Gå direkt till innehåll
Nya beslut ger fler bostäder- nu säljer Göteborgs Stad 12 tomter i Björred och Torslanda

Pressmeddelande -

Nya beslut ger fler bostäder- nu säljer Göteborgs Stad 12 tomter i Björred och Torslanda

En ny bogemenskap i Högsbo med cirka 40 bostäder ska byggas. Likaså ett nytt äldreboende i Sisjön med cirka 80 lägenheter. 12 tomter släpps nu till försäljning i Björred och Torslanda. Tomterna kommer att säljas via mäklare i sommar. Det var några av de beslut som fastighetsnämnden tog på sammanträdet den 23 april. Under sammanträdet redovisade även fastighetskontoret en rapport om trygghetsboende som visar att göteborgarna fick 133 nya trygghetslägenheter under 2017.



2017 fick göteborgarna 133 nya trygghetslägenheter och fler ska det bli

Under fjolåret skapades 133 nya trygghetslägenheter i Göteborg. Därmed fanns det i slutet av 2017 totalt 674 trygghetslägenheter i 15 boenden. Det framgår av den årsrapport över trygghetsboendet som fastighetskontoret presenterade på gårdagens nämndmöte. Under gårdagens sammanträde beviljade fastighetsnämnden subventioner till Poseidon och Familjebostäder för att skapa ytterligare trygghetslägenheter i Göteborg med start under våren 2018.

Till fastighetsägare som inrättar trygghetsbostäder finns en kommunal subvention att söka. Ett trygghetsboende är fysiskt tillgängliga bostäder för hushåll där minst en person fyllt 70 år. Det ska innehålla minst 15 vanliga lägenheter samlade i grupp eller delvis insprängda bland fastighetens övriga lägenheter. Andra krav är att det ska finnas en trygghetsvärd samt en samlingslokal.

Den totala kostnaden för subventionen av de 15 trygghetsboendena uppgick till 6, 9 miljoner kronor under 2017. Sett ur ett samhällsekonomiskt perspektiv bedöms trygghetslägenheterna bidra till minskade kostnader för äldreboende eftersom möjligheten till kvarboende ökar.

Boendena har en relativt stor geografisk spridning i staden och finns i sju av tio stadsdelar.

Av årsrapporten framgår att både fastighetsägare och hyresgäster är mycket nöjda med konceptet trygghetsboende. Det framkommer många fördelar där den gemensamma nämnaren är att trygghetsboenden bidrar till en ökad gemenskap och trygghet.

Alla hyresgäster upplever den gemensamma lokalen som något positivt och viktig. Den ger möjlighet till social samvaro och trygghet för de boende. Trygghetsvärdarna beskriver hur verksamheten har brutit isoleringen för många av hyresgästerna och att nya kontakter har skapats.

Exempel på aktiviteter som utförs i gemensamhetslokalen är läsecirklar, kortspel, fikastunder, olika former av gymnastik, matlagning, föredrag och information samt husmöten. ..

En vinst som också framkommer av utvärderingen är att de boende enklare kan få kontakt med andra samhällsfunktioner. Det ges möjlighet att sprida samhällsinformation och vad som erbjuds i stadsdelen när det är gemensamma träffar.

Målet fram till och med år 2018 är att det ska finnas 1 000 trygghetslägenheter.

Den 23 april beviljade fastighetsnämnden två kommunala bostadsbolag subventioner för att bedriva fler trygghetsboenden i Göteborg. Poseidon AB beviljades subventioner för att inrätta 40 trygghetslägenheter i Olskroken. Familjebostäder beviljades subventioner för att skapa ytterligare 62 trygghetslägenheter i Högsbo. Detta innebär att det från och med sommaren 2018 kommer att finnas ytterligare 102 trygghetslägenheter i Göteborg.

För mer information: Marie Persson, enhetschef för utvecklingsenheten, 031- 368 11 24.



Nytt äldreboende i Sisjön med 80 lägenheter

Cirka 80 lägenheter för äldreboende planeras söder om Sisjöns handels- och industriområde. Fastighetsnämnden markanvisar ett område till Astagården AB som i sin tur planerar att bygga äldreboendet.

Det planerade äldreboendet kommer att vara en del i ett område som idag är obebyggt och beläget vid Sisjövägen, cirka en kilometer söder om Söderleden. En ny detaljplan har tagits fram för totalt cirka 600 bostäder, både radhus och flerbostadshus och med olika upplåtelseformer.

Området är kuperat och sluttar mot nordost. Det ligger nära Sandsjöbacka naturreservat och badplatsen i Sisjön.

Grundkraven har bland annat omfattat äldreboende med minst 80 lägenheter och Göteborgs Stads ramprogram för lokalutformning av äldreboenden. I utvärderingen har ansökningarna bedömts utifrån bland annat utformning, kvalitet och innovation.

Åtta intressenter har lämnat in ansökan. Förutom Astagården har BJC Group AB, Botrygg Göteborg AB, NCC PD Special Investments AB, Trollängen Bostad AB och Eirhem AB, Skanska Sverige AB, Stena Bygg AB och Svenska Vårdfastigheter AB lämnat in ansökningar.

