Pressmeddelande -
Mycket narkotika på Göteborgs nattklubbar
För dem som jobbar på krogen är narkotika och att hantera kunder som är påverkade en del av jobbet. 32 procent träffar på narkotikapåverkade gäster varje vecka, och hela 67 procent ser narkotikapåverkade gäster varje månad. Men personalen är beredd att ta krafttag mot drogerna.
Tillståndsenheten har gjort en enkätstudie där krogpersonal fått ange vad de ser i fråga om narkotika under sina arbetspass. 304 personer anställda på restauranger i Göteborg har svarat på frågorna. 98 procent av dem som jobbat i mer än 5 år upplever att det är mer narkotika på krogen idag än för 5 år sedan.
- Vi som jobbar på nattklubb ser narkotikapåverkade i princip varje kväll, säger Carlos Foresti, platschef på nattklubben Trädgårn i Göteborg.
Vill få bort narkotikan
Studien har gjorts sedan 2005, och den största förändringen är restaurangpersonalens attityd gentemot narkotika. Väldigt få av dem som jobbar på krogen är idag för en legalisering, och man vill aktivt arbeta för att få bort narkotikan från arbetsplatsen.
Kampanj Dansa utan droger
Tillsammans satsar Göteborgs klubbar, pubar och krogar i samarbete med Tillståndsenheten nu på antidrogkampanjen Dansa utan droger.
- Vi tror på att visa glädjen i det drogfria alternativet, säger Jenny Havner på Tillståndsenheten, som tillsammans med Lennart Johansson även står bakom enkätstudien.
Dansa utan droger är ett initiativ från Göteborgs klubbar, pubar och krogar i samarbete med Tillståndsenheten och handlar om att lyfta den sköna upplevelsen i ett drogfritt krogliv. Både för krogens anställda och gäster. Tanken är att skapa opinion mot knarkets utbredning på krogen. Detta görs genom korta dansfilmer som uppmanar folk att hänga på med egna dansfilmer. Filmerna visar att det går att dansa och leva ut sin personlighet utan knark i kroppen. Genom viralt engagemang på sociala medier tror de projektansvariga på påverkan.
- Vi tror på att visa glädjen i det drogfria alternativet, säger Jenny Havner, och fortsätter: - Att dansa utan droger är coolt. Du står för din personlighet och ditt uttryck.
- Att vi går ihop i den här kampanjen visar tydligt var vi står i frågan om narkotika, säger Carlos Foresti. Alla är välkomna att festa och dansa hos oss, men vi vill inte ha narkotika på vår arbetsplats.
Kartläggningen av narkotikan på Göteborgs krogar presenterades på Social resursnämnds sammanträde den 24 oktober. Rapporten finns att ladda ner på www.dansautandroger.se
För intervju Tillståndsenheten:
Utbildare Jenny Havner
Telefon: 031-367 90 55
Mejl: jenny.havner@socialresurs.goteborg.se
Platschef Carlos Foresti
Telefon: 0768-67 67 93
Mejl: carlos@tradgarn.se