Pressmeddelande -
Pressinbjudan: Så kan Göteborg bli en stad för alla, lunchföreläsningar 5-15 december
Välkommen till lunchkvartar om hur vi bygger en stad där alla kan känna sig hemma. Under 5–15 december bjuder vi in till miniföreläsningar på Stadsbiblioteket 300 m2 i Brunnsparken. Under åtta lunchkvartar kan alla göteborgare ta del av hur vi i staden arbetar för en jämlik stad. Vi berättar till exempel om hur Göteborg blir jämlikare genom stadens utemiljöer, Minecraft, kulturmiljöer etc.
- Vi ska bygga en stad där alla kan känna sig hemma. Den miljö vi lever i påverkar både vår hälsa, våra liv och våra livsvillkor. Och en god samhällsplanering kan verka hälsofrämjande, medan en dålig kan påverka människors hälsa och samhällets sociala sammanhållning negativt, säger Agneta Hammer, stadsbyggnadsdirektör och fokusledare hållbara och jämlika livsmiljöer inom satsningen Jämlikt Göteborg.
Vid planeringen av staden tittar man bland annat på hur stadsutvecklingen kan bidra till en sammanhållen stad, samspel och möten, ett fungerande vardagsliv, identitet och upplevelse.
- För att kunna bygga en socialt hållbar stad behöver vi titta på vilka sociala konsekvenser stadsbyggandet ger, menar Agneta Hammer.
Att Göteborg ska vara en jämlik stad finns med i stadens budget och det satsas långsiktigt och uthålligt på att minska skillnader i livsvillkor och hälsa för att öka sammanhållning, tillit och delaktighet. För att minska skillnader arbetar staden med utvalda fokusområden. Fokusområdena handlar om en god start i livet, goda uppväxtvillkor, förutsättningar för arbete samt hållbara och jämlika livsmiljöer.
För att bygga den jämlika staden behöver vi ha ett gott samarbete med näringsliv, myndigheter och civilsamhälle.
- Det är också viktigt att vi gör detta tillsammans med de som lever i eller använder staden för att få med olika perspektiv och behov in i planeringen, förklarar Agneta Hammer och fortsätter:
- Ett verktyg när vi jobbar med de här frågorna är jämlikhetsrapporten 2017 som släpps den 4 december.
Under lunchkvartarna kommer vi att lyfta några exempel och berätta om arbetet för en stad som är trygg och sammanhållen och som kan ge alla människor samma förutsättningar för att leva ett gott liv. Lunchkvartarna hålls kl 12:45–13:00 och adressen till Stadsbibliotekets 300m2 är Södra Hamngatan 57, Brunnsparken.
Tisdag 5/12 ”Specifika initiativ för inkluderande i stadens framväxt – Göteborg i Minecraft”
Eric Jeansson, geodatastrateg, stadsbyggnadskontoret
Onsdag 6/12 ”Vad är Jämlikt Göteborg?”
Ulrika Lundquist, processledare för hållbara och jämlika livsmiljöer inom jämlikt
Göteborg
Torsdag 7/12 ”Bostad först – ett första steg till ordnat liv”
Anna-Karin Fagerlund, samordnare social resursförvaltning
Fredag 8/12 ”Trygghet i stadens utemiljöer”
Helena Bjarnegård, stadsträdgårdsmästare
Tisdag 12/12 ”Så knyts staden ihop – förtätning som ökar tillgänglighet”
Mattias Westblom, projektledare stadsbyggnadskontoret
Onsdag 13/12 ”Kortedala – inventering av lokala kulturvärden”
Vanja Larberg, utvecklingsledare, kulturförvaltningen
Torsdag 14/12 “Selma stad växer fram vid Selma Lagerlöfs Torg”
Catrine Andersson, kommunikatör Framtiden Byggutveckling AB
Fredag 15/12 ”Hela staden – fokus Hammarkullen”
Jessica Andersson, projektledare, stadsbyggnadskontoret