Pressmeddelande -
Kritisk information om porr i klassrummen
Vad är skillnaden på porr och sex? Det och andra problem som är kopplat till porr kommer Fältgruppen i Östra Göteborg att prata med stadsdelens ungdomar om.
Konsumtionen av porr är mycket utbredd bland våra ungdomar och i många fall är det den främsta källan till kunskap om sex. Påverkar det ungdomarnas attityd till varandra och vad som förväntas av dem i en relation?
Svenska undersökningar visar att medelåldern för när en ung person aktivt söker porr på nätet är 12-13 år. Innan dess har de sannolikt exponerats för porr av misstag, kanske när de gjort en nyfiken sökning på information om kroppen.
Ida Anvegård, som är fältsekreterare och initiativtagare till en insats för ökad kunskap om porr hos unga tonåringar, menar det är inte en fråga om moralism att kritiskt diskutera porr.
- Man måste se porr som nåt annat än att det är var och ens ensak om man tittar. En undersökning visar att av de mest tittade porrfilmerna innehåller nio av tio någon typ av våld, som örfilar, stryptag eller att kvinnor blir dragna i håret. Förnedring och verbala kränkningar är också vanliga och det här är allvarligt eftersom det sänder ett budskap till ungdomar om att det är så här sex går till, säger Ida Anvegård.
Vuxna pratar sällan med unga om porr, vilket gör att barn och unga regelbundet kan se grov porr på nätet, utan att någon hjälper dem att förhålla sig till det. Frågor som kommer in till ungdomschattar visar att porren gjort avtryck på ungas sexliv. Det kan handla om ifall man ska behöva acceptera olika sorters kränkningar eller obehag, som till exempel att ens partner tar stryptag på en.
- När vi pratar med ungdomarna visar vi på skillnaden mellan porr, som har starka inslag av våld och förnedring, och sex, som bygger på samtycke och ömsesidighet, berättar Ida Anvegård. Utan att skambelägga dem som konsumerar porr försöker vi göra ungdomarna medvetna om risken för att påverkas och i värsta fall göra något som de egentligen inte vill, bara för att de tror att det förväntas av dem.
Östra Göteborgs fältsekreterare har för avsikt att besöka alla sjundeklasser i stadsdelens kommunala skolor och prata om porr, sexualitet, samtycke och attityder. Hittills har de träffat ett par klasser och upplever att frågan väcker stort intresse hos eleverna.
För att öka sin kunskap i ämnet har fältgruppen tillsammans med ett 40-tal andra anställda inom bland annat fritidsverksamhet, skola och HVB-hem haft en heldags utbildning om hur porrkonsumtionen bland unga ser ut och vad forskningen kan se för konsekvenser av detta. Det finns till exempel statistiska samband mellan porrkonsumtion och sexköp. Forskare har också sett att personer som ofta tittar på mainstream porr inspireras av vad de ser, har en mer stereotyp syn på könsroller och både utsätts och utsätter andra för sexualiserat våld. Högkonsumenterna kan också utveckla ett beroende som påverkar deras vardag, något de kan behöva professionell hjälp med att ta sig ur.
Kontakt
Ida Anvegård, fältsekreterare Östra Göteborg
ida.anvegard@ostra.goteborg.se, 031-365 36 02 (fältgruppen i Östra Göteborg)
Mer information
Barnafrid – nationellt kunskapscentrum, Linköpings universitet
Unizon.se