Pressmeddelande -
Nu får Josefine och 90 socialsekreterare testa att arbeta fyra dagar – med full lön
Mindre sjuktal, bättre produktivitet och ett nytt grepp för ett hållbart arbetsliv för medarbetarna. Det hoppas socialförvaltningen Nordost att uppnå när tre verksamheter och cirka 90 medarbetare från förvaltningen kommer att delta i Sveriges första pilot- och forskningsstudie om förkortad arbetsvecka.
I linje med att förvaltningen fått uppdraget att utreda möjligheter att arbeta med arbetstidsinnovation, skickades en ansökan in för att delta i en studie om förkortad arbetsvecka. Nu är det klart att tre verksamheter inom förvaltningen kommer att få testa att arbeta fyra dagar i veckan, i stället för fem.
Socialsekreteraren Josefin Jägerhag och hennes kollegor på enheten Barn och Unga 4 på socialkontoret i Hjällbo är en av de utvalda verksamheterna. Ett besked som mottogs med glädje:
– Både jag och mina kollegor tycker att det känns fantastiskt att få testa detta. Jag tror det kommer gynna oss att kunna få ihop familjelivet bättre, men också att få testa nya arbetssätt och metoder tillsammans för att få till effektivt arbete och hinna återhämta oss. Det kan exempelvis innebära att samma ärendehandläggare har orken att stanna kvar så att ett barn kan få behålla samma person genom hela sin kontakt med oss.
Maria Lindholm, enhetschef för Barn och Unga 4, är både glad och förväntansfull för sina medarbetare:
– Jag tror det är en jätteviktig fråga för personer som arbetar inom socialt arbete och välfärd. Cirka 90% är kvinnor där nästan alla också har barn. Man ger mycket av sig själv i form av tid, och jag kan nog prata för flera att man inte släpper arbetet eller tankarna på olika ärenden när man går hem för dagen. En förhoppning är att mina medarbetare nu får lite mer tid tillbaka, som de kan behöva på olika sätt.
Hon fortsätter:
– Samtidigt så är vi ödmjuka med att det är ett stort ansvar som kommer utmana oss på olika sätt eftersom vi arbetar med barn och unga. Vi har redan börjat genomföra riskanalyser med arbetsgruppen där vi genomgående har brukarperspektivet i fokus, så att de alltid ska kunna få bästa möjliga hjälp.
”Det viktigaste vi har är våra medarbetare”
Frida Johansson, HR-chef på socialförvaltningen Nordost, hoppas på att arbetet med arbetstidsinnovation och ett hållbart arbetsliv kan attrahera ny arbetskraft, men också behålla den värdefulla kompetensen som redan finns idag:
– Vi måste hitta sätt för att människor ska orka och vilja jobba inom välfärden. Vi har lyssnat in våra medarbetare och det är nu glädjande att vi kan erbjuda tre enheter att få testa detta, säger Frida Johansson.
Inför forskningsstudien kommer förvaltningen att anställa en projektledare som håller ihop det lokala arbetet. Denne kommer också ansvara för att bygga upp projektet och involvera andra funktioner för att fånga in olika perspektiv
– Vår förhoppning att delta i det här är att det ska leda till en bättre verksamhet i sin helhet. Medarbetarna är det viktigaste vi har för att kunna leverera välfärd. För att kunna behålla kompetensen måste vi våga vara modiga i att testa nya vägar för detta. Förhoppningsvis blir det ”vinn-vinn” på flera sätt som kommer gynna förvaltningen, avslutar Frida
Fakta om studien
Pilot- och forskningsstudien om fyra dagars arbetsvecka kommer att starta i november under 2024. Det initieras och organiseras av organisationen ”4 Day Week Sweden”, där forskningen kommer genomföras av Karlstads universitet och Handelshögskolan i Stockholm. Efter avslutad period ska resultatet analyseras och utvärderas grundligt för att se om fyra arbetsdagar skapat några positiva effekter på arbetsplatserna.
Kontakt
För mer information eller frågor, kontakta:
Frida Johansson, HR-chef, socialförvaltningen Nordost, Göteborgs Stad
Telefon: 072-588 40 50
E-post: frida.johansson@socialnordost.goteborg.se