Pressmeddelande -
Hundratals synpunkter när barn och unga involveras i stadsplanering
Närhet till vatten för alla, trygga, spännande och gröna mötesplatser och stort fokus på klimatfrågan – det är några av tankarna och synpunkterna som kommit fram i dialoger med barn och unga i arbetet med den nya översiktsplanen. Resultatet finns sammanställt i en färsk rapport – Barn och ungas perspektiv på Göteborgs Stads förslag till ny översiktsplan.
Nära 250 barn mellan 8 och 17 år, från hela staden, har kommit till tals i dialogerna i arbetet med att ta fram en ny översiktsplan. De har gett sina förslag på hur Göteborg kan utvecklas till en nära, sammanhållen och robust stad, och hur det ska vara möjligt att ge jämlik tillgång till stadens resurser. Synpunkterna har stämts av med översiktsplanens strategier och inriktningar på ett systematiskt sätt. Vad står i förslaget till översiktsplan och vad säger barnen i frågan? Svaret finns nu redovisat i rapporten ”Barn och ungas perspektiv på Göteborgs Stads förslag till ny översiktsplan”.
I arbetet med dialogerna har också en ny arbetsmodell utvecklats, där stadsbyggnadskontoret samarbetat med kulturförvaltningen. Arbetet har pågått under ett par års tid.
– Det är i de tidiga planeringsskedena som det finns störst utrymme att påverka, och därför är det viktigt att även de unga har möjlighet att delta. Göteborgs Stad har länge arbetat med barnkonsekvensanalyser, främst inom detaljplanarbetet. Man kan säga att projektet med barn och ungas perspektiv på översiktsplanen är en utveckling av det arbetet som inkluderar barns egna perspektiv, säger Mie Svennberg, översiksplanerare på stadsbyggnadskontoret, som är en av två projektledare för arbetet med barn och unga.
Frågor som barn och unga lyfter är att det ska finnas trygga, spännande och gröna mötesplatser för alla i staden och att det finns tillgänglig, trygg och snabb kollektivtrafik och plats för fler cykelbanor. Även klimatfrågan lyfts.
– En av de viktigaste frågorna för de unga är att det ska finns bostäder för alla. Det egna hemmet är en viktig plats. Barn och unga lyfter också fram att det är viktigt med närhet till vatten, såväl badplatser som tillgängliga simhallar. Viktigt är också det gröna, både vid bostaden och skolan, fortsätter Lars Jonsson, utvecklingsledare på kulturförvaltningen, som är den andre projektledaren i projektet.
Många av barnen har uttryckt att det ska finnas plats för djur i staden och det har tydligare hörsammats i arbetet med att ta fram översiktsplanen:
– I översiktsplanen kan vi bland annat läsa att Närvaro och möjlighet till kontakt med djur fyller en särskilt viktig roll för barn och ungdomar. Djurgårdar och djurhållning i staden är därför värdefulla inslag i stadsmiljön liksom förutsättningar för stadsnära odling, förklarar Mie Svennberg.
– Det gäller att ge barn och unga förutsättningar för att delta i stadsutvecklingen. I det här fallet har en arkitektur- och en designpedagog, med specialkompetens att involvera barn och unga i medskapandeprocesser, arbetat i skolan tillsammans med barnen vid ett flertal tillfällen. Det har resulterat i ett gediget material som vi sammanställt som stöd till översiktsplanens projektgrupp för att lättare ta till sig barnens synpunkter.
Nästa vecka fattar byggnadsnämnden beslut om förslaget till ny översiktsplan är redo att gå ut på granskning.
Kontaktuppgifter:
Mie Svennberg, översiksplanerare på stadsbyggnadskontoret 031-368 17 78 mie.svennberg@sbk.goteborg.se
Lars Jonsson, utvecklingsledare på kulturförvaltningen 031-368 32 75
lars.jonsson@kultur.goteborg.se
Talespersoner ny översiktsplan för Göteborg:
Anna Olsson, projektledare ny översiktsplan 031-368 15 87
anna.olsson@sbk.goteborg.se