Pressmeddelande -
”Kopparmärra” rustas upp
Poseidon har gjort det, Gustav II Adolf likaså, uppfinnaren John Ericssons fick sig en genomgång och Johanna i Brunnsparken en ny lyster. Nu är det dags för Karl IX:s ryttarstaty, i folkmun kallad Kopparmärra, att fräschas till.
1904 invigdes statyn med pompa och ståt. Med undantag för ett rekonstruerat svärd och en sporre, efter att originalen blivit stulna, har inget större arbete gjorts på Kopparmärra sedan dess. En grundlig restaurering är väl behövd dels för att få bort beläggningar som samlats genom åren men också för att laga delar som gått sönder som tyglar och stigläder, en sporre som helt saknas idag kommer också att ersättas. Den fina gröna patinan kommer dock att få vara kvar.
- Kopparmärra har en väldigt stor yta eftersom både ryttare, häst, och postamentet som är den nedersta delen, är i brons. Svarta krustor på bronsytan, som är hårda skorpor av korrosion, sand och föroreningar, stjäl ljuset och döljer ornamentik. Det kommer att ta sin tid att rengöra alla delar, och få fram de fina detaljerna och ornamentiken, berättar konservator Helena Strandberg.
Följ arbetet under väven
Restaureringen kommer att utföras på plats från april och beräknas vara klart i oktober i år. För att konservatorerna ska kunna arbeta i alla väder sätts en byggnadsställning med skyddande väv upp runt skulpturen. Du som vill kan följa arbetet via instagramkontot @kopparmarra
- Platsen är en betydelsefull och välanvänd mötesplats och knutpunkt bland göteborgarna.
Så det är viktigt att vi vårdar och bevarar Kopparmärra som en del av Göteborgs landmärken och historia långt framöver, säger Niclas Bergendahl, projektledare för restaureringen.
Från hyllningsstaty till mötesplats
Kopparmärra, eller Karl IXs ryttarstaty som statyn av skulptören John Börjesson egentligen heter, är från början en hyllning till kungen och hans ”uppoffrande arbete i fosterlandets tjänst”. Kopparmärra är sedan många år främst en välanvänd mötesplats för göteborgarna. Redan på 1950-talet omtalades den som en samlingsplats för ungdomen och som en känd del av stadsbilden.
Kontaktperson för ytterligare information
Niclas Bergendahl, niclas.bergendahl@ponf.goteborg.se, tel. 031-365 58 31