Pressmeddelande -
Nytt marint pedagogisk center vid Askimsbadet
8 juni inviger park- och naturförvaltningen det marina pedagogiska centret Blåmusslan. Det ska användas av skolor och förskolor, för lektioner och utomhusaktiviteter med fokus på den marina miljön. Blåmusslan ligger i Askimsviken, där utställningsrummet Långgrundet även finns, med information vad som finns i havet och på land.
- Utställningsrummet Långgrundet är öppet för alla som vill veta mer om bland annat ålgräsängar, tång och främmande marina arter. Det är öppet varje dag under sommarsäsongen, klockan 9-17. Det marina pedagogiska centret, Blåmusslan bokas av en klass eller grupp som på egen hand har lektioner om marina miljöer, berättar Anette Wigeborn-Bergström, naturpedagog på park- och naturförvaltningen.
Blåmusslan har plats för 25-30 personer och bokas via Anette. Där finns även redskap att låna, som håvar, vattenkikare, litteratur, flytvästar med mera. Det marina pedagogiska centret invigs på World Oceans Day (8 juni), klockan 10.30. Inbjudna skolklasser har möjlighet att ta sig runt olika stationer för att lära sig mer om marint växt- och djurliv.
Bra kollektivtrafik och varierad natur
Det har funnits en efterfrågan på en pedagogisk lokal vid havet med material och tillgång till toaletter. På Askimsbadet fanns en lokal som stod tom större delen av året som var lämplig för detta ändamål. Veckorna 28-33 använder svenska livräddningssällskapet byggnaden men resten av året kan den bokas för lektioner. Det finns även bra kollektivtrafik till Askimsbadet och en varierad natur att undersöka.
- Här finns både sandstrand och klipphällar, vilket ger en bra inblick i den biologiska mångfalden i havet. Vi kommer även fokusera på nedskräpningen i havet och vilken inverkan den har på växt- och djurlivet, säger Anette Wigeborn Bergström.
Kontakt för mer information:
Anette Wigeborn-Bergström, naturpedagog på park- och naturförvaltningen, Göteborgs Stad
Telefon: 031-365 58 08
E-post: anette.wigeborn-bergstrom@ponf.goteborg.se
Samarbetspartners:
Det finns flera samarbetspartners som är med och utvecklar Blåmusslan och som kommer använda sig av utbildningslokalerna: Universeum, Sjöfartsmuseet Akvarium, Göteborgs naturhistoriska museum, Sportfiskarna, stadsdelsförvaltningen Askim-Frölunda-Högsbo samt miljöförvaltningen. Göteborgs universitet, Havsmiljöinstitutet, Svenska livräddningssällskapet samt havs- och vattenmyndigheten har också bidragit.