Pressmeddelande -
Ny kartläggning: hemlösheten minskar i Göteborg
Göteborgs Stad senaste kartläggning av hemlösheten visar på en minskning av antalet hemlösa hushåll. I april 2019 befann sig 3068 hushåll i hemlöshet, en minskning med 8 procent jämfört med 2018 års kartläggning. Antalet hushåll som befinner sig i akut hemlöshet har minskat med 13 procent, från 900 till 781 hushåll.
Årets resultat är det lägsta sedan år 2015 då Göteborgs Stad årligen började kartlägga hemlöshet utifrån Socialstyrelsens definition. Här ingår personer i akut hemlöshet, personer som saknar boende efter institutionsvistelse, personer som bor inom den sekundära bostadsmarknaden och personer som bor kortsiktigt hos familj, släkt eller andra privatpersoner.
- Orsakerna till hemlöshetens utveckling är flera och det är för tidigt att prata om ett trendbrott. En tänkbar förklaring till minskningen är att staden tillsammans med fastighetsägare under flera år har ökat antalet lägenheter till hemlösa hushåll, säger Erik Gedeck som är chef för boendeavdelningen på fastighetskontoret.
Andra faktorer som kan påverka resultatet är ett ökat bostadsbyggande och ett lägre mottagande av nyanlända. Mottagandet av nyanlända har minskat till ungefär hälften under perioden januari–april 2019, jämfört med samma period 2018. Nyanlända har generellt sämre förankring och mer begränsade ekonomiska resurser vilket påverkar möjligheterna att ordna med boende. Samtidigt noteras ett kraftigt ökat bostadsbyggande, vilket bidrar till ökad rörlighet på bostadsmarknaden. Under 2018 färdigställdes nästan 3 200 nya bostäder, det högsta antalet sedan miljonprogrammets tid på 1970-talet.
Kartläggningen i sammandrag:
- Totalt har antalet hushåll i hemlöshet minskat med 8 procent, från 3 329 till 3 068 hushåll, även antalet vuxna och barn i hemlöshet har minskat.
- Den akuta hemlösheten har minskat med 13 procent, från 900 till 781 hushåll.
- Cirka 55 procent av hushållen bor i vanliga lägenheter (långsiktiga boendelösningar), många med möjlighet att överta hyreskontraktet.
- En femtedel av alla hushåll är barnfamiljer. De flesta av föräldrarna är födda utomlands och merparten saknar social problematik. Antalet barnfamiljer i akut hemlöshet är på samma nivå som 2018, cirka 250 familjer, men antalet barn har minskat.
- Cirka hälften av alla hushåll har en vuxen som är född utomlands och av dessa har knappt hälften levt i Sverige längre än åtta år.
- Försörjningsstöd är den enskilt vanligaste inkomstkällan för personer i hemlöshet.
- Det finns missbruk eller psykisk ohälsa i drygt hälften av hushållen.
- Var tredje hushåll i kartläggningen saknar endast bostad och har inga andra behov av stöd.
Här hittar du hela kartläggningen
För mer information:
Erik Gedeck, chef för boendeavdelningen på fastighetskontoret, 070-761 13 32
erik.gedeck@fastighet.goteborg.se
Mikael Chrona, utvecklingsledare på fastighetskontorets boendeavdelning, 072-228 91 35
mikael.chrona@fastighet.goteborg.se
Ämnen
Kategorier
Regioner
Fastighetskontorets uppdrag är att skapa förutsättningar så att fastighetsnämnden kan uppfylla bostadsförsörjningsansvaret den har i Göteborg. Fastighetskontoret förvaltar även merparten av den kommunala marken i Göteborg som består av cirka 55% av den totala markytan i staden.
Fastighetsnämnden är det politiska organ inom Göteborgs Stad som har bostadsförsörjningsansvaret och äger merparten av den kommunala marken i Göteborg. Nämnden nyttjar den kommunala marken som ett strategiskt verktyg och anvisar mark till utvalda byggaktörer så att fler bostäder kan byggas i Göteborg.