Pressmeddelande -
Granskning av samordnade insatser för barn och unga visar områden för förbättring
Stadsrevisionen i Göteborgs Stad och revisionen i Västra Götalandsregionen har granskat kommunens och regionens samordnade insatser för barn och unga. Granskningen visar att det finns gemensamma strukturer för insatserna men att styrningen och uppföljningen behöver stärkas. De så kallade samordnade individuella planerna (SIP) upprättas delvis enligt regelverket, men revisorerna ser utvecklingsmöjligheter när det kommer till enhetligheten, hur samtycke dokumenteras och hur barnrättsperspektivet synliggörs.
Representationen i lokala samverkansgrupper varierar
Granskningen visar att det finns en tydlig struktur för samverkan som innefattar representanter från nämnder och styrelser samt från flera chefsnivåer inom varje verksamhet. Den övergripande styrningen sker genom olika samverkansgrupper.
För att detta ska fungera behöver representanterna som deltar ha rätt mandat i sina verksamheter och organisationer. Ofta är det dock otydligt hur informationen från samverkansgrupperna återförs.
- Representationen i grupperna som samverkar varierar och återkopplingen från grupperna till verksamheterna och organisationerna är ett utvecklingsområde, säger Jonas Ransgård, ordförande för stadsrevisionen i Göteborgs Stad.
Positiv förflyttning i hur samordningen dokumenteras
Kommunen och regionen ska upprätta en samordnad individuell plan (SIP) för barn och unga som får samordnade vård- och stödinsatser. Planen ska se till att barnets behov tillgodoses. De senaste åren har det skett en positiv förflyttning när det kommer till hur planerna används.
Krister Stensson, ordförande för revisionen i Västra Götalandsregionen, ser positivt på hur arbetet har utvecklats, men det finns områden för förbättring:
- Samtliga verksamheter arbetar med SIP men det finns utvecklingsmöjligheter. Dels i hur verksamheterna dokumenterar samtycke, dels i hur de synliggör att de har säkerställt ett barnrättsperspektiv.
Det har dock varit svårt att utvärdera hur verksamheterna arbetar med SIP eftersom nämnderna och styrelserna inte systematiskt följer upp hur de arbetar med samordnade insatser för barn och unga. Krister Stensson igen:
- För att säkerställa att verksamheterna lever upp till de krav som ställs i lagstiftningen och regelverken bedömer vi att nämnderna och styrelserna bör stärka sin uppföljning.
Tre rekommendationer till verksamheterna
Granskningen har omfattat grundskolenämnden, nämnden för funktionsstöd, socialnämnden Sydväst, styrelsen för Habilitering & Hälsa, styrelsen för Närhälsan, styrelsen för Regionhälsan, styrelsen för Sahlgrenska Universitetssjukhuset och utbildningsnämnden.
Stadsrevisionen i Göteborgs Stad och revisonen i Västra Götalandsregionen lämnar tre rekommendationer till nämnderna och styrelserna. Du kan läsa mer om granskningen och rekommendationerna i revisionsrapporten som finns bifogad.
Fakta
Revisorerna i Göteborgs Stad och Västra Götalandsregionen har i uppdrag att granska den verksamhet som bedrivs i nämnder och styrelser. Revisorerna granskar om verksamheten sköts på ett ändamålsenligt och från ekonomisk synpunkt tillfredsställande sätt, om räkenskaperna är rättvisande och om den interna kontrollen som görs är tillräcklig.
Revisorerna är förtroendevalda och utses av kommunfullmäktige respektive regionfullmäktige. I granskningen använder revisorerna så kallade sakkunniga biträden, det vill säga yrkesrevisorer.