Pressmeddelande -
Pressinbjudan: Invigning av två konstgestaltningar till minne av Ingrid Segerstedt Wiberg
På FN-dagen 24 oktober invigs två konstgestaltningar till minne av Ingrid Segerstedt Wiberg - en skulptur av Johan Malmström och ett verk av A. Karlsson Rixon som består av ett storskaligt fotografi och en publikation. Invigningstalet hålls av diplomaten och före detta vice generalsekreteraren för FN, Jan Eliasson.
Ingrid Segerstedt Wiberg levde 1911-2010 och var journalist, fredsaktivist, debattör och politiker. Hon engagerade sig tidigt mot nazismen och kämpade för en human flyktingpolitik under resten av sitt liv. På FN-dagen den 24 oktober invigs två konstgestaltningar till hennes minne. Den ena gestaltar Segerstedt Wiberg som person, medan den andra går i dialog med hennes gärning och de frågor som engagerade henne.
Konstnären Johan Malmströms skulptur Aktivisten avbildar Segerstedt Wiberg rakryggat ståendes med en fredsduva i handen. Vid hennes fötter finns en ingraverad text från FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna som lyder: ”Alla människor är födda fria och lika i rättigheter. De är utrustade med förnuft och samvete och bör handla gentemot varandra i en anda av gemenskap.” Skulpturen är placerad utanför Samhällsvetenskapliga biblioteket och är den fjärde i Göteborg över en namngiven historisk kvinna.
Inne i bibliotekets stora läsesal hänger det storskaliga fotografiet I riktning mot ett annat Sverige: Tiden innan framtiden, av A. Karlsson Rixon. Fotografiet är ett porträtt av ett antal unga asylsökande eller före detta asylsökande, med Göteborgs hamninlopp som bakgrund.
Förutom fotografiet består A. Karlsson Rixons gestaltning av publikationen I riktning mot ett annat Sverige: I dialog med Ingrid Segerstedt Wiberg. Publikationen innehåller foton och texter, varav flera tagits fram under workshops med asylsökande. Där finns också texter av aktivisten och exilförfattaren Parvin Ardalan, journalisten Anette Carlsson och konstvetaren Macarena Dusant. Den finns att läsa på biblioteket eller online.
Konstgestaltningarna finansieras genom Charles Felix Lindbergs donationsfond och tillkommer på initiativ av Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet (IKFF), där Ingrid Segerstedt Wiberg själv under många år var ordförande för den svenska sektionen.
Invigning och program, 24 oktober
Invigningstalet hålls av diplomaten Jan Eliasson, som var god vän med Ingrid Segerstedt Wiberg. Invigningen sker i två delar; en inomhus och en utomhus. Inomhusdelen är öppen för inbjudna gäster medan utomhusdelen är öppen för alla. Föranmälan för press krävs för att delta på del 1, kontakta presskontakt för anmälan. Konstnärerna är även tillgängliga för intervjuer på plats mellan 13-13:50.
Efter invigningstalen följer ett modererat konstnärssamtal med A. Karlsson Rixon och Johan Malmström, öppet för alla i mån av plats. Se programblad för mer information.
Kl. 14.00 Del 1: Läsesalen, Samhällsvetenskapliga biblioteket
Inledande tal av Anette Carlsson, journalist och vän, samt Ulla Berglindh, vice ordförande i Stiftelsen Torgny Segerstedts Minne. Invigningstal av Jan Eliasson, som inviger A. Karlsson Rixons verk I riktning mot ett annat Sverige.
Kl. 14.40 Del 2: utanför Samhällsvetenskapliga biblioteket, på kortsidan mot Sprängkullsgatan
Jan Eliasson inviger Johan Malmströms verk Aktivisten och kulturnämndens ordförande Ann Catrine Fogelgren överlåter verket till Anna Sara Perslow, ordförande park- och naturnämnden. Därefter körsång av elever från Ingrid Segerstedts gymnasium.
Kontaktperson, frågor om konstgestaltningarna
Claudia Schaper, processledare offentlig konst, Göteborg Konst
Telefon: 031-368 32 55
E-post: claudia.schaper@kultur.goteborg.se
Relaterade länkar
Ämnen
Kategorier
Regioner
Göteborg Konst - Vi tar konsten ut i staden.
Oavsett vem du är ska du kunna uppleva konst i Göteborgs offentliga rum. Det är vårt uppdrag.Genom vår samlade kompetens och tillsammans med många aktörer gör vi plats för fler röster och för konst som överraskar, stör och berör. För konst som öppnar världar.