Pressmeddelande -
Information från park- och naturnämnden
Renare stad med fler mötesplatser
Pandemin har skapat nya positiva vanor och nya mötesplatser utomhus samt fått göteborgarna att utforska sin närmiljö. För att förebygga trängsel och skapa trivsel i stadens parker och grönområden genomfördes extra insatser under våren och sommaren 2021.
- Det är positivt att fler har valt att utforska stadens parker och grönområden i år vilket ställde högre krav på oss, säger Linda Nygren, direktör för park- och naturförvaltningen.
Utgångspunkten för åtgärderna, vid sidan av att minska trängsel, har varit att de ska betraktas som en investering i göteborgarnas livsmiljö och att de ska bidra till att invånare lockas till att vistas ute i sin närmiljö.
Förbättrad utemiljö och renare stad
En av de större aktiviteterna förvaltningen genomförde var att anställa 15 handledare över sommaren, vilket gjorde det möjligt att erbjuda sommarjobb åt 230 gymnasieungdomar och niondeklassare. De fick arbeta över hela staden med att bland annat plocka skräp, rensa ogräs, klippa buskage, måla bänkar och sätta lökar. Ungdomarna satte 10 000 lökar, rensade elva ton ogräs och samlade in 600 kilo skräp och målade mer än 40 parkbänkar.
Ökad skötsel och städning gav färre klagomål
Under våren och sommaren utökades städ- och skötselinsatser för att klara fler besökare i parker och grönområden. Det ledde till att färre personer hörde av sig till kommunen med klagomål om nedskräpning och misskötsel under sommaren 2021 än sommaren 2020.
- Vi kan nu konstatera att våra extra åtgärder som vi satte in fick bra effekt vilket är roligt att se, säger AnnaSara Perslow (C), ordförande park- och naturnämnden,
Förstärkningen i säsongsbemanning och extra insatser i Göteborgs utemiljöer gjordes möjliga genom ett uppdrag och extra resurser från kommunstyrelsen i Göteborg. En sammanställning presenterades för park- och naturnämnden under deras sammanträde den 20 september 2021, som en bilaga till delårsrapporten.
Fakta: Runt om i hela staden har det under pandemin placerats ut
- 236 picknickbord
- 61 parkbänkar
- 39 grillplatser/grillpuckar
- 38 hyrtoaletter
- 22 urnor med blomsterplanteringar
- Extra papperskorgar i alla stadsdelar.
Önskan om resurser för att utveckla Olof Palmes plats
Park- och naturnämnden beslutade att tillskriva kommunstyrelsen och begära 33 miljoner kronor för att kunna utveckla Olof Palmes plats. Anledningen är att behoven av att rusta upp Olof Palmes plats blir mer påtagliga med de stadsutvecklingsprojekt som pågår runt området, som Masthuggskajen, Haga station, hotellbygget vid Folkets hus med flera och där Olof Palmes plats blir en viktig knutpunkt.
- Trots att det pågår en omfattande stadsutveckling i området så saknas det idag konkreta beslut och finansiering för hur Olof Palmes plats ska kunna utvecklas. Vi har haft en förhoppning om att utvecklingen av Olof Palmes plats skulle omhändertas i de pågående stadsutvecklingsprojekten men det har inte skett, därför nominerar vi det här investeringsbehovet till kommunstyrelsen, säger AnnaSara Perslow (C), ordförande i park- och naturnämnden.
Behoven av utveckling vid Olof Palmes plats kan i viss mån jämföras med den utveckling som har skett vid Brunnsparken de senaste åren. Även här fanns det eftersatta underhållsbehov, begränsad möjlighet för göteborgarna att använda platsen och växande problem med otrygghet, som ledde till att förvaltningen rustade upp platsen under 2018-2020. Park- och naturnämnden vill ta ett ansvar för att helheten i området omhändertas och utveckla Olof Palmes plats till en trivsam, trygg och tillgänglig mötesplats. Genom att utveckla platsen i samband med den stadsutveckling och trafikutveckling som sker i området, vill de undvika att gå in och göra åtgärder i efterhand.
Park- och naturförvaltningen har påbörjat ett arbete med att ta fram en förstudie för Olof Palmes plats som kommer att bli färdig i slutet av 2021. Fram till på söndag går det att lämna förslag och synpunkter via stadsutveckling.goteborg.se/olofpalmesplats.
För mer information, kontakta:
Linda Nygren, direktör park- och naturförvaltningen,
e-post: linda.nygren@ponf.goteborg.se, telefon: 031-365 57 07
AnnaSara Perslow (C), ordförande park- och naturnämnden,
e-post: annasara.perslow@politiker.goteborg.se, telefon: 070-671 40 18
Alla handlingar från sammanträdet finns på goteborg.se/namndhandlingar.