Gå direkt till innehåll
Visionsbild på Lindholmsförbindelsen på den utbyggda hållplatsen vid Linnéplatsen.
Visionsbild på Lindholmsförbindelsen på den utbyggda hållplatsen vid Linnéplatsen.

Pressmeddelande -

Lindholmsförbindelsen ut på samråd

Nu går planeringen av spårvägsförbindelsen i tunnel mellan Lindholmen och Linnéplatsen via Stigberget, Lindholmsförbindelsen, in i en ny fas. Med start den 7 maj hålls ett samråd om den järnvägsplan som tas fram för projektet. I samrådet ges möjlighet att lämna synpunkter som kan vara viktiga att beakta i det fortsatta arbetet.

En ny spårvägsförbindelse i tunnel ”Lindholmsförbindelsen” planeras mellan Lindholmen och Linnéplatsen, via Stigberget där det blir en underjordisk hållplats.

Inför byggnationen av den 3,2 km långa spårvägsförbindelsen tas det bland annat fram en järnvägsplan som beskriver spårens sträckning, anläggningens utformning, vilken mark som behövs, miljöpåverkan samt behov av skyddsåtgärder för att undvika att människor och miljö påverkas negativt.

Samrådet pågår 7 maj – 5 juni
Som en del av arbetet med järnvägsplanen, med tillhörande miljökonsekvensbeskrivning, genomför Göteborgs Stad ett samråd 7 maj - 5 juni. I samrådet ges särskilt berörda, enskilda, myndigheter och organisationer, med flera möjligheten att lämna synpunkter som kan vara viktiga att beakta i arbetet, exempelvis hur spårvägskopplingen påverkar närområdet.

-Samrådet för järnvägsplanen är en viktig del av planeringsprocessen. Inkomna synpunkter bidrar till välgrundade beslut och är värdefulla i den fortsatta handläggningen av järnvägsplanen, säger Ma-Lou Wihlborg, projektledare för Lindholmsförbindelsen på exploateringsförvaltningen.

Innerstadsring för spårvagnstrafiken
Lindholmsförbindelsen utgör det största delprojektet i den nya spårvägssträcka som planeras mellan Brunnsbo och Linnéplatsen. Den första etappen, mellan Frihamnen och Lindholmen, öppnar för trafik i december 2025.

Med Lindholmsförbindelsen skapas en ny innerstadsring för spårvagnstrafiken i Göteborg. Kapaciteten ökar, kollektivtrafiken i de centrala delarna av Göteborg avlastas och många resor blir snabbare och smidigare.

Spårvägssatsningarna delfinansieras av staten genom den så kallade Sverigeförhandlingen samt av Göteborgs Stad och Västra Götalandsregionen.


Fakta Järnvägsplan
Järnvägsplanen anger hur spårvägen ska konstrueras, vilka skyddsåtgärder som behövs och vilka ytor som får användas. Planen anger både ytor för byggtiden och för att anläggningen ska få plats när den är klar. Under arbetet med att ta fram järnvägsplanen måste samråd hållas. När planen är näst intill klar ställs den ut för granskning innan den kan fastställas. Järnvägsplanen tas fram i enlighet med Lagen om byggande av järnväg.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter