans med kulturgruppen under flera år varit aktiv i att arrangera högtidsdagen, som syftar till att uppmärksamma Sveriges inhemska resandefolk och deras långa historia i landet.
– Resandefolkets dag betyder mycket för mig och för alla resande vågar jag påstå. Det handlar om att synliggöra oss som grupp vilket är viktigt eftersom vi ofta varit osynliga även för oss själva, berättar Eva Magnusson.
Det var Eva Magnussons mamma som tillhörde resandefolket men det var inget som det talades om under hennes uppväxt. Det var först som vuxen Eva fick sin identitet klar för sig och efter det engagerade hon sig i Kulturgruppen för resandefolket.
– Då föll många bitar på plats och jag kunde bättre förstå vem jag är och varifrån jag kommer, berättar hon.
Genom kulturgruppen fick Eva också kunskap om de övergrepp som de resande har utsatts för genom historien. Det har handlat om tvångssteriliseringar, tvångsomhändertagande av barn och förbud att prata sitt eget språk.
– Vi är väldigt tacksamma att Göteborgs Stad som enda stad i landet anordnar den här dagen. Det känns som ett erkännande. Budskapet är för mig att ”ni har haft det tufft, men nu är det över”, avslutar Eva Magnusson.
Program Resandefolkets dag 29 september
12.00 Välkomsttal
Maria Forneheim, chef Utställningar och samlingar hälsar välkommen.
12.15-13.00 Ett norskt livsöde
Eva Magnusson, representant för Kulturgruppen för resandefolket, ger oss en personlig berättelse om sin släktings öde och hans liv med möjlig ADHD. Föreläsningen börjar med att Eva kortfattat redogör för sina tankar om ADHD, definition och möjliga förklaringar.
13.15-14.00 Resandefolkets DNA: Ursprungsdebatten i nytt ljus
Kulturgruppen för resandefolket har under åtta år på ett systematiskt vis genomfört DNA-analyser tillsammans med personer som identifierar sig som resande. Vad säger dessa DNA-analyser? Varifrån kommer resandefolket? Hur upplever individer som har gjort analyserna att resultatet påverkat deras självidentitet? Detta är några av de frågor som kommer att besvaras under föreläsningen.
Simon Wallengren, ordförande för Kulturgruppen för resandefolket håller i föredraget.
14.20-16.00 Filmvisning av “Lindy the return of little light” med efterföljande samtal
En närgången film om identitet, skam och att våga stå upp för sig själv. Prisbelönt dokumentär om artisten och skådespelaren Lindy Larsson. Som liten var Lindy retad, ensam och utanför. 30 år senare blir Lindy kontaktad av Maxim Gorki-teatern i Berlin och tvingas ta ett avgörande beslut: Ska han fortsätta gömma sin sanna identitet eller ska han våga ställa sig på en scen och bara vara sig själv?
Efter filmen följer ett samtal mellan Lindy Larsson och Anna Linder, SAQMI – The Swedish Archive for Queer Moving Images.
Resandefolkets högtidsdag arrangeras av Göteborgs Stad i samarbete med Röhsska museet och Kulturgruppen för resandefolket.
Kontaktperson
Elisabeth Lindstrand
Museipedagog och programsamordnare
Telefon: 0735 65 82 98
E-post: elisabeth.lindstrand@kultur.goteborg.se