Pressmeddelande -
Här är boken alla göteborgare uppmanas att läsa
För andra året i rad utser Göteborg läser en skönlitterär bok med anknytning till Göteborg. På Stadsbiblioteket torsdag 12 oktober klockan 18 får du lära känna årets val ”Kvällarna på Pärlan” av Claes Hylinger.
– Claes Hylinger är en litterär ikon. Det jag uppskattar med årets val är att nya läsare får chansen att upptäcka Hylingers underfundighet och charm. På Stadsbiblioteket kommer vi arrangera en föreläsning med Gabriella Håkansson och en läsecirkel som en del i att uppmärksamma Göteborg läser och Kvällarna på Pärlan. Det kommer hända mer på biblioteken runt om i Göteborg så håll utkik, säger Maria Nilsson, bibliotekarie på Stadsbiblioteket Göteborg.
Romanen Kvällarna på Pärlan gavs ut 1995. Pärlan var en krog vid Skanstorget i Göteborg. Boken handlar om den väg författaren gått – från barnaår till mogen ålder, från orten Hylinge till Göteborg och Paris – för att hamna på denna krog. Boken har bidragit till att göra Claes Hylinger till en kultförfattare redan under sin livstid.
Göteborg läser är ett projekt som bjuder in göteborgarna att läsa och mötas genom samma skönlitterära bok. Det är en ny satsning inom Littteraturstaden Göteborg , "Staden där vi läser", för att få fler i alla åldrar att läsa. I år är andra året Göteborg läser utser en bok. Det görs av en jury där en fristående kritiker eller författare, en representant från Författarcentrum Väst och Stadsbiblioteket ingår. Det främsta kriteriet är att boken ska ha en tydlig anknytning till staden. Syftet är att lyfta fram Göteborg som litterär plats med ett varierat urval av böcker, ibland nyare, ibland äldre. Genom att välja en specifik bok vill projektet locka till spontana samtal och det ordnas också läsecirklar, föreläsningar och stadsvandringar med anknytning till den utvalda boken. Juryn motiverar sitt val av Kvällarna på Pärlan så här: ”Lättheten och livsglädjen i denna bok smittar av sig på läsaren”.
– Det är ett väldigt roligt val av juryn. Claes Hylinger är en av de mest särpräglade författarna från Göteborg med ett unikt författarskap där staden ofta förekommer. Dessutom fyllde han ju 80 tidigare i år, säger Pål Börjesson, Författarcentrum Väst.
Föredrag på Stadsbiblioteket Trappscenen 12 oktober
Välkomna till Stadsbiblioteket för att lyssna på författaren Gabriella Håkanssons föredrag om Claes Hylingers författarskap. Gabriella har skrivit förordet till den nyutkomna pocketutgåvan av Kvällarna på Pärlan. Du får också höra mer om projektet Göteborg läser. Claes Hylinger medverkar inte på grund av hälsoskäl.
Plats: Trappscenen, Stadsbiblioteket Göteborg
Datum: 12 oktober
Tid: Kl. 18–19
Fritt inträde!
Mer om Claes Hylinger
Claes Hylinger, född 1943, växte upp i villastadsdelen Örgryte i Göteborg. Han gick på Hvitfeldtska gymnasiet och inledde där sitt skrivande i skoltidningen som publicerades som bilaga i Göteborgs Handels- och sjöfartstidning. En tidning som han även började skriva för efter sin universitetsexamen ända fram till den lades ner 1973. Hylinger är kanske mest känd för sin trilogi om det hemliga sällskapet: "Det hemliga sällskapet" (1986), "Den stora sammankomsten" (1990) och "I det hemliga sällskapets tjänst" (2002). Hylinger har gett ut både romaner, reseskildringar och böcker med kortare berättelser som "Dagar och nätter i Paris och Göteborg" (1975), "Till främmande land" (1998) och "Hotell Erfarenheten" (2006). Hylinger har även översatt flera franska författare och gjort radioprogram. Under långa perioder har Hylinger varit bosatt i Paris. Numera har han återvänt till Göteborg och bor i sitt barndomshem i Örgryte.
Göteborg läser är ett samarbete mellan biblioteken i Göteborg och Författarcentrum Väst som genomförs med stöd av Kulturrådet.
Kontaktpersoner
Maria Nilsson
Bibliotekarie Stadsbiblioteket Göteborg, avdelning Göteborgs bibliotek och kulturhus, kulturförvaltningen
E-post: maria.nilsson@kultur.goteborg.se
Mobil: 076 - 115 88 10
Pål Börjesson
Författarcentrum Väst
E-post: pal.borjesson@forfattarcentrum.se
Mobil: 070 - 879 37 88
Pål kan förmedla kontakt till Gabriella Håkansson.