Pressmeddelande -
Göteborgs Stads virtuella vallokal ska få personer som inte röstat tidigare till vallokalerna
Nu finns en virtuell vallokal på Göteborgs Stads hemsida. Där finns information på enkel svenska, teckenspråk och många andra språk som ska få personer som inte har röstat tidigare att göra det. Den virtuella vallokalen är gjord av teknikmentorerna, en grupp personer med funktionsnedsättningar som jobbar med välfärdsteknologi i sin dagliga verksamhet.
– Vi önskar att den virtuella vallokalen ska göra att personer i sin egen takt kan lära sig hur det går till att rösta. Vi hoppas kunna nå personer med funktionsnedsättningar, unga förstagångsväljare och andra förstagångsväljare på detta sätt så att de känner sig mer bekväma när det är dags att rösta, säger Jenny Antonsson, planeringsledare på förvaltningen för demokrati och medborgarservice.
Det är Göteborgs Stads förvaltning för demokrati och medborgarservice som har gett uppdraget om att ta fram en virtuell vallokal till teknikmentorerna. Syftet är att öka valdeltagandet
Idén om en virtuell vallokal föddes under pandemin då teknikmentorerna skapade virtuella rum för att personer som brukade träffas på sina dagliga verksamheter skulle kunna fortsätta att umgås.
I torsdags visade Pelle Karlsson, en av teknikmentorerna, och André Andersson, stödpedagog med särskilt uppdrag inom välfärdsteknik i Göteborgs Stads dagliga verksamheter i sydväst och nordost, upp den virtuella vallokalen för en grupp personer med intellektuella funktionsnedsättningar. Personer som jobbar med delaktighet för personer med funktionsnedsättningar i olika delar av landet följde presentationen digitalt.
I den virtuella världen fick deltagarna gå igenom de olika stegen i att rösta i en vallokal eller förtidsröstningslokal. Det handlade om att ta emot valkuverten som man ska lägga valsedlarna i, gå bakom båset för att stoppa sina valsedlar i kuverten och sedan lämna dem till röstmottagaren.
– Det är som ett dataspel där man lär sig att rösta. Det är inte alla som vet hur man gör, säger André Andersson.
Efter besöket i den virtuella vallokalen fick deltagarna möjligt att använda sina kunskaper i en uppbyggd testvallokal i den verkstad som Språnget Media har i sina lokaler i Alelyckans industriområde.
– Under de senaste valens demokratiarbete har vi märkt att det har funnits ett behov av att kunna visa hur det går till att rösta innan man kommer till vallokalen. Nu har teknikmentorerna tagit fram en lösning för det behovet, säger Jenny Antonsson.
Två av Göteborgs Stads omkring 60 valambassadörer var på plats för att informera om valet. En länk till den virtuella vallokalen ligga på Göteborgs Stads hemsida under rubriken Använd din röst.
Fakta om Göteborgs Stads valstärkande arbete
Det valstärkande arbetet i Göteborgs Stad bedrivs i bred samverkan mellan flera förvaltningar och bolag. Förvaltningen för demokrati och medborgarservice samordnar arbetet. Förvaltningen har till uppdrag att upplysa göteborgare om demokrati och rösträtt.
Bland insatserna finns:
- Valambassadörerna som består av omkring 60 personer i olika åldrar och som pratar olika språk. Dessa har i uppdrag att sprida information om valet bland grupper med lägre valdeltagande.
- Virtuell vallokal på Göteborgs Stads hemsida.
- Valinformation till göteborgare.
- Deltagande på olika aktiviteter och arrangemang.
Kontaktperson
Åsa Aguayo Åkesson, planeringsledare demokrati, förvaltningen för demokrati och medborgarservice, 070-286 58 23, asa.akesson@demokratimedborgarservice.goteborg.se
Johan Flanke, kommunikatör, förvaltningen för funktionsstöd, 072-8565134, johan.flanke@funktionsstod.goteborg.se