Gå direkt till innehåll
Spårväg i Alléstråket är ett av ärendena på stadsbyggnadsnämnden i oktober. Visualisering: Krook och Tjäder.
Spårväg i Alléstråket är ett av ärendena på stadsbyggnadsnämnden i oktober. Visualisering: Krook och Tjäder.

Pressmeddelande -

Pressinformation efter stadsbyggnadsnämnd tisdag 22 oktober kl. 11.50

Välkommen till stadsbyggnadsnämndens pressinformation tisdag 22 oktober kl.11:50. Vi startar med en snabb genomgång av nämndens beslut utanför Amundön vid receptionen på Postgatan 10 och fortsätter sedan med pressinformation i möteslokalen där stadsbyggnadsnämndens ledamöter finns på plats. Observera att vi bytt lokal och adress.

Vill du som journalist delta behöver du anmäla ditt deltagande senast klockan 12, måndag 21 oktober till: ann.bergermark.rintala@stadsbyggnad.goteborg.se
eller sms: 076-834 33 54

På pressinformationen gås nämndens beslut igenom och därefter presenterar stadsbyggnadsförvaltningen följande ärenden:

Planeringsbeslut avseende fortsatt arbete med etapp 1 av spårväg i Alléstråket
Spårväg i Alléstråket är en ny spårvägslänk mellan Hagakyrkan och snabbspåret vid Åkareplatsen. Länken syftar till att ge kortare restider och avlasta Drottningtorget och Brunnsparken. Allélänken ger förutsättningar för fler hållbara resor i en växande stad. Stadsbyggnadsförvaltningen bedömer att det är angeläget att fortsätta planeringen av Allélänken för att skapa ett kapacitetsstarkt och robust kollektivtrafiksystem.

Den första etappen av Allélänken omfattar sträckan mellan Hagakyrkan och Gamla Ullevi, med anslutning till befintlig spårväg vid Skånegatan. Planeringsbeslut är en förutsättning för att genomförandestudie och detaljplaner ska kunna påbörjas.

Granskning av detaljplan för bostäder och utbildningslokaler med mera norr om Åkeredsvägen inom stadsdelen Önnered
Det finns ett stort behov av en ny skola i Åkered/Önnered och fler bostäder i staden. Området utgörs idag till större delen av småhusbebyggelse och mindre verksamhetslokaler. Planen syftar till att stödja en lokal knutpunkt i området med en blandning av verksamheter och bostäder som är underrepresenterade i närområdet idag. Det befintliga naturområdet ska bevaras och förbättras för att bjuda in till mer användning av naturen. Åkeredsvägen och Grevegårdsvägen ska minska sin barriäreffekt och bli ett stråk med stadsmässiga kvaliteter med ökat fokus på gående och cyklister. Detaljplanen ligger i linje med stadens översiktsplan och dess utvecklingsstrategier.

Planen tillåter flerbostadshus med cirka 300 bostäder och cirka 10 700 kvm verksamhetslokaler i bottenplan. Planen innehåller också en grundskola med idrottshall (åk 7-9) för 450 elever. Planförslaget innebär även en ombyggnad av Åkeredsvägen och Grevegårdsvägen med fler passager och en ny gång- och cykelväg.
Länk till plan- och byggprojekt på goteborg.se

Uppdrag för detaljplan för byggnader och uteserveringar på Kungsportsavenyn
Stadsmiljöförvaltningen leder projektet för upprustning av Avenyn med avsikt att rusta upp och stärka Avenyns status och attraktionskraft. Stadsbyggnadsnämnden föreslås ge stadsbyggnadsförvaltningen i uppdrag att påbörja en detaljplan för byggnader och uteserveringar på Kungsportsavenyn. Förslaget innebär framför allt att pröva möjligheten att tillskapa byggrätter på kommunal kvartersmark för byggnader med publikt innehåll såsom restauranger, caféer, kiosker och serveringsytor.