Astagårdens ansökan innehåller 83 äldreboendelägenheter om 35 kvadratmeter vardera i två sammanlänkade huskroppar. Till detta kan läggas bland annat gemensamhetsytor som motsvarar 22 kvadratmeter per lägenhet och fyra övernattningslägenheter

Förslaget innehåller även restaurangkoncept där restaurangen är öppen för allmänheten, välfärdsteknologi som högteknologiska toaletter och hälsofrämjande ljusteknik samt gröna, aktivitetshöjande utemiljöer.

Angiven maxhyra per lägenhet är cirka 5 800 kronor per månad i 2017 års hyresnivå. Äldreboendet beräknas stå färdigt under hösten 2019.

För mer information: Marie Peterson, chef för strategiska enheten på fastighetskontoret,
031- 368 11 83



Bogemenskap vid Guldmyntsgatan

En bogemenskap med cirka 40 bostäder ska etableras vid Guldmyntsgatan i norra delen av Högsbo. Fastighetsnämnden markanvisar till kommunägda AB Framtiden som ska samverka med föreningen Byggemenskap Högsbo för att skapa en bogemenskap.


Aktuell plats för byggnationen är området där Högsboskolan tidigare låg mellan Axel Dahlströms torg och Högsboleden. Området har nu en ny detaljplan som möjliggör totalt 350 nya bostäder samt en förskola.

Föreningen Byggemenskap Högsbo har under några år haft ambitionen att bygga själva men inte hittat någon ekonomiskt hållbar lösning. Den har därför beslutat att, likt andra föreningar, etablera samarbete med bostadsföretag för att förverkliga projektet. Efter kontakter med flera aktörer valde föreningen att gå vidare med Familjebostäder, ett bolag inom Framtidenkoncernen.

Enligt ett utkast till samverkansavtal ska parterna sträva efter boenden som både har hållbar kvalité och är prisvärda. De yteffektiva lägenheterna ska kompletteras med ett gemensamt kök, gemensam tvättstuga och utrymmen för måltider och samvaro. Ungefär hälften av lägenheterna ska vara 1:or för ensamhushåll och hälften av varierande storlek för barnfamiljer.

Huset kommer att blockhyras av föreningen vilket innebär att föreningen har ansvaret för uthyrningen av lägenheterna.

För mer information:
Lea-Vanessa Lohr, projektledare fastighetskontoret, 031-368 13 24



Göteborgs Stad säljer 12 tomter i Björred och Torslanda

Göteborgs Stad säljer 12 tomter för så kallat småhusbyggnation, privatbostäder, på öppna marknaden. Fem av tomterna ligger i Björred och sju i Torslanda. Fastighetsnämndens beslut ligger i linje med fullmäktiges intention att öka byggandet av småhus i Göteborg.


De aktuella tomterna har laga kraftvunna detaljplaner och genomförandet av detaljplanerna är i det närmaste klara. Därför finns det nu möjlighet att sälja de 12 tomterna för småhusändamål. Försäljningen kommer att ske via mäklare.

De fem tomterna i Björred, nordöstra Göteborg, har anslutning till Östra Björredsvägen. De ingår i pågående exploateringsprojekt där intäkter och kostnader finns budgeterade inom detaljplaneprojektet.

De sju tomterna i Torslanda ligger med anslutning till Blixtfyrsvägen och Hamnfyrsvägen. Intäkterna från försäljningen av dessa tomter kommer att tillföras staden centralt.

Försäljningen av de 12 tomterna beräknas kunna ske under sommaren, alternativt efter sommaren i år.

Vid fastighetsnämndens möte i december i fjol togs beslut om försäljning av åtta tomter i stadens ägor, fem i stadsdelen Älvsborg och tre i stadsdelen Kyrkbyn. Tre av tomterna i Älvsborg, med anslutning till Försvarsgatan är nu sålda. För de två andra tomterna i Älvsborg med anslutning till Typografgatan och Byggmästaregatan återstår visst genomförande av detaljplan. Därför har försäljningen skjutits på, och den beräknas kunna ske till hösten, alternativt nästa vår.

Tomterna inom stadsdelen Kyrkbyn med anknytning till Liegatan har använts som uppställningsplats i samband med en byggnation. Försäljningsarbetet är nu igång och beräknas vara klart under våren/sommaren 2018.

För mer information:
Anders Stenlund, markförhandlare på fastighetskontoret, 031- 368 12 18

Ämnen

Kategorier

Regioner


Fastighetskontorets uppdrag är att skapa förutsättningar så att fastighetsnämnden kan uppfylla bostadsförsörjningsansvaret de har i Göteborg. Fastighetskontoret förvaltar även majoriteten av den kommunala marken i Göteborg som består av cirka 55% av den totala markytan i staden.


Fastighetsnämnden är det politiska organ inom Göteborgs Stad som har bostadsförsörjningsansvaret och äger majoriteten av den kommunala marken i Göteborg. Nämnden nyttjar den kommunala marken som ett strategiskt verktyg och anvisar mark till utvalda byggaktörer så att fler bostäder kan byggas i staden.

