Pressmeddelande -
Pressinformation efter stadsbyggnadsnämnd 31 januari kl. 11.50
Välkommen till stadsbyggnadsnämndens pressinformation tisdag 31 januari kl. 11:50. Vi startar med en snabb genomgång av nämndens beslut utanför sessionssalen (Traktören, Köpmansgatan 20) och fortsätter med pressinformation i sessionssalen där stadsbyggnadsnämndens ledamöter finns på plats.
Vill du som journalist medverka behöver du anmäla ditt deltagande enligt nedan.
Anmälan görs senast måndag 30 januari kl.12 till: ann.bergermark.rintala@stadsbyggnad.goteborg.se eller sms: 076-834 33 54
Observera att pressinformationen sker på plats.
På pressinformationen gås nämndens beslut igenom och därefter presenterar stadsbyggnadsförvaltningen följande ärenden som tas upp på nämnden:
Samråd om detaljplan för bostäder, lokaler, grönytor och service vid Backavägen och Norra Deltavägen, inom stadsdelen Backa
Nu är det dags för samråd för den tredje detaljplanen för omvandlingen av handels- och verksamhetsområdet Backaplan till en attraktiv blandstad. I Backaplan planeras för en god livsmiljö i en stadsdel som är tät, grön och stadsmässig och en del av innerstaden och Hisingens centrum. Fokus för detaljplaneområdet är bostäder med verksamheter i entréplan mot huvudgator. Det ska också finnas plats för kommunal service och parker som ger förutsättningar för en god livsmiljö för områdets boende och besökare. Planen innehåller cirka 2 140 bostäder, 11 200 kvadratmeter centrumverksamheter, förskolor, en högstadieskola och en idrottshall bland annat. Tanken är att detaljplanen ger förutsättningar för en hållbar och attraktiv stadsdel med omsorgsfullt och stadsmässigt utformad bebyggelse med god tillgång till parker och grönytor. Planen är en del av en större omvandling av området kring Backaplan. Detaljplanen grundas på Vision Älvstaden och bygger på planprogram för Backaplan som beslutades av byggnadsnämnden 2019.
Länk till plan- och byggprojekt på goteborg.se
Planbesked och uppdrag för bostäder och förskola vid Temperaturgatan (Biskopsgården 93:4 mf l) inom stadsdelen Biskopsgården
Planansökan innehåller cirka 40 nya bostäder i form av radhus, kedjehus och mindre flerbostadshus samt en förskola med sex avdelningar. Planansökan är den första inom området för program Biskopsgården och följer i stora drag trädgårdsstadens principer. Området ligger i anslutning till entrén till Svarte Mosse i västra delen av Biskopsgården, mellan Temperaturgatan och Rimfrostgatan.
Idag utgörs området av naturmark med gång- och cykelvägar, parkeringsytor, en bussvändslinga samt en förskola om fyra avdelningar som bedöms behöva byggas om inom fem år. Det är brist på förskoleplatser i området och detaljplanen skulle göra det möjligt att bygga en större förskola, med fler avdelningar, än i dagsläget.
Förslaget bedöms bidra till att bättre koppla samman området och skapa en boendeform som det är brist på i området samt lägga grund för det västra kollektivtrafikstråket som kan bidra till högre tillgänglighet.
Handlingar (tjänsteutlåtanden med bilagor) inför stadsbyggnadsnämndens sammanträde finns här.
Undantaget är bygglovsärenden som inte publiceras på hemsidan eftersom de innehåller personuppgifter.
Medverkande
–Stadsbyggnadsnämndens ledamöter med en representant från respektive parti: moderaterna, liberalerna, vänsterpartiet, miljöpartiet, socialdemokraterna, demokraterna, kristdemokraterna, centerpartiet och sverigedemokraterna.
–Stadsbyggnadsdirektör Henrik Kant.
–Handläggare för de aktuella ärendena och pressansvarig.
Pressansvarig nås på:
e-post: ann.bergermark.rintala@stadsbyggnad.goteborg.se
sms: 076 834 33 54
Bilder att ladda ner kommer att publiceras på Göteborgs Stads pressrum
Stadsbyggnadsnämnden ska driva och samordna den fysiska planeringen av Göteborg och ansvarar för stadens reglering av bebyggelse, mark, vatten och bostadsförsörjning så att Göteborg utvecklas på ett sätt som skapar en långsiktigt hållbar utbyggnad och tillväxt av hela staden.
Stadsbyggnadsnämnden ansvarar för översiktsplanering, planprogram, detaljplaner, bygglov, tillsyn, bostadsanpassning, bostadstillägg. Nämnden samordnar styrningen och prioriteringen för den strategiska stadsplaneringen. Nämnden förvaltar och utvecklar också stadens grundläggande geografiska information. Inom nämnden ingår även den kommunala lantmäterimyndigheten.
Stadsbyggnadsförvaltningen är nämndens förvaltning.
Stadsbyggnadsnämnden består av elva ledamöter och sex ersättare, valda av kommunfullmäktige för fyra år. Nämnden sammanträder varje månad med undantag för juli. Mötena är inte öppna för allmänheten. Efter varje möte hålls en pressinformation för media. Nästa nämndmöte är planerat till den 21 februari.