Pressmeddelande -
Mäns våld mot kvinnor och flickor uppmärksammas under tre veckor
Orange Day – internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor och flickor – infaller den 25 november. Men en dag är inte tillräckligt så Göteborgs Stad har vigt tre veckor åt arbetet med att stoppa mäns våld mot kvinnor.
Vill göra våldet pratbart
Under tre veckor kommer invånarna i Göteborgs Stad ha möjlighet till samtal på olika platser. Syftet är att få igång tankar och diskussioner kring ämnet våld i nära relationer, och särskilt våld i ungas relationer.
-Vi vill öka medvetenheten hos invånarna kring våld mot kvinnor och våld i ungas relationer. Genom dialog vill vi göra våldet pratbart, säger Jenny Helin, samordnare våld i nära relation i stadsdelsförvaltningen Angered. Det är viktigt att fler är med och stoppar det så kallade lindriga våldet och vågar ifrågasätta destruktiva maskulinitetsnormer. Därför bjuder vi bland annat in till #killmiddag i Angered, för att få killar och män att ta ansvar.
Vem ringer du mitt i natten om du behöver hjälp?
Under kampanjen arrangeras aktiviteter runt om i Göteborg och för att få igång en dialog med invånarna tar man pärlor till sin hjälp.
-Det är ett känsligt och svårt ämne att prata om mäns våld mot kvinnor, därför har vi ordnat så att barn, unga och vuxna kan samlas kring bord och pärla ett armband. Uppmaningen är att de ska pärla namnet på den person som de kan ringa mitt i natten om de behöver. Vi hoppas att detta också ska leda till att samtalen fortsätter i andra sammanhang, säger Gerd Nordström, enhetschef på IFO-FH i Västra Hisingen.
De första aktiviteterna är tisdag 19 november vid Biskopsgårdens bibliotek kl. 15-17 och kl. 15-18 vid Ica Maxi vid Amhults torg. Här kommer socionomer att finnas på plats för att svara på frågor och det finns möjlighet att pärla armband. Det finns också informationsmaterial om vad våld är och vilken hjälp som finns att få.
Aktiviteter finns på goteborg.se/orangeday
Invånarna kommer att möta Göteborgs Stads medarbetare på platser runt om i staden där man vet att många passerar. Förutom möjlighet till samtal erbjuds också föreläsningar med fri entré på flera håll i staden. Alla aktiviteter finns på goteborg.se/orangeday Här är några exempel:
”I en särskilt utsatt situation” Angereds Teater gör en extraföreställning med efterföljande samtal på pjäsens tema "Samtycke och gränser". Medverkande i samtalet: Jämställdhetsmyndigheten, MÄN, Stödcentrum för brottsutsatta och advokat Sabina Lundell från advokatfirman Lundell & Sjölander.
Plats: Blå Stället, Angered
Dag och tid: Tisdag 26 november kl 18-21
Våldet går inte i pension - föreläsning om våld mot äldre kvinnor i nära relation – ett ämne det sällan pratas om. Hur kan vi upptäcka tecken på våld, hur kan det förhindras och hur kan vi stötta och våga fråga så att ingen behöver lida i det tysta. Föreläsningen hålls av Brottsofferjouren Storgöteborg riktar sig till dig som är äldre eller som i olika former kommer i kontakt med äldre.
Dag och tid: Onsdag 27 november, kl. 11–12
Plats: Hammarkulletorget 62A
UN Women och Lex femme i Göteborg ger en kort föreläsning om hela världens samhällsproblem, våld mot flickor och kvinnor. Vad kan vi göra för uppmärksamma och förhindra det? Vi pärlar också armband från klockan 15 "Vem ringer du"?
Dag och tid: Torsdag 28 november kl.16.30–18
Plats: Medborgarkontoret på Selma Lagerlöfs torg
Vad är Orange Day?
FN har utsett den 25:e november till Orange Day - Internationella dagen för avskaffandet av våld mot flickor och kvinnor. Kampanjen vill öka människors medvetenhet om problemets vidd och vikt. Kampanjen vill också öka den civila och den politiska viljan att stoppa våld mot kvinnor. Tillsammans tar vi nu krafttag mot våld i allmänhet och mäns våld mot kvinnor i synnerhet. Vi som arbetar för att uppmärksamma Orange Day är bland andra Göteborgs Stad, GöteborgsLokaler, Familjebostäder, Poseidon, Bostadsbolaget, Higab, UN Women, Lex Femme, Män för jämställdhet och Störningsjouren i Göteborg.
Kontakt
Vid frågor om Orange Day, kontakta Jenny Helin, samordnare våld i nära relation, stadsdelsförvaltningen Angered, 031–365 27 62, jenny.helin@angered.goteborg.se