Pressmeddelande -
Prototypa med oss – se och upplev en stad i hållbar omvandling!
Ta plats i framtidens hållbara Göteborg! Besök utställningar, ta en guidad tur, experimentera, inspireras, ta del av föreläsningar och fördjupande samtal och mycket mer. Allt detta är en del av Prototyp Göteborgs program, 2 juni – 3 september. Välkommen att ta del av en urban utställning där du både kan se, höra, göra och uppleva.
I samband med Göteborgs Jubileumsfirande sommaren 2023 blir stadens offentliga rum till en utställningsarena under namnet Prototyp Göteborg, som riktar blicken mot möjligheter, lösningar och utmaningar i utvecklingen mot en hållbar stad. Nu släpps de första delarna av sommarens program, vilket kommer att innehålla allt från utställningar och föreläsningar till workshops och prototypbyggen.
Mest programintensivt är den inledande perioden den 2– 5 juni, som sammanfaller med Jubileumsfestivalen i Frihamnen, samt jubileumsfinalen den 31 augusti–3 september. Men även däremellan kommer mycket att hända, både i Frihamnen och på andra platser i staden.
Programmet tjuvstartar redan den 1 juni med en halvdag som fokuserar på cirkulärt byggande. Bland de bokade föreläsarna finns bland annat Nicholas Duxbury Ransome från Lendager i Danmark, som kommer att berätta om deras mångåriga arbete med att hitta nya metoder för att bygga hållbart. Dagen efter blir det fokus på Demokrati och socialt byggande, då får vi bland annat höra Doina Petrescu från franska Atelier d'architecture autogérée (Studio for Self-managed Architecture) berätta om projektet R-Urban, som nyligen vunnit New European Bauhaus Award.
–Vi ser fram emot att kunna erbjuda ett spännande program som både innehåller internationella föreläsare och samtal mellan Göteborgsbaserade arkitekter, fastighetsägare och byggaktörer, säger projektledare Malin Finlöf.
Huvudområdet för Prototyp Göteborg är ett gångstråk som sträcker sig från Frihamnen och Ringön, över Hisingsbron till Centralenområdet och Kronhuskvarteret. Längs med stråket kommer det finnas en rad platser och aktiviteter att upptäcka, till exempel Jubileumsparken med det nya hamnbadet, Prototyp Göteborgs open call-vinnare, den marina kolonilotten Flytevi, aktivering av Kajskjul 113 och Lilla bommen-området samt Göteborgarnas vardagsrum i Kronhuset. Det finns också möjlighet att uppleva framtidens elektrifierade fordon som en del av stadsutvecklingen och lära sig mer om hur vi kommer att resa och transportera människor och gods i framtiden på ett hållbart sätt.
Längs med gångstråket finns även prototypen Omställningslabbet, som blir Prototyp Göteborgs centrala mötesplats under sommaren.
– Omställningslabbet byggs nu under våren och kommer i sommar att fungera som en mötesplats där det till exempel blir möjligt att delta i olika workshops, filmvisningar och ta del av en utställning om prototyper. Eller varför inte följa med på en cykeltur och bli guidad genom staden av en arkitekt? säger Cecilia Helsing, utställningsansvarig för Prototyp Göteborg.
Omställningslabbet kommer även att få besök av en rad gäster under sommaren, som flyttar in sin verksamhet i labbet och skapar program. Samtidigt kommer Prototyp Göteborg att resa runt i staden, bland annat till Bergsjön och Biskopsgården.
Prototyp Göteborgs fullständiga program kommer att släppas i maj.
Datum, höjdpunkter och exempel på program
Prototyp Göteborg pågår: 2 juni–3 september
Programintensiva perioder: 1–5 juni och 31 augusti–3 september
Forum i Kajskjul 105:
1 juni, tema "Återbruk och cirkulärt byggande"
2 juni, tema "Demokrati och socialt byggande"
Under sommaren: Veckans gäst i Omställningslabbet, temadagar på olika platser i staden, upptäck stråket med en audioguide.
Prototyp Göteborg
Prototyp Göteborg är en del av Göteborgs 400-årsjubileum. Idén till prototyp Göteborg kommer från göteborgarna. Arrangemanget inleddes 2015 och drivs av stadsmiljöförvaltningen, Göteborg & Co och stadsbyggnadsförvaltningen, i bred samverkan med Göteborgs Stads övriga förvaltningar och bolag, stadsutvecklingsbranschen, akademin, ideella föreningar och allmänheten.
Målet har varit att skapa en plattform för samtalet om stadens utveckling och att bransch och medborgare blir vana att tillsammans diskutera stadsutveckling för en ännu bättre, mer hållbar stad.
Prototyp Göteborg ska styra bort ifrån det förväntade, uppmärksamma det som pågår och vända sig till de som utgör staden. Den ska diskutera, etablera och synliggöra nya sätt att arbeta med stadsplanering samt utveckla läroprocesser och möjliggöra kunskapsutbyte.
Läs mer om Prototyp Göteborg: https://goteborg2023.com/jubileumsprojekt/prototyp-goteborg/
Branschsamverkan:
Balder
Jernhusen
Krook&Tjäder
Liljewall
Nordstan
Oki doki
Peab
Semrén&Månsson
Serneke
Vasakronan
White
Wingårdhs
Kontakter:
Malin Finlöf, projektledare tel: 031-368 15 56
Cecilia Helsing, utställningsansvarig tel: 031-368 18 45
Björn Siesjö, stadsarkitekt, tel: 031-368 18 21
Ann Bergermark Rintala, kommunikationsansvarig, tel: 031-368 19 54