Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Grundskolenämnden får kritik för hantering av elevpeng

Stadsrevisionen kan i årets granskning av grundskolenämnden konstatera allvarliga brister. Nämnden har agerat för att elevpengen inte ska betalas ut till den fristående huvudmannen Föreningen Framstegsskolan, som driver Römosseskolorna. Bedömningen är att nämnden därmed inte följt skollagen och att hanteringen inte varit ändamålsenlig. Nu riktar stadsrevisionen kritik mot nämnden.

– Det är oerhört viktigt att nämnderna värnar rättssäkerheten i lägen som dessa, säger Bengt Bivall, ordförande för stadsrevisionen.

Skolinspektionens godkännande ger rätt till elevpeng

Föreningen Framstegsskolan har Skolinspektionens godkännande att bedriva skolverksamhet och kommunen ska därför betala ut så kallad elevpeng till föreningen. Under sex månader fick dock inte föreningen tillgång till den beslutade elevpengen, bland annat med motiveringen att föreningen saknade ett bankgironummer, vilket måste finnas enligt stadens riktlinjer.

I stället ansökte nämnden om att få deponera pengarna hos länsstyrelsen. De första ansökningarna beviljades, men vid prövning i högre instanser har samtliga beslut gått emot nämnden. Senare avslog också länsstyrelsen nämndens ansökningar då det saknades laglig grund för dem.

Nämnden överklagade alla beslut

– Nämnden har överklagat alla beslut och domar som gjort gällande att elevpengen skulle betalas ut till föreningen. Nämnden ska följa lagstiftningen och har ingen given rätt att pröva enskilda rättsreglers innebörd via domstolarna, säger Bengt Bivall. Det är också nämnden som har bevisbördan vid en eventuell tvist.

Nämnden gjorde en annan bedömning än förvaltningen

När förvaltningen meddelade att det inte längre fanns grund för att deponera elevpengen gjorde nämnden en annan bedömning. Inte förrän vid sammanträdet i december beslutade nämnden att den innestående elevpengen skulle betalas ut och att alla överklaganden skulle dras tillbaka. Ordföranden reserverade sig mot beslutet.

– Åtta ordförandebeslut har fattats i ärendet, samtliga saknade motivering till brådskan. Dessutom anmäldes flera beslut för sent till nämnden, säger Bengt.

Kritik mot nämnden

Stadsrevisionens bedömning är att nämndens agerande har lett till ekonomisk skada för föreningen. Det har också sannolikt skadat den skolverksamhet som föreningen bedriver, alltså ytterst elevernas rätt till en likvärdig utbildning oavsett huvudman.

– Likaså finns risk för att föreningen inte behandlats objektivt och lika. Detta är allvarligt ur ett rättsligt perspektiv, säger Bengt.

Sammantaget bedömer stadsrevisionen att bristerna är både väsentliga och allvarliga. Nämnden har avvikit ifrån vad den ska göra enligt lag och det finns risk att den har överskridit sin kompetens och tangerat Skolinspektionens område.

Mot bakgrund av detta riktar stadsrevisionen kritik mot grundskolenämnden i form av en anmärkning. Två av revisorsgruppens 22 ledamöter gör en annan bedömning och nöjer sig med att lämna den lägre graden av kritik, en så kallad erinran.

Du kan läsa mer om granskningen i revisionsredogörelsen som finns i anslutning till pressmeddelandet.

Fakta

I samband med granskningar lämnar revisorerna rekommendationer och revisionskritik till de granskade nämnderna. Revisionskritik lämnas när bristerna bedöms vara extra allvarliga. Revisionskritik i Göteborgs kommun graderas genom begreppen erinran och anmärkning. Anmärkning är allvarligast.

Ämnen

Regioner

Kontakter

Stadsrevisionen – Sven Lindström

Stadsrevisionen – Sven Lindström

Presskontakt Kommunikationsansvarig 0707-62 20 41