Pressmeddelande -
Litteraturkartan Göteborg 400 år levandegör poeter och författare från stadens förflutna
Idag öppnar Litteraturbanken och Litteraturstaden Göteborg en ny avdelning på Litteraturkartan.se: Litteraturkartan Göteborg 400 år. Det äldre Göteborgs litteratur står i fokus, och vi möter den svunna stad som ännu skymtar mellan skyskrapor och motorleder – och där författare har kommit till världen, levt och skrivit.
– Med Litteraturkartan kan du gräva dig bakåt i tiden och se hur staden och litteraturen levt tillsammans under de här 400 åren. Kartan rymmer folkkära poeter som Karin Boye och Evert Taube, men också mer okända författare som tagit sig an staden med pennan i hand. Och författare som kanske helt enkelt besökt Göteborg och skrivit vackert och färgstarkt om sina intryck, säger Dick Claésson, huvudredaktör för Litteraturbanken.
När Göteborg nu tar plats på litteraturkartan.se/göteborg blir det möjligt för alla att ta del av den äldre litteraturens och berättelsernas platser i stadslandskapet.
– Förutom författare som just Karin Boye och Evert Taube hittar vi också Viktor Rydberg, Sophie Elkan och Harry Martinson, säger litteraturvetaren David Anthin, huvudskribent för Litteraturkartan Göteborg 400 år. Men vi möter också långväga resenärer som Carl von Linné, sjökaptener som går igen, sierskor och utvandrare, konstnärer och bohemer.
Litteraturkartan.se är en digital vandringskamrat som kan plockas fram på smarta telefoner och surfplattor, och självklart också på datorer. Den som är ute och vandrar i Göteborg kan genom Litteraturkartan Göteborg 400 år hitta överraskande berättelser och intressanta personer att läsa om just i närheten av där man befinner sig. Göteborgare på andra platser i världen kan ha glädje av att hemifrån, varhelst på jorden de bor, kunna göra ”resor” i den tidigare hemstaden.
Dessutom produceras en tryckt karta, illustrerad av Christina Hägerfors, som kommer att distribueras på kulturinstitutioner i staden senare i sommar. Det är en jubileumssatsning som genomförs i samarbete mellan Litteraturbanken, Litteraturstaden Göteborg och Göteborgs 400-årsjubileum.
Kontaktpersoner
Dick Claésson, redaktör för Litteraturbanken
Telefon: 0738–22 66 21
E-post: dick.claesson@litteraturbanken.se
Joakim Albrektsson, focal point för Litteraturstaden/Göteborg Unesco City of Literature och utvecklingsledare på kulturförvaltningen, Göteborgs Stad
Telefon: 0736-73 93 69
E-post: joakim.albrektson@kultur.goteborg.se
Den digitala kartan är ett samarbete mellan Litteraturbanken och Litteraturstaden Göteborg och syftar till att lyfta fram kopplingen mellan plats, litteratur och kulturarv i stad och landskap.
Om Litteraturstaden Göteborg
År 2021 utnämndes Göteborg till Litteraturstad av Unesco, och blev då en del av Unescos internationella nätverk av kreativa städer. Litteraturstaden Göteborgs huvudparter är Göteborgs Stad, Göteborgs universitet, Västra Götalandsregionen, Författarcentrum Väst, Bokmässan i Göteborg och Göteborgs Litteraturhus. litteraturstadengoteborg.se
Om Litteraturbanken
Litteraturbanken, en ideell förening, finansieras av Svenska Akademien och dess medlemmar är i övrigt Kungliga biblioteket, Kungliga Vitterhetsakademien, Språkbanken vid Göteborgs universitet, Svenska litteratursällskapet i Finland och Svenska Vitterhetssamfundet. litteraturbanken.se