Gå direkt till innehåll
Granskning av detaljplan för verksamheter och kategoribostäder vid Smålandsgatan inom stadsdelen Heden är ett av ärendena på byggnadsnämnden den 18 oktober. Visionsbild: Kaminsky Arkitektur_General Arcitecture
Granskning av detaljplan för verksamheter och kategoribostäder vid Smålandsgatan inom stadsdelen Heden är ett av ärendena på byggnadsnämnden den 18 oktober. Visionsbild: Kaminsky Arkitektur_General Arcitecture

Pressmeddelande -

Pressinformation efter byggnadsnämnd 18 oktober kl. 11.50

Välkommen till byggnadsnämndens pressinformation tisdag 18 oktober kl. 11:50. Vi startar med en snabb genomgång av nämndens beslut utanför sessionssalen (Traktören, Köpmansgatan 20) och fortsätter med pressinformation i sessionssalen där byggnadsnämndens ledamöter finns på plats.

Vill du som journalist medverka behöver du anmäla ditt deltagande enligt nedan.
Anmälan görs senast måndag 17 oktober kl.12 till: ann.bergermark.rintala@sbk.goteborg.se
eller sms: 076-834 33 54

Observera att pressinformationen sker på plats.
På pressinformationen gås nämndens beslut igenom och därefter presenterar stadsbyggnadskontoret följande ärenden som tas upp på nämnden:

Granskning av detaljplan för verksamheter och kategoribostäder vid Smålandsgatan inom stadsdelen Heden
Det aktuella planområdet omfattar Ernst Fontells plats, Rättscentrum och Ullevi Tennis. Syftet med detaljplanen är att förtäta i ett centralt läge i Göteborg. Rättscentrum ska utvecklas och polisens behov prioriteras. Samtidigt tillförs funktioner i form av kontor, verksamhetslokaler, studentbostäder och ett antal smålägenheter. Befintlig tennisverksamhet integreras i den nya bebyggelsen. Upprustning ska också ske av gatorna inom området. Våningsantalet varierar från 4-5 våningar närmast Smålandsgatan upp till cirka 18 våningar in i kvarteren och ut mot Skånegatan och Bohusgatan.
Länk till plan- och byggprojekt på goteborg.se

Samråd för kulturreservatet Slottsskogen
Slottsskogen är en av Göteborgs största, äldsta och mest populära parker. Här finns stora gräsytor för picknick och många promenadvägar. Med sin långa tradition som rekreationsområde utgör Slottsskogen ett viktigt kulturhistoriskt arv, en grön lunga och en social mötesplats i Göteborg. Byggnadsnämnden har tidigare fått i uppdrag av kommunfullmäktige att upprätta ett långsiktigt skydd för Slottsskogen. Stadsbyggnadskontoret har valt att bilda ett kulturreservat för Slottsskogen för att säkerställa ett långsiktigt skydd som möjliggör vård, bevarande och utveckling av värden såsom parkens kultur- och naturvärden samt aktiviteter som gynnar folkhälsan.
Större delen av kulturreservatet består av icke planlagd mark och saknar således i stora delar formellt skydd, i former som bestämmelser i exempelvis detaljplan. Konkurrensen om marken är stor i den centrala staden och intressen och projekt gör kontinuerligt anspråk på ytor i parken, framför allt i dess kanter.
Skyddsformen kulturreservat säkerställer ett långsiktigt skydd och möjliggör utveckling på ett strukturerat sätt med utgångspunkt i parkens värden.
Det föreslagna kulturreservatet omfattar ett område som är 135 hektar stort och huvuddelen av reservatet och byggnaderna ägs av Göteborgs stad. Flera större infrastruktur- och stadsutvecklingsprojekt gränsar till reservatsområdet.
Länk till plan- och byggprojekt på goteborg.se

Samråd om detaljplan för bostäder m.m. i Klippan (Majorna 720:419) inom stadsdelen Majorna
Planområdet är beläget i Klippan vid Oscarsleden, nära bland annat Sockerbruket och Stobées trädgård. Syftet med projektet är att ta fram en detaljplan som möjliggör för bostäder och tillfällig vistelse och samtidigt öka den upplevda tryggheten på platsen, bland annat föreslås centrumverksamheter i bottenvåning. Området ligger inom riksintresse för kulturmiljövården och hänsyn till detta har tagits i utformningen av ny bebyggelse. Planen omfattar cirka 60 bostäder och 12 hotellrum som är avsett för långtidsvistelser för exempelvis företag som har behov av bostäder för anställda på tillfälligt besök.
Länk till plan- och byggprojekt på goteborg.se

Samråd om detaljplan för bostäder på ängar och berg norr om Gamla Brottkärrsvägen inom stadsdelen Askim
Detaljplanen gör det möjligt att bygga cirka 250 nya bostäder i småhus och flerbostadshus samt en förskola med 6 avdelningar. Det ska skapas allmänna platser i en utsträckning som behövs för området och för att bevara natur med höga naturvärden och skyddade arter. Vägarna ska få höjd standard med förbättrad säkerhet samt framkomlighet för gående. Kommunen ska ta över huvudmannaskapet för vägarna och det som blir allmän plats. En bostadsnära park och en lekplats med god tillgänglighet ska skapas. För att skapa ett mer varierat bostadsutbud än enbart villor, som är dominerande i närområdet, ska det vara variation i bostadstyperna. Planområdet omfattar cirka 16 hektar och marken i området är i dag helt privatägd.
Länk till plan- och byggprojekt på goteborg.se

Handlingar (tjänsteutlåtanden med bilagor) inför byggnadsnämndens sammanträde finns här.
Undantaget är bygglovsärenden som inte publiceras på hemsidan eftersom de innehåller personuppgifter.

Medverkande
–Byggnadsnämndens ledamöter med en representant från respektive parti: moderaterna, liberalerna, vänsterpartiet, miljöpartiet, socialdemokraterna och demokraterna.
–Stadsbyggnadsdirektör Henrik Kant.
–Handläggare för de aktuella ärendena och pressansvarig.

Pressansvarig nås på:
e-post: ann.bergermark.rintala@sbk.goteborg.se sms: 076 834 33 54

Bilder att ladda ner kommer att publiceras på Göteborgs Stads pressrum

Byggnadsnämnden och stadsbyggnadskontorets uppdrag är att driva och samordna stadsplaneringen i Göteborg och bidra till att skapa en hållbar stad för nuvarande och kommande generationer.
Stadsbyggnadskontoret ansvarar bland annat för att ta fram översiktsplan och detaljplaner, har hand om frågor som rör bygglov och fastighetsbildning samt tillhandahåller geografisk data. Uppdraget beskrivs i sin helhet i byggnadsnämndens reglemente.

Byggnadsnämnden består av nio ledamöter och sex ersättare, valda av kommunfullmäktige för fyra år. Nämnden sammanträder varje månad med undantag för juli. Mötena är inte öppna för allmänheten. Efter varje möte hålls en pressinformation för media. Nästa nämndmöte är planerat till 22 november.

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Stadsbyggnadsförvaltningen - Ann Bergermark Rintala

Stadsbyggnadsförvaltningen - Ann Bergermark Rintala

Presskontakt Pressansvarig Medierelationer 076-834 33 54