Pressmeddelande -
Kontakt med djur är betydelsefullt för barn
Djurmöten främjar på många sätt barns lärande, utveckling, hälsa och engagemang för bevarandefrågor. Något som bör tas hänsyn till i den samhällsplaneringen som rör barns vardag. Den slutsatsen dras i en forskningsrapport med medarbetare från Slottsskogen som medförfattare.
Den pågående urbaniseringen och förändrad livsstil har gjort att barns naturkontakt och lek utomhus har minskat avsevärt, med risk för negativa effekter på liv och hälsa. Park- och naturförvaltningen i Göteborgs Stad har genom Slottsskogen, i samverkan med en grupp forskare från Statens lantbruksuniversitet (SLU) och Lunds universitet, kartlagt kunskapen om hur barn påverkas av kontakt med djur. Linda Thelin är zoolog för Slottsskogens djurpark och medförfattare till rapporten.
– Att vi medverkar kring ökad kunskap om djurens betydelse för barn är oerhört viktigt - inte minst för att kunna omsätta sådan kunskap i samhällsplanering och stadsutveckling. Göteborg är en av Europas och Sveriges grönaste stad. Att förvalta staden så att den förblir grön och rymmer biologisk mångfald är nödvändigt på många vis om en hållbar framtid ska bli verklighet, säger hon.
Slottsskogens djurpark är unik i Sverige
Majoriteten av de studier som finns med i kartläggningen visar att djur har positiva effekter på barnens lek och lärande, utveckling, hälsa och välbefinnande. När dessa effekter har observerats handlar det ofta om former av kontinuerlig eller tätare kontakt med djur. Rapporten pekar därmed på vikten av att barn återkommande kan uppleva djur i sin vardag och inte bara vid enstaka tillfällen. Även att arrangerade djurmöten i djurparker, eller andra enstaka starka djurmöten, ofta är en positiv upplevelse för barn. Det kan bidra till ökat intresse för djur, ökad kunskap och lägga grunden till miljömedvetenhet.
Rapportens slutsatser är i linje med Slottsskogens och djurparkens utformning och roll. Att parken har både vilda djur och hägnade djur, parkens storlek med naturliga biotoper och centrala läge leder till att många barn får ökade förutsättningar för återkommande natur- och djurupplevelser. Slottsskogens djurpark är unik i Sverige med att den är öppen dygnet och året runt samt gratis att besöka. De informations- och utbildningsinsatser som djurparken erbjuder är också kostnadsfria. På så vis blir djurupplevelserna tillgängliga för fler.
Riktad verksamhet mot barn
Många barn besöker Slottsskogen med familj eller skola. Slottsskogen erbjuder idag lektioner för skolklasser och utöver det är Barnens zoo samt de naturlekplatser och slingor som finns i parken en viktig del i verksamhetens strävan att skapa möjlighet till djurupplevelser.
Flera av de genomgångna studierna i rapporten visar att kvaliteten på djurmöten har betydelse, där ögon- och närkontakt med djuret är viktigt. Genom att Slottsskogen har många tamdjur, som är en del i arbetet med att bevara hotade svenska raser, ger det god möjlighet till närkontakt med djur.
– Genom att ta till oss vad forskningen visar kan vi utveckla de befintliga värdena ännu mer. Till exempel skulle vi troligen kunna få mycket positiva effekter genom utökad samverkan med grundskolförvaltningen, där del av skolans undervisning på regelbunden basis skulle kunna förläggas i parken. Det vill vi gärna undersöka vidare, säger Linda Thelin, zoolog för Slottsskogens djurpark och medförfattare till rapporten.
Rapporten
”Barns kontakt med djurliv i vardagen – en forskningsbaserad syntes” sammanställer vad djurlivet bidrar med till naturkontakten i stort och vad möten med djur kan betyda för lek, lärande, social utveckling och hälsa. Rapporten är en litteraturgenomgång där forskarna inventerat och analyserat den litteratur som finns om barns djurmöten. Rapporten är publicerad på framtidsplattformen SLU Future One Health.
På SLU Future One Health kan du ta del av rapporten
Kontakt och frågor om rapporten och hur Slottsskogens djurpark arbetar kring dessa frågor:
Linda Thelin, zoolog
Park- och naturförvaltningen, Göteborgs Stad
Telefon: 0703-02 72 76
Epost: linda.thelin@ponf.goteborg.se