Arbetet med upprustningen och nya gestaltningen av Avenyn och Götaplatsen har startats för att stärka platsens status och attraktionskraft, öka antalet besökare och möjliggöra för verksamheterna längs med gatan att få fler kunder under hela året. Uteserveringarna utgör under sommartid en förutsättning för god besöksfrekvens. Att uteserveringarna är temporära kopplade till sommarsäsongen innebär stora kostnader för verksamheterna och ger oönskade variationer i attraktivitet, kvalitet och utformning. Förslaget innebär att byggrätter skapas på kommunal kvartersmark, vilket kan ge en trygghet för aktörernas planering och investeringar, och som då skapar bättre förutsättningar för uteserveringar med hög gestaltningsmässig kvalitet. De bidrar då positivt till gatans attraktionskraft över hela året. Planarbetet bedöms påbörjas år 2024 och bedöms ta 2 till 3 år.

Uppdrag för detaljplan för hotell och verksamheter inom del av före detta Lyckholms bryggeriområde, inom stadsdelen Skår
Planområdet ligger inom före detta Lyckholms bryggeriområde intill Mölndalsån, cirka en kilometer söder om Korsvägen. Området angränsar till Almedals fabriker och Skårs Led i söder, Mölndalsån i väster, Västkustbanan/E6 i öster samt Nellickevägen och World of Volvo i norr. Lyckholms bryggeriområde är en kulturmiljö med bevarandevärden och finns med i stadens bevarandeprogram. Syftet med planen är att pröva en annan omfattning, utformning och innehåll på bebyggelsen i den östra delen. Den nya bebyggelsen som nu prövas består dels av en lägre byggnad, dels av en 29 våningar hög byggnad med handel i bottenvåningen, verksamheter, kontor och hotell. Delar av den befintliga bebyggelsen föreslås rivas. Ett par befintliga bevarandevärda fasader kan komma att rivas och återuppbyggas för att skapa en mer robust struktur för området och omgivningen.

Handlingar (tjänsteutlåtanden med bilagor) inför stadsbyggnadsnämndens sammanträde finns här.
Undantaget är bygglovsärenden som inte publiceras på hemsidan eftersom de innehåller personuppgifter.

Medverkande
–Stadsbyggnadsnämndens ledamöter med en representant från respektive parti: moderaterna, liberalerna, vänsterpartiet, miljöpartiet, socialdemokraterna, demokraterna, kristdemokraterna, centerpartiet och sverigedemokraterna.
–Stadsbyggnadsdirektör Henrik Kant.
–Handläggare för de aktuella ärendena och pressansvarig.

Pressansvarig nås på:
e-post: ann.bergermark.rintala@stadsbyggnad.goteborg.se
sms: 076 834 33 54
Bilder att ladda ner kommer att publiceras på Göteborgs Stads pressrum.

Stadsbyggnadsnämnden ska driva och samordna den fysiska planeringen av Göteborg och ansvarar för stadens reglering av bebyggelse, mark, vatten och bostadsförsörjning så att Göteborg utvecklas på ett sätt som skapar en långsiktigt hållbar utbyggnad och tillväxt av hela staden. Stadsbyggnadsnämnden ansvarar för översiktsplanering, planprogram, detaljplaner, bygglov, tillsyn, bostadsanpassning, bostadstillägg. Nämnden samordnar styrningen och prioriteringen för den strategiska stadsplaneringen. Nämnden förvaltar och utvecklar också stadens grundläggande geografiska information. Inom nämnden ingår även den kommunala lantmäterimyndigheten.

Stadsbyggnadsförvaltningen är nämndens förvaltning. Stadsbyggnadsnämnden består av elva ledamöter och sex ersättare, valda av kommunfullmäktige för fyra år. Nämnden sammanträder varje månad med undantag för juli. Mötena är inte öppna för allmänheten. Efter varje möte hålls en pressinformation för media. Nästa nämndmöte är planerat till den 19 november.

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Stadsbyggnadsförvaltningen - Ann Bergermark Rintala

Stadsbyggnadsförvaltningen - Ann Bergermark Rintala

Presskontakt Pressansvarig Medierelationer 076-834 33 54