Pressmeddelande -
Information i korthet från idrotts- och föreningsnämnden 28 november
Diskussioner om att ta över föreningsägda Tuve ishall och beslut om att ta över fotbollsklubben Qvidings anläggningar. Det var några av de frågor som var uppe för beslut i idrotts- och föreningsnämnden den 28 november.
Göteborgs Stad tar över fotbollsklubben Qvidings anläggningar
Fotbollsföreningen Qviding har ekonomiska problem och genomgår en rekonstruktion. Föreningens största skuld är ett banklån för bygget av klubblokal, omklädningsrum och konstgräsplaner vid Härlanda Park samt en konstgräsplan i Skatås - ett lån där Göteborgs Stad är borgensman med anläggningarna som säkerhet. Banken har till Göteborgs stad krävt återbetalning av lånet som staden är borgenär för.
Nämnden beslutade att ge förvaltningsdirektören i uppdrag att:
- teckna alla erforderliga avtal md Got Event AB för förvärv av byggnad och konstgräsplaner vid Härlanda Park och konstgräsplan i Skatås.
- teckna ett övergångsavtal för perioden 1 januari-31 mars 2018 med Qviding FIF för nyttjande av anläggningarna vid Härlanda Park och i Skatås.
- Idrotts- och föreningsnämnden begär hos kommunstyrelsen att justera nämndens investeringsbudget/-ram med 6 699 000 kronor med anledning av de förvärvade anläggningarna vid Härlanda Park och i Skatås.
Diskussioner om att ta över föreningsägda Tuve ishall
Tuve ishall invigdes 1981 och drivs av Tuve isbaneförening. Föreningen har på senare tid svårt att medlemmar att ställa upp ideellt för att driva hallen och styrelsemedlemmarna orkar inte längre driva föreningen. Det finns därför planer på att lägga ned föreningen och styrelsen vill att kommunen tar över och driver ishallen.
Idrotts- och föreningsnämnden ger förvaltningen i uppdrag att inleda diskussioner med föreningen om att eventuellt ta över och driva ishallen från och med juli 2018.
Fördjupat samarbete för en mer jämlik och jämställd föreningsidrott
För att stärka föreningsidrotten ska idrotts- och föreningsförvaltningen och Västra Götalands Idrottsförbund (VGIF) fördjupa sitt samarbete och ingå ett idéburet offentligt partnerskap (IOP). Det kommer bland annat att innebära gemensamma insatser för att:
- utveckla föreningsidrotten i socioekonomiskt utsatta områden
- få fler idrottsföreningar att bli jämställda
- få fler barn och unga (framför allt barn från socioekonomiskt utsatta områden och tjejer) att börja idrotta
26 organisationer får särskilt driftsbidrag
26 organisationer får särskilt driftsbidrag för 2018 på sammanlagt cirka 12,5 miljoner kronor. Bidraget går till organisationer som driver en anläggning som täcker ett stort behov inom idrotts- och fritidsområdet i Göteborg. Det handlar om ridhus, ishall, simhall, sporthallar och andra typer av aktivitetsanläggningar. Bidraget går till anläggningar där barn- och ungdomsverksamhet prioriteras.
23 organisationer får särskilt verksamhetsbidrag
23 organisationer får särskilt verksamhetsbidrag för 2018 på cirka 10 miljoner kronor. Bidraget ges till ideella organisationer som driver verksamheter som förbättrar möjligheten till en aktiv fritid för barn och unga i Göteborg. Organisationer som gör insatser för barn, unga eller personer med funktionsvariationer prioriteras. Cirka en femtedel av den totala bidragssumman ges till organisationer för personer med funktionsvariationer. Andra som får bidraget är exempelvis stadslantgårdar och organisationer med lägerliknande verksamhet.
På goteborg.se finns alla handlingar och protokoll
För mer information:
Förvaltningsdirektör Anders Ramsby, anders.ramsby@ioff.goteborg.se Tel. 0723-86 95 15.
Kommunikationschef Lisa Klang, lisa.klang@ioff.goteborg.se Tel 0728-56 73 07