Kontakter

Stadsledningskontoret | City Office - Christina Terfors

Stadsledningskontoret | City Office - Christina Terfors

Presskontakt Pressansvarig Presstel. vardagar: 031 368 01 08 SMS: 0707 61 17 16
 Stadsledningskontoret | City Office - Lotta Sjöberg

Stadsledningskontoret | City Office - Lotta Sjöberg

Presskontakt Direktör HR och Kommunikation Vid samhällsstörningar 0765-55 52 49
Äldre samt vård- och omsorgsförvaltningen - Ulrika Nandra

Äldre samt vård- och omsorgsförvaltningen - Ulrika Nandra

Presskontakt Pressansvarig Äldre samt vård- och omsorgsförvaltningen 0764950413
Förvaltningen för funktionsstöd - Maria Berntsson

Förvaltningen för funktionsstöd - Maria Berntsson

Presskontakt Stabs- och kommunikationschef Förvaltningen för funktionsstöd 031-366 70 29
Socialförvaltningen Centrum - Ulla-Carin Moberg

Socialförvaltningen Centrum - Ulla-Carin Moberg

Presskontakt Avdelningschef Stab och kommunikation Socialförvaltningen Centrum 0707 -99 99 23
Socialförvaltningen Hisingen – Joachim Brink

Socialförvaltningen Hisingen – Joachim Brink

Presskontakt Pressansvarig Socialförvaltningen Hisingen 031-365 79 44, 072-856 50 43
Socialförvaltningen Nordost - Lena Carlsson

Socialförvaltningen Nordost - Lena Carlsson

Presskontakt Kommunikatör Socialförvaltningen Nordost 031-365 20 31
Socialförvaltningen Sydväst - Anna Hedenström

Socialförvaltningen Sydväst - Anna Hedenström

Presskontakt Avdelningschef stab och kommunikation Medierelationer / kommunikation 031-366 02 98
Förskoleförvaltningen - Lisa Nylén

Förskoleförvaltningen - Lisa Nylén

Presskontakt Pressansvarig Förskoleförvaltningen Göteborgs Stad 076-255 07 51
Grundskoleförvaltningen - Lina Hultén

Grundskoleförvaltningen - Lina Hultén

Presskontakt Pressansvarig Grundskoleförvaltningen 031-367 60 46
Grundskoleförvaltningen - Pnina Molin

Grundskoleförvaltningen - Pnina Molin

Presskontakt Pressansvarig Grundskoleförvaltningen 031-3676043
Utbildningsförvaltningen - Håkan Larsson

Utbildningsförvaltningen - Håkan Larsson

Presskontakt Utbildningsförvaltningen, Chef för HR och kommunikation Göteborgs Stads gymnasieskolor 070-764 20 72
Arbetsmarknad och vuxenutbildning - Ann Flyning

Arbetsmarknad och vuxenutbildning - Ann Flyning

Presskontakt Kommunikationschef Kommunikation 070-512 01 12
Svenska Balettskolan - Louise Sjöstedt

Svenska Balettskolan - Louise Sjöstedt

Presskontakt Producent 0703 86 53 05
Stadsbyggnadsförvaltningen - Ann Bergermark Rintala

Stadsbyggnadsförvaltningen - Ann Bergermark Rintala

Presskontakt Pressansvarig Medierelationer 076-834 33 54
Exploateringsförvaltningen - Peter Wannding

Exploateringsförvaltningen - Peter Wannding

Presskontakt Presskontakt Pressansvarig 073-9102388
Stadsfastighetsförvaltningen - Hannah Björk

Stadsfastighetsförvaltningen - Hannah Björk

Presskontakt Kommunikatör Presskontakt 031-365 01 48, sms: 0736-65 58 82 Stadsfastighetsförvaltningens hemsida
Stadsmiljöförvaltningen - Alexandra Wattwil

Stadsmiljöförvaltningen - Alexandra Wattwil

Presskontakt Pressansvarig 0703-70 72 09
Stadsmiljöförvaltningen - Anders Sahlberg

Stadsmiljöförvaltningen - Anders Sahlberg

Presskontakt Pressansvarig Medierelationer 0728-56 54 29
Miljöförvaltningen - Louise Alfredson

Miljöförvaltningen - Louise Alfredson

Presskontakt Pressansvarig kommunikatör 031-368 38 00

Relaterat innehåll

Nytt grepp införs för att få unga att leva tryggt

Nytt grepp införs för att få unga att leva tryggt

Nu storsatsar stadsdelen Västra Hisingen på att erbjuda unga med riskbeteende stöd och motivationshöjande aktiviteter. Bort från rädsla, osäkerhet och kriminalitet. -Deras framtidsdrömmar är att bo i hus, ha barn och kanske vara fotbollstränare till sina ungar. De vill precis samma sak som de flesta andra unga du frågar idag. Skillnaden är att de inte vet hur de ska ta sig dit, säger Grethe Foss