Pressmeddelande -
Pigg uppstickare med många åsikter – Göteborgsförslaget fyller tre år
I januari 2017 infördes Göteborgsförslaget efter ett beslut i kommunfullmäktige. Tanken var att med hjälp av en digital förslagstjänst öka göteborgarnas möjligheter till delaktighet och inflytande. Nu fyller Göteborgsförslaget tre år. Hur har det gått?
På Hisingen finns en solcellspark som är lika stor som 16 fotbollsplaner. Idén till solcellsparken kom från ett Göteborgsförslag. Göteborgs Stad har inte längre något ramavtal för påskfjädrar. Orsak: ett Göteborgsförslag påpekade att påskfjädrar kan komma från oetisk djurhantering.
Se till vad förslagslämnaren faktiskt vill
– Förslaget med fjädrarna är ett bra exempel på när man har tittat på vad förslagslämnaren menat, istället för att fokusera på exakta formuleringar. I förslaget stod att staden skulle sluta importera fjädrar. Men eftersom staden inte importerar fjädrar valde man en lösning som i praktiken fick samma effekt, säger Stefan Lydén, utvecklingsledare demokrati på förvaltningen för konsument- och medborgarservice.
Den politiska nämnd som tar emot ett publicerat Göteborgsförslag ska läsa förslaget generöst och med ett medborgarperspektiv. Kraven på detta skärps i den uppdaterade riktlinjen för Göteborgsförslaget, som ligger för beslut i kommunfullmäktige i början av 2020.
Bryter mot de kommunala vanorna
Riktlinjen innehåller även skärpta krav på ett gott samarbete inom Göteborgs Stad kring Göteborgsförslag.
– Det händer att förslag involverar flera förvaltningar och då krävs ett samarbete som inte alltid är så enkelt. Staden är fyrkantig på insidan ibland, men det ska inte spela någon roll för förslagslämnaren hur vi är organiserade. Göteborgsförslaget är en uppstickare som bryter mot våra kommunala vanor och vi behöver bli bättre på att tänka nytt, säger Stefan Lydén.
Under 2020 kommer förvaltningen för konsument- och medborgarservice att utveckla sitt stöd till de nämnder som tar emot Göteborgsförslag.
Politikerna får en bild av vad människor tycker är viktigt
Sedan starten år 2017 har nära 700 Göteborgsförslag legat ute för omröstning. Av dessa har 133 förslag fått minst 200 röster och gått vidare för behandling av politiken. Totalt har 23 förslag genomförts helt eller delvis.
– En del kan tycka att det är lite. Men det går inte att alltid få sin vilja igenom. Vi lever i en demokrati med folkvalda politiker och i slutändan är det upp till dem att prioritera och besluta, säger Stefan Lydén.
Ibland får man se det på längre sikt. 2017 avslogs ett Göteborgsförslag om att anlägga en hinderbana för vuxna i Kvibergs Park. Men hösten 2019 invigdes just en hinderbana för vuxna i Kviberg Park.
– Göteborgsförslaget ger politikerna och oss som jobbar i staden en bild av vad som är viktigt för människor i Göteborg. Det ger värdefulla tillskott till Göteborgs utveckling, det måste man komma ihåg, säger Stefan Lydén.
Fakta om Göteborgsförslaget
- Ett Göteborgsförslag ska handla om det som Göteborgs Stad har ansvar för och möjlighet att besluta om.
- Under 90 dagar ligger förslaget på Göteborgs Stads hemsida och samlar röster.
- Förslag som får minst 200 röster går vidare till den politiska nämnd som har ansvar för frågan.
- Alla kan lägga ett Göteborgsförslag, även barn och personer som bor utanför Göteborg.
- Läs mer här: www.goteborg.se/goteborgsforslaget
Kontakt: Stefan Lydén, stefan.lyden@kom.goteborg.se 031-365 09 38