Pressmeddelande -
Här är programmet för Göteborgs Stads medverkan på Bokmässan
På årets Bokmässa är förskoleförvaltningen, grundskoleförvaltningen och kulturförvaltningen på plats. Under torsdagen 28 september lyfter vi frågor om läsfrämjande åtgärder, ett allt viktigare demokratiuppdrag för biblioteken och förskolans möjligheter och utmaningar i en mångspråkig stad. Varmt välkommen till Göteborgs Stads Kultur- och Skolscen och Bokmässans nya Förskolescen!
Programpunkter, i urval:
Invigning av Kultur- och Skolscen
Torsdag 09.30. Medverkande: Anna Rosengren, förvaltningsdirektör kulturförvaltningen, Maria Andersson, förvaltningsdirektör grundskoleförvaltningen och Johan Olofson, förvaltningsdirektör förskoleförvaltningen.
Moderator: Annika Hellström, Kvalitetschef grundskoleförvaltningen.
Hur blev en läs- och skrivmetod för lågstadieelever succé i förskolan?
I en förskola i nordöstra Göteborg är en stor andel av barnen flerspråkiga. Här har en läsmetod för lågstadieelever i Australien gjort succé. Hur har de lyckats och vilken utveckling har de sett hos barnen?
Medverkande: Förskollärarna Zhean Mohammad Murad, Anna Rundström och Anette Nilsson.
Att hantera konflikt och debatt i bibliotekets program
I tider av politisk polarisering med ett hårdnande samhällsklimat behövs plats för det öppna och goda samtalet. Hur möter biblioteken upp till det demokratiska uppdraget och bidrar till fri åsiktsbildning?
Medverkande: Hanna Carlsson, lektor och forskare vid Linnéuniversitetet, Jonna Ulin, avdelningschef för Göteborgs bibliotek och kulturhus, m fl.
Samtalsledare: Balsam Karam, författare och bibliotekarie.
Litteraturstaden Lviv - att arbeta läsfrämjande i krigstid
Lviv i det krigsdrabbade Ukraina är sedan 2015 en UNESCO City of Literature. Vilken betydelse har litteraturen när samhället är som mest sårbart och utsatt? Möt Bogdana Brylynska, huvudkoordinator för Litteraturstaden Lviv, som samtalar med Alexandra Pascalidou, författare och journalist.
AI i klassrummet: Hur förändrar artificiell intelligens skolan?
Hur ska lärare förhålla sig till ny teknik i klassrummet? På vilket sätt påverkas bedömning av elevens kunskaper i och med AI:s inträde i skolan? Hur kommer kunskap att värderas och förändras över tid? Dessa frågor och många fler kommer att diskuteras i ett panelsamtal på scen.
Medverkande: Författarna till ChatGPT för lärare Thomas Edwall, lärare och Peter Zakariasson, utbildningsledare på Folkuniversitetet samt Erik Winerö, lärare och doktorand på Institutionen för tillämpad IT, Göteborgs universitet.
Hur kan böckers naturvetenskapliga innehåll göras konkret i undervisningen?
Förskollärare, lärare och forskare berättar om erfarenheter från ett praktiknära forskningsprojekt som fokuserade på undersökande läsaktiviteter om naturvetenskap. Där genomfördes undervisning med barn mellan ett och åtta år med samma barnböcker och naturvetenskapliga innehåll. I presentationen ges exempel på hur barns kunnande i språk och naturvetenskap förändrades.
Medverkande: Agneta Phil, lektor vid förskoleförvaltningen och Jonna Larsson, lektor vid Göteborgs Universitet.
Inspirera och engagera eleverna genom läskultur och läsfrämjande undervisning
Jonna Bruce, skolbibliotekarie och Marika Abrahamsson, svensklärare på Hammarkullsskolan tilldelas Svenska Akademiens skolbibliotekariepris och svenslärarpris 2023. För deras engagerade arbete har de förvandlat skolbiblioteket och läsandet till en central del av skolans pedagogik. Tillsammans med biträdande rektor Linnea Lundquist har de trots utmaningar i ett område med hög andel lässvaga lyckats öka intresset, väcka läslusten och läsförmågan bland skolans elever.
Förvaltningarna deltar också med högläsning i Lästältet, i samtal på bland annat Förskolescenen, Biblioteksscenen och Forskartorget samt seminarier i Skolledarspåret. Se Bokmässans program för samtliga programpunkter.
Fakta: Bokmässan är en av Nordens största kulturevenemang, ett arrangemang för litteratur, demokrati och kultur där internationella och svenska opinionsbildare och beslutsfattare möts. Mässan har runt 80 000 besök, och två av de största besökargrupperna är bibliotekarier och lärare.