Pressmeddelande -
Höstens förskolebudget beslutad av nämnden
Interimistisk förskolenämnd beslutade den 25 april om höstens detaljbudget för förskolan. Budgeten innebär att mer än hälften av de kommunala förskolorna får en utökad tilldelning jämfört med den ram som stadsdelarna har budgeterat för hösten.
I och med höstens budget baseras förskolornas ekonomiska tilldelning på en gemensam modell för staden, till skillnad mot tidigare tio olika fördelningsmodeller. Resursfördelningen bygger på en grundersättning per barn som är lika för alla, oavsett var verksamheten ligger. Utöver det omfördelas tio procent av resurserna utifrån barnens individuella behov och förutsättningar.
Syftet med omfördelningen är ökad likvärdighet mellan olika förskolorna.
Den ökade tilldelningen gäller under hösten 2018. Att mer pengar kan betalas ut beror i huvudsak på kommunfullmäktiges satsningar särskilt riktade till förskolenämnden för att minska antal barn i barngrupperna och att stöd- och utvecklingsresurser bedöms dock kunna vara lägre än de som överförts till nämnden.
Budgeten innebär i korthet:
- Ökad tilldelning för mer än hälften (244 av 377) förskolor jämfört med den ram stadsdelsförvaltningarna budgeterat för hösten.
- Nio enheter får en minskad tilldelning med mer än 20 procent. Av dessa är fem förskolor i Södra skärgården och kommer hanteras i särskild ordning.
- Fördelad ersättning per barn ökar med totalt 40 miljoner kronor jämfört med den ram stadsdelsförvaltningarna budgeterat för hösten.
- För fristående enheterna beräknas tilldelningen minska för merparten av dem som har ett socioekonomiskt index under 50, medan den beräknas öka för de allra flesta som har ett socioekonomiskt index över 100. Eftersom gynnande beslut inte kan ändras får ingen enhet någon sänkning under hösten 2018.
Som övergångsregel för hösten 2018 får ingen enhet någon sänkning av sin budgeterade tilldelning med mer än tio procent, men förändringen får fullt genomslag vid en sänkning på fem procent eller lägre. Övergångsregeln finansieras med en motsvarande begränsning av genomslaget för de enheter som beräknas få en ökad tilldelning. Övergångsreglerna gäller ett år fram till och med juli 2019, vilket bedöms vara en rimlig tid för verksamheten att anpassa sig till förändrade förutsättningar.
Socioekonomiskt index i resursfördelningsmodellen
Beräkningar av den socioekonomiska omfördelningen baseras på nämndens beslut om modellval och nivån på viktning (tio procent). Den data som ligger till grund för den socioekonomiska omfördelningen levereras av statistiska centralbyrån (SCB) och analysen utgörs av ett register som innehåller elever som gått ut årskurs nio i en skola i Göteborgs stad våren 2014 – 2017. Registret innehåller uppgifter om skolenhet och examensår, information om elevens resultat och ett antal variabler som beskriver den socioekonomiska bakgrunden.
Tillämpningen resulterar i ett index för var och en av skolenheterna. En skolenhet med en lägre andel elever som riskerar att inte klara målen än genomsnittet får ett index lägre än 100 och en skolenhet med en högre beräknad andel som riskerar att inte klara målen får ett index som är högre än 100. Indexet används som underlag för att fördela resurserna mellan skolenheterna i Göteborgs stad för att utjämna skillnaderna.
För mer information, kontakta:
Elisabet Nord, förvaltningsdirektör Förskola, tel: 031 -368 03 88, e-post: elisabet.nord@stadshuset.goteborg.se
Helena Sjöberg, Delprojektledare ekonomi för genomförandeorganisation förskolenämnd och grundskolenämnd, tel: 031-366 70 58, e-post: Helena.sjoberg@stadshuset.goteborg.se