Pressmeddelande -
Grundskolenämnden får revisionskritik – elever har inte fått den undervisning de har rätt till
I årets granskning av grundskolenämnden konstaterar stadsrevisionen stora brister i grundsärskolan. Det handlar bland annat om elever som inte har fått den undervisning och det stöd de har rätt till. Men det handlar också om att bedömningen och dokumentationen av deras kunskaper har varit otillräcklig – något som riskerar att äventyra elevernas rättssäkerhet.
– Bristerna är både omfattande och mycket allvarliga, vilket resulterar i en anmärkning, säger Bengt Bivall, ordförande för stadsrevisionen.
Stora brister i undervisning och stöd
Elever i grundsärskolan har enligt lag rätt till ett minimum av undervisningstid per år. I grundskolenämndens timplan finns dock inte tillräckligt med planerad undervisningstid för elever som läser ämnesområden. Det saknas därför redan från början förutsättningar för att eleverna ska få den tid de har rätt till.
– Vi kan konstatera att det finns elever i grundsärskolan som inte har fått den lärarledda undervisning de har rätt till. Till exempel har raster ibland räknats in i undervisningstiden, vilket inte är i enlighet med skollagen, förklarar Bengt och fortsätter:
– Dessutom har vissa elever inte fått de extra anpassningar och det särskilda stöd som de har behov av.
Bedömning och dokumentation följer inte skollagen
Enligt skollagen ska en lärare endast sätta betyg i grundsärskolans ämnen om en elev eller elevens vårdnadshavare har begärt det. I granskningen framkommer dock att elever som inte ska få betyg har fått det ändå. Stadsrevisionen noterar också att det finns elever som saknar intyg om att de har genomgått sin utbildning, vilket eleverna ska få när de slutar. Generellt fanns det stora brister när det gäller dokumentationen och bedömningen av elevernas kunskaper. Bengt igen:
– Betygssättning är en myndighetsutövning och ur rättssäkerhetsperspektiv är det av yttersta vikt att de här felaktigheterna rättas till.
Kritik i form av en anmärkning
Stadsrevisionens sammantagna bedömning är att nämnden inte har säkerställt att grundsärskolan bedrivs på ett ändamålsenligt sätt eftersom skolförfattningarna inte har följts fullt ut.
– Att bedriva grundsärskola tillhör grundskolenämndens grunduppdrag och vi bedömer att bristerna är både väsentliga och allvarliga. I slutänden har konsekvenserna blivit att eleverna inte har fått den utbildning de har rätt till, säger Bengt.
Mot bakgrund av detta riktar stadsrevisionen kritik mot grundskolenämnden i form av en anmärkning. Tre av revisorsgruppens 22 revisorer gör en annan bedömning och lämnar den lägre graden av kritik, en så kallad erinran.
Du kan läsa mer om granskningen av grundskolenämnden i revisionsredogörelsen som finns i anslutning till pressmeddelandet.
Övriga granskningar
Samtliga redogörelser för de nämnder som har granskats under verksamhetsåret 2022 kommer att publiceras på stadsrevisionens webbplats senast den 23 mars. Granskningen av Göteborgs Stads räkenskaper och bokslut pågår fortfarande och beräknas bli klar i april.
Fakta
Den kommunala revisionens uppdrag är att granska den verksamhet som bedrivs i kommunen. Revisorerna granskar om verksamheten sköts på ett ändamålsenligt och från ekonomisk synpunkt tillfredsställande sätt, om räkenskaperna är rättvisande och om nämndernas interna kontroll är tillräcklig.
Revisorerna är förtroendevalda och utses av kommunfullmäktige. I granskningen använder de förtroendevalda revisorerna så kallade sakkunniga biträden, det vill säga yrkesrevisorer.