Pressmeddelande -
Malte Perssons brunnslockspoesi avtäcks på årets Bokmässa
I år blev Malte Persson årets brunnslockspoet och fick skapa en dikt med regnet som inspiration. Dikten har gjutits in i 50 brunnslock och kommer att avtäckas och läsas upp av Malte själv under Bokmässans Rum för poesi lördagen den 25 september. Detta poesilock ska sedan läggas ut på gator och torg för att upptäckas och läsas i generationer framåt. Nytt för i år är att Brunnslockspoesin sprids vidare från Göteborg ut över landet. Först ut att ta denna satsning på poesi och stadsutveckling vidare är VA Syds fem kommuner i Skåne.
I år är det tredje året som en brunnslockspoet utses för att skriva en dikt där inspirationen är kopplad till regn. Först ut var Lina Ekdahl som 2019 blev den första brunnslockspoeten. Året därpå 2020 valdes Gunnar D Hansson som valde att kliva åt sidan för att lyfta fram Anna Greta Wide. I år är det Malte Persson som utnämnts till Brunnslockspoet 2021.
Yngre generation av poeter
- Malte Persson är den klockrena Brunnslockspoeten för 2021, det andra pandemiåret i rad, som samtidigt är det egentliga jubileumsåret för Göteborg 400 år. Han är poesins hantverkare och arkeolog som handskas både mästerligt och lekfullt med olika poetiska former. Lekfullt, fast inte utan allvar är också hans förhållningssätt till den undergång som framträder i dikterna och berättas med stöd av andra undergångar som vår litteraturhistoria bjuder på. Han tillhör fortfarande en av Sveriges yngre generationer poeter och kan tänkas tilltala en stor bredd vad gäller poesinjutare i alla åldrar - och inom hela Sverige, säger Kristín Bjarnadottír på Författarcentrum Väst som är en av årets jurymedlemmar.
- Jag känner mig ytterst hedrad av att bli utvald som årets brunnslockspoet. Men det är en utmaning att skriva en dikt som både får plats på ett brunnslock och håller lika länge som ett brunnslock! Regn är ett ganska klassiskt poetiskt motiv, men vad som händer med regnet när det väl har fallit skrivs det inte så mycket om, säger Malte Persson om att bli utnämnd till Brunnslockspoet 2021.
Vad är Brunnslockspoesi
Idén med Brunnslockspoesi föddes 2018 då Göteborgs Stads jubileumssatsning Rain Gothenburg fick möjligheten att göra något på de brunnslock som gjuts och läggs ut i staden.
- Genom att använda en tidigare outnyttjad yta tas poesin till platser dit den annars sällan når. Här möter de poetiska orden och uttrycket det tunga och hårda gjutjärnet, säger Jens Thoms Ivarsson, konstnärlig ledare för Rain Gothenburg.
Brunnslockspoesi tar poesin till gatan och skapar samtidigt medvetenhet om den dolda infrastrukturen under mark. En infrastruktur som ger oss rent vatten och som transporterar bort både regnvatten och avloppsvatten innan det slutligen hamnar i våra sjöar och hav.
Brunnslockspoesin sprids nu vidare ut i Sverige
- Samtidigt som vi bjuder medborgarna på fantastisk poesi att reflektera över mitt i vardagen så jobbar vi även långsiktigt för att vända synen på regn och se det som en del av livet, ja faktiskt en förutsättning för livet. Vi behöver lyfta fram regnet och låta regnet ledas vidare på ett vackert sätt genom våra städer, då får vi både finare städer och minskar utsläppen av föroreningar till våra sjöar och hav. I den strävan är det extra roligt att våra vänner från VA Syd, som också jobbar med dessa frågor, nu anslutit sig och sprider Brunnslockspoesin i fem kommuner i Skåne, säger Magnus Mott, projektledare för Rain Gothenburg.
- Det här är ett både roligt och bra sätt att belysa det som finns under marken. Utan rent vatten i kranen, fungerande avlopp och reningsverk fungerar inte vårt samhälle. Tänk att locken ska vara här i hundra år, snacka om hållbar och långsiktig kommunikation! säger VA Syds förbundsdirektör Joel Olthed.
- Vi hoppas att fler städer vill vara med och lyfta fram poesin och regnet på detta sätt till sina medborgare och besökare. Ju fler vi är desto bättre! Och tänk att få bli årets Brunnslockspoet och att ens dikt läggs ut i hela Sverige. Med tanke på att locken ligger i cirka tre generationer är det verkligen en stor ära, avslutar Magnus Mott, projektledare Rain Gothenburg.
Om Rain Gothenburg
Det regnar ungefär var tredje dag i Göteborg, och på grund av klimatförändringarna kommer det regna ännu mer, och under kortare stunder extremt mycket. Det är upp till oss vad vi gör med detta faktum. Vad skulle hända om man vänder regn till möjligheter och uppnår vår vision att bli Världens bästa stad när det regnar?
För att lyckas behöver vi i Göteborg arbeta tillsammans i oliktänkande team för att skapa en fin, kreativ och hållbar stad där vi utgår ifrån människan och hennes behov. Tänk att vi har denna möjlighet. Och det mesta är fortfarande ogjort. Denna vision och detta arbete samlas under det gemensamma namnet Rain Gothenburg som är en satsning till Göteborgs 400-års firande där Kretslopp och vatten är projektägare i nära samarbete med Göteborg & Co.
Om VA Syd
VA Syd är en regional VA-organisation som verkar i Burlöv, Eslöv, Lomma, Lund och Malmö. Tillsammans gör vi plats för vattnet är VA Syds satsning på praktisk klimatanpassning för att göra både våra städer och enskilda fastigheter mer motståndskraftiga mot översvämningar vid kraftiga regn. Den syftar också till en ökad återanvändning av vatten.
Bilder
Bifogade bilder:
Malte Persson (fotograf Sofia Runarsdotter, källa Bonniers förslag)
Drifttekniker lägger ut poesilock (Kretslopp och vatten)
Kontaktinformation:
Magnus Mott, Projektledare Rain Gothenburg, 0706 350 380, magnus.mott@goteborg.com
Jens Thoms Ivarsson, Konstnärlig ledare Rain Gothenburg, 0708 84 26 89, jens.thoms.ivarsson@kov.goteborg.se
Nina Steiner, kommunikatör VA SYD, 0738 53 04 44 nina.steiner@vasyd.se